Τσίπρας: «Δεν υπάρχει αξιολόγηση ούτε υφεσιακά μέτρα»

Τσίπρας: «Δεν υπάρχει αξιολόγηση ούτε υφεσιακά μέτρα»

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα, αλλά με τα δημοσιονομικά δεδομένα να διαμορφώνουν πιεστικό πλαίσιο, η Αθήνα καλείται να καταρτίσει το συντομότερο δυνατόν τη λίστα των μέτρων-μεταρρυθμίσεων, που, εφόσον εγκριθούν από το έκτακτο Eurogroup, θα «ξεκλειδώσουν» την παροχή ρευστότητας προς την Ελλάδα. «Θα καταθέσουμε τις προτάσεις μετά από κοινού επεξεργασία στο Brussels Group και μετά το Eurogroup, θα έχουμε σταδιακή εκροή χρημάτων, είτε από τα κέρδη κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, τα γνωστά 1,9 δισ., είτε από τα υπολειπόμενα της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Ο πρωθυπουργός εμφανίσθηκε καθησυχαστικός για την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με τη ρευστότητα, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα βραχυχρόνιας ρευστότητας. Οι υποχρεώσεις και προς τους πολίτες και προς τους θεσμούς είναι εξασφαλισμένες, όπως και η ασφάλεια καταθέσεων». Εσπευσε να προσθέσει, ωστόσο, ότι «έπρεπε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου για να εξασφαλίσουμε όχι μόνο βραχυχρόνια, αλλά και μεσοπρόθεσμη ρευστότητα».

Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να προσδιορίσει με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα κινηθεί η ελληνική πλευρά. Οπως είπε, «είναι λάθος να βάζουμε χρονικά όρια, γιατί εάν τα υπερβείς θα ασκηθεί αρνητική κριτική» και πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια, ώστε η λίστα των προτάσεων της κυβέρνησης να είναι έτοιμη το συντομότερο δυνατόν. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της επταμερούς συνόδου, ασκήθηκε πίεση από την πλευρά του επικεφαλής του Eurogroup να ορισθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. ωστόσο συμφωνήθηκε, τελικά, και με παρέμβαση της Γερμανίδας καγκελάριου κ. Αγκελας Μέρκελ, να μείνει ανοιχτή η ημερομηνία σύγκλησης του έκτακτου Eurogroup. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι ενδέχεται να μην επαρκέσει μία εβδομάδα για την ολοκλήρωση της λίστας των μεταρρυθμίσεων.

Χαμηλοί τόνοι

Υιοθετώντας χαμηλούς τόνους, ο πρωθυπουργός περιέγραψε τα αποτελέσματα της διήμερης διαδικασίας των Βρυξελλών ως «θετικό απολογισμό, στο πλαίσιο του δυνατού». Πρόσθεσε, δε, ότι «επιβεβαιώσαμε ότι έχουμε ενιαία ανάγνωση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου», που για την κυβέρνηση ήταν ένα κομβικό ζητούμενο από την επταμερή συνάντηση. Τι σημαίνει αυτό; Ο κ. Τσίπρας το κωδικοποίησε ως συμφωνία ότι δεν υπάρχει 5η αξιολόγηση και δεν υποχρεούται η Ελλάδα σε υφεσιακά μέτρα. Στη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός τόνισε στους συνομιλητές του ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει τα μέτρα του λεγόμενου «mail Χαρδούβελη», προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να τα περάσει ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η απάντηση που έλαβε ήταν ότι μπορεί να φέρει όποια μέτρα εκείνος επιθυμεί, αλλά θα πρέπει να είναι μετρήσιμα ως προς την απόδοσή τους, να νομοθετηθούν άμεσα και να αρχίσει η υλοποίησή τους τάχιστα. Φοροδιαφυγή, διαφθορά, εξορθολογισμός φορολογικής διοίκησης, ήταν το πλαίσιο που περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε ως παράδειγμα του ότι η κυβέρνηση ήδη κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, τη ρύθμιση για τις τριγωνικές συναλλαγές.

Στα θετικά προσμετρώνται από την κυβέρνηση και η αναγνώριση της ανάγκης λήψης μέτρων για όσους έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση και οι εξαγγελίες του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, για ενεργοποίηση κοινωνικών προγραμμάτων ύψους 2 δισ. εντός του τρέχοντος έτους για τον σκοπό αυτό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή