Δραγασάκης: Θέμα εβδομάδων η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

Δραγασάκης: Θέμα εβδομάδων η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαγωνιστική διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε στο Πεκίνο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Προσέθεσε μάλιστα πως η Cosco, η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό και θεωρείται από πολλές πλευρές το φαβορί, «μπορεί να καταθέσει μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά».

Μιλώντας στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua, απέδωσε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πώληση του 67,7% των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε. -γεγονός που έχει προκαλέσει έντονο εκνευρισμό στην κινεζική πλευρά και σειρά διπλωματικών παρεμβάσεων- στις αλλαγές που έγιναν στο ΤΑΙΠΕΔ, στο πλαίσιο της ανάληψης των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης.

Ο Γ. Δραγασάκης, σε απόλυτη ευθυγράμμιση με την επίσημη θέση του Πεκίνου, χαρακτήρισε την υπάρχουσα συνεργασία του ΟΛΠ με την Cosco στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ «παράδειγμα της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας» μεταξύ των δύο χωρών και «μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα» εξαιτίας της καθοριστικής της σημασίας στην ανάπτυξη του λιμανιού.

Ανέφερε επίσης πως η Αθήνα έχει υιοθετήσει ένα τριετές αναπτυξιακό πλάνο που καλύπτει όλα τα projects κινεζικού ενδιαφέροντος συμπεριλαμβανομένου του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου, στον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του οποίου επίσης συμμετέχει η Cosco.

Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης κάλεσε περισσότερες κινεζικές επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε ελληνικά έργα όπως η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου και η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Ηράκλειο της Κρήτης ενώ κατέδειξε τους τομείς της ναυτιλίας, των logistics, του τουρισμού, του εμπορίου, της αγροτικής παραγωγής, τις υποδομές και τον πολιτισμό ως πεδία στα οποία η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ενισχύσει την οικονομική συνεργασία.

Τέλος στην αβεβαιότητα

Ο Γ. Δραγασάκης, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά πραγματοποίησε τριήμερη επίσημη επίσκεψη, βάζει με αυτόν τον τρόπο τέλος στην εντονότατη αβεβαιότητα σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του λιμανιού του Πειραιά. «Αβεβαιότητα που κινδύνεψε να δηλητηριάσει τις σχέσεις των δύο πλευρών», όπως επισημαίνουν στην «Κ» διπλωματικοί κύκλοι, και η οποία προκάλεσε και την τηλεφωνική παρέμβαση του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ στον Eλληνα ομόλογό του πριν από λίγες εβδομάδες.

Οι αρχικές εξαγγελίες στελεχών της κυβέρνησης, όπως του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας Θ. Δρίτσα, για ματαίωση των ιδιωτικοποιήσεων με συγκεκριμένη μάλιστα αναφορά στον διαγωνισμό του Πειραιά, ήταν η θρυαλλίδα των εξελίξεων αυτών.

Η επίσκεψη των κ. Δραγασάκη – Κοτζιά έχει προσελκύσει μεγάλο ενδιαφέρον μεταξύ του επιχειρηματικού και οικονομικού κόσμου της Κίνας. Είναι όμως επίσης χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί αυτές τις μέρες στην Κίνα πως συχνές αναφορές σε fora δημόσιων συζητήσεων αντιμετωπίζουν τις επαφές Ελλάδας – Κίνας με την πεποίθηση πως η Αθήνα ζήτησε και οικονομική στήριξη από το Πεκίνο υπό τη μορφή τοποθετήσεων σε ομολογιακές εκδόσεων, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζεται το κατά πόσον ευοδώθηκε αυτή η προσπάθεια. Και αυτό, διότι, όπως εκτιμούν τόσο αυτές οι πηγές όσο και διπλωματικοί κύκλοι, το Πεκίνο δεν επιθυμεί να εμφανιστεί ότι επεμβαίνει στα εσωτερικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τουναντίον, διεμήνυσε επανειλημμένα στους Ελληνες αξιωματούχους ότι τάσσεται «υπέρ μιας ενωμένης, ευημερούσας και σταθερής Ευρώπης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή