Αύξηση ρατσιστικών κρουσμάτων στη Ρωσία

Αύξηση ρατσιστικών κρουσμάτων στη Ρωσία

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα μπορέσει η Ρωσία να φιλοξενήσει το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου του 2018, χωρίς αυτό να επισκιαστεί από κρούσματα ρατσισμού; To ερώτημα προκύπτει από την έκθεση της FARE (Football Against Racism in Europe) που καταγράφει ρατσιστικές συμπεριφορές στα γήπεδα και έγινε με τη συνεργασία της SOVA (κέντρο πληροφορίας και ανάλυσης που εδρεύει στη Μόσχα). Η έκθεση, που έχει τίτλο «Ωρα για δράση», επισημαίνει το αυξανόμενο πρόβλημα του ρατσισμού στο ρωσικό ποδόσφαιρο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και καλεί την κυβέρνηση και τα εμπλεκόμενα μέρη στη λήψη δραστικών μέτρων που υποδεικνύει.

Τρία χρόνια πριν από τη διεξαγωγή του Μουντιάλ που θα φέρει στη Ρωσία ομάδες και φιλάθλους από κάθε ήπειρο, ο αριθμός και το είδος ρατσιστικών κρουσμάτων στα γήπεδα είναι ανησυχητικός. Η έκθεση εστιάζει στην περίοδο από τον Μάιο 2012 έως το Μάιο του 2014. Μέσα σε δύο αγωνιστικές περιόδους καταγράφονται 200 περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς εντός και εκτός των γηπέδων που περιλαμβάνουν την ανάρτηση 72 νεοναζιστικών συμβόλων στις εξέδρες, 22 επιθέσεις κατά ατόμων από την περιοχή του Καυκάσου, του Νταγκεστάν και της Τσετσενίας, καθώς και επιθέσεις σε συρμούς τρένων προκειμένου να μετατραπούν σε «λευκά βαγόνια».

Το πρόβλημα απέκτησε ευρωπαϊκή διάσταση με την τιμωρία της ΤΣΣΚΑ Μόσχας για ρατσιστική συμπεριφορά οπαδών σε αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ. Ομως, είναι εντονότερο στις εσωτερικές διοργανώσεις όπου οργανωμένες ομάδες με ακροδεξιό πολιτικό χαρακτήρα έχουν επιθετική συμπεριφορά, έργο και λόγο.

Τέτοιες ομάδες, σύμφωνα με την έκθεση, βρίσκονται στους κόλπους των φιλάθλων των πιο μεγάλων συλλόγων όπως η Σπαρτάκ, η ΤΣΣΚΑ, η Ζενίτ, η Ντιναμό και η Λοκομοτίβ. Οπως επισημαίνεται «δεν προκαλεί έκπληξη ότι ξενοφοβικές συμπεριφορές από τους φιλάθλους συνδέονται με το αυξανόμενο αίσθημα ξενοφοβίας της ρωσικής κοινωνίας».

Υπάρχουν περιπτώσεις που η συγκεκριμένη μερίδα οπαδών επιχειρεί να επηρεάσει τις αποφάσεις των διοικήσεων, όπως συνέβη στην περίπτωση της Ζενίτ οι οπαδοί της οποίας εκδήλωσαν την αντίθεσή τους σε ομοφυλόφιλους και μαύρους ποδοσφαιριστές και της Τορπέντο οι οπαδοί της οποίας τάχθηκαν κατά της μεταγραφής του Μιρζόφ επειδή γεννήθηκε στον βόρειο Καύκασο.

Η δράση ακροδεξιών ομάδων δεν περιορίζεται μόνο στις ποδοσφαιρικές εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γκλιμπ Τσίμπα, οπαδού της ΤΣΣΚΑ και μέλος της οργάνωσης «Einfach Jugend», ο οποίος καταδικάστηκε για επίθεση σε αντιφασίστα και για υποκίνηση εθνοτικού μίσους.

Τα ευρήματα της έκθεσης προκαλούν πονοκέφαλο στη FIFA. O πρόεδρός της, Σεπ Μπλάτερ, δήλωσε ενήμερος και ανήσυχος. Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναγνωρίζει το πρόβλημα δηλώνοντας ότι απαιτεί επίμονη αντιμετώπιση, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής της FARE, Πιάρα Ποουβάρ επισημαίνει ότι στη Ρωσία «η ακροδεξιά παίζει σημαντικό ρόλο στην οπαδική κουλτούρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή