ΚΟΣΜΟΣ

Περιστατικά σκόπιμης συντριβής αεροσκαφών

A.P.

Σωστικές ομάδες στο σημείο συντριβής του Airbus A320 στις Αλπεις.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αφθονούν τα περιστατικά σκόπιμης συντριβής αεροσκάφους από δόλιους χειρισμούς των πιλότων στην ιστορία των αερομεταφορών. Εκτός από τις γνωστές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, με τα κίνητρα των 19 αεροπειρατών, μελών της Αλ Κάιντα, να είναι θρησκευτικά και ιδεολογικά, ένα από τα πρώτα καταγεγραμμένα περιστατικά στη σύγχρονη αεροπλοΐα είναι αυτό του Ιανουαρίου 1977, όταν ψυχικά διαταραγμένος απολυθείς εργαζόμενος της αυστραλιανής εταιρείας Connellan Airways διείσδυσε σε δικινητήριο 9θέσιο αεροσκάφος Beechcraft, το οποίο ετοιμαζόταν για απογείωση στο αεροδρόμιο του Μπάνκσταουν της Βόρειας Αυστραλίας.  Ο ψυχοπαθής έριξε το μικρό αεροσκάφος πάνω στα γραφεία της εταιρείας που τον είχε απολύσει, στο Αλις Σπρινγκς, σκοτώνοντας 5 ανθρώπους, μεταξύ τους και τον πρώην εργοδότη του.

Τον Φεβρουάριο του 1982, ο κυβερνήτης επιβατικού αεροσκάφους DC-8 των Ιαπωνικών Αερογραμμών υπέστη ψυχωσικό επεισόδιο και, παρά τις προσπάθειες του συγκυβερνήτη και του αεροναυτίλου, προκάλεσε τη συντριβή του αεροπλάνου στο αεροδρόμιο Χανέντα του Τόκιο, σκοτώνοντας 24 από τους 174 επιβαίνοντες στην πτήση.

Toν Αύγουστο του 1994, αεροσκάφος TR-72 των Βασιλικών Αερογραμμών του Μαρόκου συνετρίβη δέκα λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Αγκαντίρ, σκοτώνοντας τους 44 επιβαίνοντες. Η έρευνα των αρμόδιων υπηρεσιών έδειξε ότι ο 32χρονος χειριστής είχε σκοπίμως αποσυνδέσει τον αυτόματο πιλότο, για να οδηγήσει το αεροσκάφος σε πλαγιά της οροσειράς του Ατλαντα.

Τέλος, το 1999, 217 επιβαίνοντες πτήσης των Αιγυπτιακών Αερογραμμών σκοτώθηκαν στον Ατλαντικό, ύστερα από την αυτοκτονία του Αιγύπτιου χειριστή.
 

Για περισσότερη αρθρογραφία, γίνετε συνδρομητής στην έντυπη Καθημερινή.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ