Διαμαρτυρία για τη λιτότητα της «τρόικας»

Διαμαρτυρία για τη λιτότητα της «τρόικας»

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ. Για δεύτερη ημέρα διαδηλωτές έχουν κατακλύσει τους χώρους έξω από το νέο κτίριο της ΕΚΤ.

Φράγματα και σειρές συρματοπλεγμάτων νέας τεχνολογίας έχει τοποθετήσει η αστυνομία της Φρανκφούρτης, περικυκλώνοντας το κτίριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε συνέχεια μέτρων που παίρνονται κατά των διαδηλώσεων για την πολιτική λιτότητας και του καπιταλισμού, οι οποίες συμπίπτουν με τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων.

Περισσότεροι από 10.000 διαδηλωτές αναμένεται να συρρεύσουν από όλη την Ευρώπη, ύστερα από κάλεσμα της οργάνωσης ομπρέλα «Blockuppy», στο πλαίσιο της ετήσιας αντικαπιταλιστικής της διαμαρτυρίας, που αποκτά φέτος νέο νόημα. Η οργάνωση εστιάζει τη διαμαρτυρία γύρω από την πολιτική λιτότητας της «τρόικας» στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και κατά της διασπάθισης κεφαλαίων για την οικοδόμηση του γιγάντιου νέου κτιρίου της ΕΚΤ. Ο ουρανοξύστης της τράπεζας στα ανατολικά προάστια της Φρανκφούρτης κόστισε 1,3 δισ. ευρώ.

Η αστυνομία έχει προβλέψει την ανάπτυξη αντλιών νερού υπό πίεση για σήμερα το μεσημέρι, την ώρα της κορύφωσης της διαδήλωσης, ενώ τους διαδηλωτές θα επιτηρούν από αέρος ελικόπτερα και αεροσκάφος της αστυνομίας.

Οι διοργανωτές κατηγόρησαν χθες τις αρχές για επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφοβισμού, με τον εκπρόσωπο της Blockuppy, Φρέντρικ Βέστερ, να κάνει λόγο για «παράλογο σενάριο εμφύλιας σύρραξης». Η Χάνα Εμπερλε, της οργάνωσης Παρεμβατική Αριστερά, δεσμεύθηκε ότι οι διαδηλωτές «δεν θα επιτρέψουν στην αστυνομία να παρέμβει στις δράσεις τους».

Τον Μάρτιο του 2012, αστυνομικός της Φρανκφούρτης τραυματίσθηκε σοβαρά από βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στο κέντρο της γερμανικής μεγαλούπολης. Οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη διαδήλωση της χρονιάς εκείνης είχαν κόστος 1 εκατ. ευρώ.

Οι ανησυχίες για το εύρος της διαδήλωσης υποχρέωσαν τη διοίκηση της ΕΚΤ να περιορίσει στο ελάχιστο τις τελετές εγκαινίων, με μικρό αριθμό προσκεκλημένων και ιδιαίτερα ισχυρή αστυνομική παρουσία. Σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσει τις ανησυχίες γύρω από τη διαδήλωση, εκπρόσωπος της ΕΚΤ απέδωσε τη μικρή κλίμακα της εκδήλωσης εγκαινίων στη σοβούσα οικονομική κρίση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή