Εισαγγελική εντολή για αστυνομική επέμβαση στην κατάληψη του ΕΚΠΑ

Εισαγγελική εντολή για αστυνομική επέμβαση στην κατάληψη του ΕΚΠΑ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντολή για την εφαρμογή του νόμου και την τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας σε ό,τι αφορά την συνεχιζόμενη κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών έχει δώσει από χθες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Όπως έγινε γνωστό από την Εισαγγελία της Αθήνας η εντολή εδόθη προς τις αρμόδιες αστυνομικές δυνάμεις, ενώ αρμόδιος εισαγγελέας μετέβη επι τόπου στο Πανεπιστήμιο μετά την αναφορά για εισαγγελική παρέμβαση και των πρυτανικών αρχών.

Η εισαγγελική εντολή πρακτικά σημαίνει επέμβαση της αστυνομίας και συλλήψεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι πρυτανικές Αρχές του ΕΚΠΑ καλούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αύριο στις 11.00 το πρωί, στα Προπύλαια, καθώς συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η κατάληψη του ιστορικού κτιρίου του Πανεπιστημίου Αθηνών από ομάδα αντιεξουσιαστών.

Μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση η Πρυτανεία αφήνει αιχμές κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «οι πρυτανικές Αρχές διαπιστώνουν ότι για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η κατάληψη του κεντρικού κτιρίου διοίκησης του ΕΚΠΑ από εξωπανεπιστημιακά άτομα και με αιτήματα άσχετα προς οποιαδήποτε ακαδημαϊκά θέματα».

«Θεωρούμε ότι αυτή η απαράδεκτη ενέργεια πλήττει το δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά. Από την πρώτη ώρα έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προφορικώς και εγγράφως, ώστε να υπάρξει λύση του ζητήματος. Μας προβληματίζει όμως η παράταση της εκκρεμότητας εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας. Η κατάσταση αυτή όχι μόνο δημιουργεί μια εξαιρετικά αρνητική εικόνα αλλά έχει οδηγήσει και σε παράλυση της διοικητικής λειτουργίας του Ιδρύματός μας», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση, η οποία καταλήγει:  

«Ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάσταση αυτή καλούμε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας σε συγκέντρωση αύριο Τετάρτη (1/4/2015), 11.00 πμ. στα Προπύλαια, ώστε να εκφρασθεί δημόσια η αγωνία για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου μας».

Η κατάληψη ξεκίνησε χθες, Δευτέρα και μέχρι το βράδυ παρέμεναν συγκεντρωμένα 150 άτομα, ενώ στις 8 μ.μ. έγινε συνέλευση εντός του κτιρίου της πρυτανείας. Στόχος των καταληψιών, να μετατρέψουν την κατάληψη σε εστία «αντιπληροφόρησης» υπέρ των αιτημάτων των κρατούμενων αναρχικών απεργών πείνας.

Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό, μέχρι αργά χθες το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης δεν είχαν ανάψει «πράσινο φως» για επέμβαση στο κατειλημμένο κτίριο της πρυτανείας, παρότι τόσο οι πανεπιστημιακές αρχές όσο και η Εισαγγελία είχαν ζητήσει από την αστυνομία να παρέμβει.

Νωρίτερα, οι πρυτανικές αρχές είχαν ενημερώσει ΕΛ.ΑΣ., υπουργείο Δικαιοσύνης και Εισαγγελία για την κατάληψη, ενώ κατά τις μεσημεριανές ώρες πανεπιστημιακοί συνομίλησαν με τους καταληψίες με σκοπό την οικειοθελή αποχώρησή τους από το κτίριο, κάτι που ωστόσο δεν επετεύχθη. Στο σημείο παρίστατο εισαγγελέας, ενώ περιμετρικά του κτιρίου υπήρχαν ακροβολισμένες αστυνομικές δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή