Τα αποθέματα, ο Λεβιάθαν και οι αγωγοί ΕastMed και «Ποσειδών»

Τα αποθέματα, ο Λεβιάθαν και οι αγωγοί ΕastMed και «Ποσειδών»

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 3,4 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υπολογίζονται τα συνολικά ανακτήσιμα αποθέματα στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου (Levantine Basin), σύμφωνα με τα στοιχεία της Αμερικανικής Γεωλογικής Επιθεώρησης (US Geological Survey), καθιστώντας το ένα από τα μεγαλύτερα σε παγκόσμιο επίπεδο κοίτασμα.

Η Ευρώπη από τις πρώτες ανακαλύψεις στην ΑΟΖ του Ισραήλ και της Κύπρου, είδε τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου ως μια νέα πηγή τροφοδοσίας, καθώς η εξάρτησή της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, συνεχίζει να αυξάνεται από το 45% των αναγκών της που είναι σήμερα, σε περίπου 65% μέχρι το 2020.

Η πρόσφατη κρίση με την Ουκρανία έχει εντείνει το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα της περιοχής, τα οποία κατά ένα μέρος αποτελούν και δυνητικά ευρωπαϊκά κοιτάσματα, αφού σε αυτά συγκαταλέγονται και τα βεβαιωμένα κοιτάσματα της Κύπρου καθώς και τα πιθανολογούμενα της Ελλάδας στην περιοχή νοτίως της Κρήτης. Μέσα στην τελευταία πενταετία έχουν επιβεβαιωθεί σημαντικά αποθέματα στα μεγάλα πεδία Λεβιάθαν και Ταμάρ στο Ισραήλ και Αφροδίτη στην Κύπρο, καθώς και μικρότερα κοιτάσματα στο Ισραήλ, όπως των Dalit, Tanim, Dolphin, Shimson, Sara και Νοa, ενώ συνεχίζονται τα ερευνητικά προγράμματα στα οικόπεδα 2, 3, 9, 10 και 11 στην Κύπρο. Η Ελλάδα προσδοκά επίσης στην επιβεβαίωση πιθανολογούμενων κοιτασμάτων νοτίως της Κρήτης με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη για την παραχώρηση 9 οικοπέδων στην περιοχή από κοινού με 11 ακόμη οικόπεδα στο Ιόνιο.

Οι πιθανότητες ωστόσο ερευνητικών γεωτρήσεων και στην ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης περιορίζονται καθώς προχωράμε στην καταληκτική ημερομηνία της 16ης Μαΐου για την κατάθεση προσφορών από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και αυτό γιατί έχουν μεσολαβήσει δύο παράγοντες υψηλού ρίσκου για τις πετρελαϊκές εταιρείες: οι χαμηλές τιμές πετρελαίου που τις έχουν υποχρεώσει να περικόψουν σημαντικά τα επενδυτικά τους προγράμματα και η πολιτική αβεβαιότητα της χώρας.

Ενα από τα πρώτα θέματα που ανέκυψε με την ανακάλυψη των πρώτων κοιτασμάτων ήταν ο δρόμος για τη μεταφορά τους στη μεγάλη αγορά της Ευρώπης. Στο πεδίο αυτό σημαντικό ρόλο επιχειρεί να διαδραματίσει και η Ελλάδα με τον αγωγό ΕastMed, που σχεδιάζεται να συνδέσει τα υπεράκτια κοιτάσματα του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας μέσω Κρήτης και Πελοποννήσου και από εκεί να ενωθεί με τον αγωγό «Ποσειδών» που συνδέει την Ελλάδα με την Ιταλία. Το έργο αν και τεχνικά αμφισβητείται, έχει ενταχθεί στα έργα προτεραιότητας της Ε.Ε.

Ο ρόλος της Αιγύπτου

Από τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τη μελέτη in DEEP analysis, η Αίγυπτος είναι η μοναδική που διαθέτει αξιόλογα κοιτάσματα καθώς και ένα οργανωμένο σύστημα εισαγωγής και εξαγωγής φυσικού αερίου. Εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 77 τρισ. κυβικά πόδια αερίου, ενώ το 70% της παραγωγής της προέρχεται από τα κοιτάσματα του Κωνικού πεδίου στα ανοιχτά του Δέλτα του Νείλου.

Tα αποδεδειγμένα αποθέματα της Συρίας ανέρχονται σε 8,5 τρισ. κυβικά πόδια αερίου, ενώ εκτιμάται ότι τα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα εντός της περιοχής που καλύπτεται από τις ΑΟΖ της Συρίας, του Λιβάνου και του Ισραήλ ανέρχονται σε 122 τρισ. κυβικά πόδια.

Ο Λίβανος επιθυμεί να συμμετάσχει στο ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς διεκδικεί ποσοστό από το ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν. Ερευνες στις νοτιοανατολικές ακτές της χώρας εντόπισαν την ύπαρξη κοιτάσματος που εκτιμάται ότι περιλαμβάνει 107 δισ. κ.μ. αερίου.

Στα 1,4 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου εκτιμάται η δυναμικότητα του κοιτάσματος Marine-1 στη Λωρίδα της Γάζας. Ερευνες στην ευρύτερη περιοχή της Λωρίδας της Γάζας έδειξαν ότι υπάρχουν κοιτάσματα η αξία των οποίων εκτιμάται στα 3 δισ. κυβικά πόδια, ενώ οι ίδιες έρευνες επιβεβαίωσαν την ύπαρξη κοιτάσματος Μari-B, τα αποθέματα του οποίου ανέρχονται σε περίπου ένα τρισ. κυβικών ποδιών και βρίσκεται στην περιοχή της ισραηλινής και ενδεχόμενης Παλαιστινιακής ΑΟΖ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή