ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γιουνκέρ: 2 δισ. ευρώ για την κρίση

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η Ευρωπαϊκή Eνωση έχει δύο δισ. ευρώ διαθέσιμα για την Ελλάδα που μπορεί να τα χρησιμοποιήσει άμεσα για την τόνωση της ανάπτυξης, τη μείωση της ανεργίας των νέων, αλλά και για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ χθες από τις Βρυξέλλες.

Τα κεφάλαια αυτά είναι μέρος των χρημάτων που είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα από τα διαρθρωτικά ταμεία, ΕΣΠΑ κ.λπ. της περιόδου 2014-2020, συνολικού ύψους 20,8 δισ. ευρώ. Το πακέτο αυτό είχε καθοριστεί και διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Eπιτροπή η προηγούμενη κυβέρνηση.

Τα 2 δισ. που ανακοίνωσε ο κ. Γιουνκέρ είναι η δόση που μπορεί να απορροφήσει η Ελλάδα το 2015. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δεσμευτεί να βοηθήσει την Ελλάδα στην απορρόφηση αυτών των κονδυλίων με τεχνικά κλιμάκια. Στην πρόσφατη συνάντησή τους οι κ. Τσίπρας και Γιουνκέρ αποφάσισαν εξάλλου τη δημιουργία και μιας ελληνικής task force.

Την ανακοίνωση του προέδρου της Κομισιόν χαιρέτισε ο Ελληνας επίτροπος κ. Δημ. Αβραμόπουλος ως «δηλωτική της αλληλεγγύης της Ευρώπης, κυρίως έναντι εκείνων που δοκιμάζονται περισσότερο από την οικονομική κρίση και καταδεικνύει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη συνιστά εγγύηση ασφάλειας».

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ