Δημιουργώντας «βάση» για τις εκλογές

Δημιουργώντας «βάση» για τις εκλογές

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εργατολόγοι οι οποίοι εμπλέκονται με την πολιτική μοιράζονται δύο πολύ χαρακτηριστικά κοινά στοιχεία: Πρώτον, ένα απέραντο πελατολόγιο, το οποίο –υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις– μπορεί να μετατραπεί σε μια σημαντική εκλογική βάση. Δεύτερον, την ιδιαίτερη συμπάθεια που έχουν για την προβολή και τα τηλεοπτικά παράθυρα. Ισως ο πλέον επιτυχημένος των εργατολόγων να είναι ένας… συνταγματολόγος, ο κ. Γ. Κατρούγκαλος. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014, κατόρθωσε να εκλεγεί πέμπτος από τους έξι ευρωβουλευτές που αναδείχθηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 173.000 ψήφους.

Η εργώδης ενασχόληση του κ. Κατρούγκαλου και του δικηγορικού γραφείου του με το εργατικό δίκαιο ανεδείχθη στο ευρύ κοινό μόλις τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει μακρά θητεία σε ζητήματα που αφορούν εργατικές διαφορές. Ο νυν υπουργός προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, ανήκε μάλιστα στη λεγόμενη «παπανδρεϊκή» πτέρυγα και επί κυβερνήσεων του κ. Κ. Σημίτη, εργάστηκε ως σύμβουλος με διάφορα υπουργεία. Υπήρξε σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας σε θέματα κατάρτισης επί Π. Ευθυμίου το 2001 και το 2002.

Επειτα από λίγο, στα μέσα του 2002, με απόφαση του τότε υπουργού Εργασίας Δ. Ρέππα άλλαξε αντικείμενο και μετακινήθηκε ως επικεφαλής μιας από τις τρεις θυγατρικές του ΟΑΕΔ (ουσιαστικά επρόκειτο για τα τρία Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που είχαν συσταθεί προκειμένου να εκσυγχρονιστεί η δομή του Οργανισμού). Μαζί με τον κ. Κατρούγκαλο είχε τότε μετακινηθεί σε μία από εκείνες τις θυγατρικές και ο κ. Ηλ. Κικίλιας, ο οποίος ορίστηκε πρόεδρος του ΟΑΕΔ επί κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και υπήρξε, μάλιστα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, όπου ανεδείχθη κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Περίπου την ίδια περίοδο επετύγχανε να ανελιχθεί και ένας άλλος εργατολόγος. Πρόκειται για τον κ. Χρ. Νικολουτσόπουλο, ο οποίος το 2002 αναλάμβανε τη θέση του νομικού συμβούλου της ΓΣΕΕ. Μέλος της ΚΝΕ και αργότερα του «Ρήγα Φεραίου» στα νιάτα του, ο κ. Νικολουτσόπουλος είχε, επίσης, συστήσει ένα δικηγορικό γραφείο από το οποίο περνούσαν όλες οι σημαντικές εργατικές διαφορές ανάμεσα στους συμβασιούχους που κατά καιρούς προσλαμβάνονταν και το Δημόσιο. Ο κ. Νικολουτσόπουλος ανεδείχθη εκείνα τα χρόνια στενός συνεργάτης κυρίως των προερχομένων από το ΠΑΣΟΚ κορυφαίων στελεχών, όπως ο νυν πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος αλλά και ο προκάτοχός του Χρ. Πολυζωγόπουλος, αλλά και εκείνων που προέρχονταν από τον χώρο της Ν.Δ.

Καθημερινά στα κανάλια

Η αλήθεια είναι ότι σε αντίθεση με το σύντομο πέρασμα του κ. Νικολουτσόπουλου στα πιο σημαντικά –για έναν εργατολόγο– κέντρα προσέλκυσης πελατείας, πιο ανθεκτικός αποδείχθηκε ο συνομήλικός του κ. Αλ. Μητρόπουλος. Ο νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής ήταν για μια αρκετά σημαντική χρονική περίοδο ο πιο προβεβλημένος. Αρκετοί από όσους είχαν εργατική ή άλλη διαφορά (συνταξιοδοτικά θέματα) με το Δημόσιο περνούσαν από το γραφείο του στο κέντρο της Αθήνας.

Γεγονός, πάντως, αποτελεί ότι ο ίδιος σπάνια συναντούσε την πλειονότητα των πελατών του προσωπικά, κυρίως λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας, και εν μέρει λόγω της καθημερινής παρουσίας του σε πρωινές τηλεοπτικές εκπομπές.

Ο κ. Μητρόπουλος προέρχεται, επίσης, από το ΠΑΣΟΚ. Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 πέρασε από το ΔΗΚΚΙ, πριν από το 2000 επανήλθε στο ΠΑΣΟΚ από το οποίο αποχώρησε το 2010 και εισήλθε σε τροχιά επαφής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το 2012 εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Από την αρχή συνυπήρχε στη λεγόμενη «Σοσιαλιστική Τάση» (δηλαδή εκείνη των πασοκογενών του ΣΥΡΙΖΑ) και με τον κ. Κατρούγκαλο.

Η πορεία των δύο ανδρών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε διαμετρικά αντίθετη. Ο κ. Κατρούγκαλος υπηρέτησε με αξιοσημείωτη θέρμη την αντιμνημονιακή γραμμή της Κουμουνδούρου, ενώ, εξ όσων φαίνεται από την υπουργοποίησή του, κρίθηκε καταλληλότερος από το Μέγαρο Μαξίμου να διαχειριστεί τις επαναπροσλήψεις στο Δημόσιο.

Με αφορμή τα ιδιωτικά συμφωνητικά που φαίνεται να υπέγραφε το δικηγορικό γραφείο του κ. Κατρούγκαλου ακόμη και αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε στην εξουσία, ο κ. Μητρόπουλος άφησε αιχμές «για λανθασμένους χειρισμούς», επισημαίνοντας, βέβαια, ότι δεν υφίσταται θέμα διαφθοράς. Αρκετοί πάντως θυμούνται ότι ο κ. Μητρόπουλος ένιωσε τη «μοναξιά» όταν πριν από περίπου δύο χρόνια για ένα πρόστιμο που του αποδιδόταν από το ΣΔΟΕ, οι «σύντροφοι» της «Σοσιαλιστικής Τάσης» σχεδόν σιώπησαν, αφήνοντάς τον κατά κάποιο τρόπο εκτεθειμένο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή