Εντολή για επέμβαση στην Πρυτανεία ανέμενε η ΕΛ.ΑΣ.

Εντολή για επέμβαση στην Πρυτανεία ανέμενε η ΕΛ.ΑΣ.

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντολές  από την πολιτική τους ηγεσία ανέμεναν έως αργά χθες το βράδυ οι επικεφαλής αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ήταν επιφορτισμένοι με τη διαχείριση της κρίσης η οποία ανέκυψε με την κατάληψη του κτιρίου της πρυτανείας από ομάδα αντεξουσιαστών. Σύμφωνα με ενημέρωση από τη ΓΑΔΑ, στα Προπύλαια παρέμεναν συγκεντρωμένα χθες το βράδυ 150 άτομα, ενώ στις 8 μ.μ. ήταν προγραμματισμένη συνέλευση εντός του κτιρίου της πρυτανείας. Στόχος των καταληψιών, να μετατρέψουν την κατάληψη σε εστία «αντιπληροφόρησης» υπέρ των αιτημάτων των κρατούμενων αναρχικών απεργών πείνας.

Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό, μέχρι αργά χθες το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης δεν είχαν ανάψει «πράσινο φως» για επέμβαση στο κατειλημμένο κτίριο της πρυτανείας, παρότι τόσο οι πανεπιστημιακές αρχές όσο και η Εισαγγελία είχαν ζητήσει από την ΕΛ.ΑΣ. να παρέμβει: «Οι πρυτανικές αρχές έχουν προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες και έχουν ειδοποιήσει γραπτώς όλες τις αρμόδιες αρχές (υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, Εισαγγελία, αστυνομικές αρχές) να πράξουν τα δέοντα». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, σε κυβερνητικό επίπεδο διατυπώθηκε η άποψη ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν θα έπρεπε να προχωρήσει σε εκκένωση του κτιρίου την ίδια ημέρα που βρισκόταν σε εξέλιξη στη Βουλή η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την παράταση της δανειακής σύμβασης. Την ίδια στιγμή, η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση που ανέφερε ότι «θεωρούμε απαράδεκτη οποιαδήποτε απόπειρα επέμβασης των ΜΑΤ με στόχο την εκκένωση της πρυτανείας (…). Καλούμε την κυβέρνηση να μην επιτρέψει οποιαδήποτε τέτοια επέμβαση. Οι δυνάμεις καταστολής δεν έχουν καμία θέση στο πανεπιστήμιο».

Πληροφορία για αστυνομική επέμβαση στη διάρκεια της νύχτας διαψεύστηκε από αξιωματικούς της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Οι ίδιοι έκαναν λόγο για πιθανή αποκλιμάκωση της κρίσης σε περίπτωση που το Συμβούλιο Εφετών έκανε δεκτό αίτημα για αποφυλάκιση της μητέρας και της συντρόφου των αδελφών Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου (καταδικασμένοι για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς»). Σχετική απόφαση πάντως δεν ανακοινώθηκε χθες στους συνηγόρους των κατηγορουμένων. Αντίθετα, μάλιστα, τα φυλακισμένα μέλη της οργάνωσης ανήρτησαν στο Διαδίκτυο (interarma.info) κείμενο με το οποίο εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους καταληψίες χαρακτηρίζοντας την κατάληψη «χειρονομία απελευθέρωσης».

Νωρίτερα, οι πρυτανικές αρχές είχαν ενημερώσει ΕΛ.ΑΣ., υπουργείο Δικαιοσύνης και Εισαγγελία για την κατάληψη, ενώ κατά τις μεσημεριανές ώρες πανεπιστημιακοί συνομίλησαν με τους καταληψίες με σκοπό την οικειοθελή αποχώρησή τους από το κτίριο, κάτι που ωστόσο δεν επετεύχθη. Στο σημείο παρίστατο εισαγγελέας, ενώ περιμετρικά του κτιρίου υπήρχαν ακροβολισμένες αστυνομικές δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή