Βραχυκύκλωμα με τον ΕΝΦΙΑ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύγχυση προκάλεσε για ακόμα μία φορά στην κυβέρνηση η εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Οικονομικών δήλωσε χθες ότι ο φόρος πρέπει να αλλάξει, αλλά όσο δεν υπάρχει νομοθετική παρέμβαση, ισχύει ό,τι προβλέπεται σήμερα, ενώ στη λίστα της κυβέρνησης που συζητείται με τους δανειστές δεν προβλέπεται η κατάργησή του. Ομως, η απάντηση του Μαξίμου ήταν άμεση, με παράγοντές του να αναφέρουν ότι είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης η άμεση αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Επίσης, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σταδιακά στην αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ και στην κατάργηση φοροαπαλλαγών με στόχο την εξοικονόμηση 300-400 εκατ. Από την άλλη πλευρά, δεν πρόκειται να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία, θα δώσει 13η σύνταξη σε όσους είναι κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ δεν θα αυξηθούν οι φόροι στα προϊόντα με λίπη (fat tax), στα ποτά και στα τσιγάρα.

Παράλληλα, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ υποστήριξε χθες ότι δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά και το πρόβλημα με τον ΦΠΑ είναι η εισπραξιμότητά του, που θα πρέπει να βελτιωθεί. Επίσης, στη λίστα της κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα εξορθολογιστεί και το μισθολόγιο στο Δημόσιο, αλλά σημειώνεται πως δεν θα μειωθούν οι αποδοχές 70.000 υπαλλήλων που λαμβάνουν την προσωπική διαφορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα περιλαμβάνει μέτρα τα οποία μπορούν να αποδώσουν έσοδα από 3,7 δισ. έως και 5 δισ. Σε αυτά περιλαμβάνονται και έσοδα 1,5 δισ. από τις αποκρατικοποιήσεις (αντί στόχου 2,2 δισ. φέτος). Στις ιδιωτικοποιήσεις περιλαμβάνονται τα περιφερειακά αεροδρόμια, ο ΟΛΠ, ο ΟΔΙΕ κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, αυτό αναμένεται να φτάσει στο 1,5% του ΑΕΠ φέτος, εφόσον εφαρμοστούν τα μέτρα που θα αποδώσουν 3,7 δισ. Η ανάπτυξη αναμένεται στο 1,4% από 2,9% για το 2015, ενώ το 2016 εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 2,9%. Παράλληλα, η ανεργία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στο 23,4% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 22,6%, ενώ το 2016 θα υποχωρήσει στο 21,1%.

Σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η κυβέρνηση προτείνει:

1. Ενίσχυση της αυτονομίας της Γ.Γ. Εσόδων.

2. «Φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

3. Εκσυγχρονισμό του κώδικα είσπραξης εσόδων και εξάλειψη των φοροαπαλλαγών.

4. Προώθηση συστήματος που θα ακυρώσει τις καθυστερήσεις στις πληρωμές από το κράτος στους φορολογούμενους και αντίστροφα (συμψηφισμοί).

5. Ενίσχυση του οργανικού νόμου, ενός νόμου για τον έλεγχο του προϋπολογισμού.

6. Προώθηση εξωδικαστικών συμβιβασμών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

7. Νέο κώδικα ποινικής δικονομίας.

8. Βελτίωση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.

Πάντως, υψηλόβαθμος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι υπάρχει και δεύτερη λίστα με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός επενδυτικού προγράμματος, μέσω της δημιουργίας «κακής τράπεζας» σε συνεργασίας με την ΕΤΕπ, για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χρησιμοποιώντας τα 10,9 δισ. του EFSF.

Για το χρέος, η κυβέρνηση προτείνει «έξυπνες» ανταλλαγές ομολόγων (swaps), που θα περιλαμβάνουν ρήτρα ανάπτυξης. Πέραν αυτών, υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου δήλωσε ότι στις 9/4 η Ελλάδα θα αποπληρώσει κανονικά τη δόση 450 εκατ. προς το ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή