Γερμανίδες, θύματα βιασμού Συμμάχων

Γερμανίδες, θύματα βιασμού Συμμάχων

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συλλογική μνήμη οι Αμερικανοί οπλίτες στη μεταπολεμική Γερμανία ήταν συμπαθητικοί, ευγενικοί και επιδείκνυαν πάντα άριστη συμπεριφορά, αναφέρει δημοσίευμα του Spiegel. Ωστόσο, ένα βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι Αμερικανοί οπλίτες βίασαν περισσότερες από 190 χιλιάδες Γερμανίδες στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Σίγουρα εκατοντάδες χιλιάδες -ή ίσως και εκατομμύρια Γερμανίδες κάθε ηλικίας- έπεσαν θύματα βιασμού από Ρώσους στρατιώτες. Η Γερμανίδα ιστορικός Μίριαμ Γκέμπχαρντ δημοσίευσε ένα βιβλίο, στο οποίο θέτει εν αμφιβόλω την κοινώς παραδεκτή εκδοχή για τον ρόλο των ΗΠΑ στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Ειδικότερα εξετάζει τους βιασμούς Γερμανίδων από τους άνδρες των τεσσάρων συμμαχικών δυνάμεων στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η ιστορικός πιστεύει ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες βίασαν μέχρι το 1955 πιο πολλές από 190 χιλιάδες Γερμανίδες, αν και οι περισσότεροι βιασμοί συνέβησαν τους μήνες μετά την προέλαση των ΗΠΑ στη ναζιστική Γερμανία. Η συγγραφέας τεκμηριώνει τις αιτιάσεις της βάσει εκθέσεων που τηρούσαν ιερείς στη Βαυαρία το καλοκαίρι του 1945, αποσπάσματα των οποίων δημοσιεύθηκαν πριν από μερικά χρόνια.

Ολες αυτές οι εκθέσεις των τραγικών συμβάντων οδήγησαν την ιστορικό να παρομοιάσει τη συμπεριφορά των Αμερικανών στρατιωτών με τις εκδηλώσεις βίας (ομαδικούς βιασμούς, βιαιοπραγίες, λαφυραγώγηση) για τις οποίες ήταν γνωστοί οι Ρώσοι. Η Γκέμπχαρντ, ωστόσο, επισημαίνει ότι η πληθώρα των βιασμών που διαπράχθηκαν στην Ανω Βαυαρία υποδεικνύει ότι τα πράγματα δεν διέφεραν τόσο πολύ στον γερμανικό νότο και στη δύση.

Τα κίνητρα

Η ιστορικός, μάλιστα, πιστεύει ότι τα κίνητρα Ρώσων και Αμερικανών οπλιτών ήταν παρόμοια. Οπως συνέβη και με τους άνδρες του Ερυθρού Στρατού, οι Αμερικανοί στρατιώτες ένιωθαν αποτροπιασμό από τα τρομερά εγκλήματα των ναζί αλλά και τις θανατηφόρες και απέλπιδες προσπάθειές τους να υπεραμυνθούν της πατρίδας τους μέχρι την τελευταία ρανίδα αίματος του τελευταίου στρατιώτη, ενώ ένιωθαν οργή για τη συγκριτικά μεγάλη ευημερία της χώρας. Επίσης η προπαγάνδα τους είχε πείσει ότι οι Γερμανίδες «ποθούσαν» τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Η αλήθεια είναι ότι μετά το σκάνδαλο βασανιστηρίων στο Αμπού Γκράιμπ και άλλα εγκλήματα πολέμου που διέπραξαν Αμερικανοί στρατιώτες σε Ιράκ και Αφγανιστάν, οι ιστορικοί βλέπουν με πιο κριτική ματιά τη συμπεριφορά των Αμερικανών στρατιωτών πριν και μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Γερμανία.

Οι υπολογισμοί

Πώς, όμως κατέληξε η ιστορικός στους 190 χιλιάδες βιασμούς; Ο αριθμός δεν αποτελεί προϊόν έρευνας στα αρχεία αλλά πρόκειται για έναν υπολογισμό. Η Γκέμπχαρντ υπολόγισε ότι το 5% των «παιδιών του πολέμου» που γεννήθηκαν από ανύπαντρες μητέρες στη Δυτική Γερμανία και το δυτικό Βερολίνο μέχρι τα μέσα του 1950, ήταν προϊόν βιασμού. Αυτό σημαίνει ότι 1.900 παιδιά είχαν Αμερικανούς πατεράδες. Επίσης πιστεύει ότι σε κάθε γέννηση αντιστοιχούν 100 περιπτώσεις βιασμού και έτσι καταλήγει στους 190 χιλιάδες βιασμούς.

Ωστόσο, ο αριθμός αυτός φαίνεται υπερβολικά μεγάλος. Αν είχαν γίνει τόσοι πολλοί βιασμοί από Αμερικανούς στρατιώτες, τότε σίγουρα θα υπήρχαν περισσότερα στοιχεία στα νοσοκομεία και τις υγειονομικές υπηρεσίες ή τουλάχιστον πιο πολλές μαρτυρίες.

Σύμφωνα με διαφορετικό υπολογισμό, πάντως, του Αμερικανού εγκληματολόγου Ρόμπερτ Λίλι, ο οποίος μελέτησε τέτοιες υποθέσεις που κατέληγαν στα αμερικανικά στρατοδικεία, τα σοβαρά σεξουαλικά εγκλήματα που διαπράχθηκαν μέχρι τον Νοέμβριο του 1945 ανέρχονται σε 11 χιλιάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή