Κένυα: Πανεπιστήμιο στο στόχαστρο ισλαμιστών

Κένυα: Πανεπιστήμιο στο στόχαστρο ισλαμιστών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΑΪΡΟΜΠΙ. Τουλάχιστον 147 άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν ισλαμιστές της οργάνωσης Αλ Σαμπάαμπ εισέβαλαν σε κενυατικό πανεπιστήμιο στα βορειοανατολικά της χώρας, πήραν ομήρους Χριστιανούς και επιδόθηκαν σε πολύωρη ανταλλαγή πυρών με τις δυνάμεις ασφαλείας. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, ο απολογισμός των νεκρών από την επίθεση ήταν ασαφής, καθώς πολλοί φοιτητές τραυματίστηκαν και άλλοι αγνοούνταν. Στρατιώτες περικύκλωσαν το Κολέγιο της Γκαρίσα, κοντά στα σύνορα με τη Σομαλία, και σφράγισαν τον αύλειο χώρο, σε μία προσπάθεια να εξουδετερώσουν όλους τους ενόπλους. Την ευθύνη για την αιματηρή ενέργεια ανέλαβε η Αλ Σαμπάαμπ, μία οργάνωση που διατηρεί σχέσεις με την Αλ Κάιντα και έχει πραγματοποιήσει πολλές επιδρομές σε κενυατικό έδαφος, ως αντίποινα για την αποστολή στρατευμάτων από το Ναϊρόμπι στα πάτρια εδάφη τους στη Σομαλία. «Διαλέξαμε τους ομήρους: απελευθερώσαμε τους μουσουλμάνους. Οι μάχες συνεχίζονται στο εσωτερικό του πανεπιστημίου» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος στρατιωτικών επιχειρήσεων της Αλ Σαμπάαμπ. Οι δυνάμεις ασφαλείας από την πλευρά τους εξήγησαν ότι οι εισβολείς πυροβολούσαν αδιακρίτως όταν βρέθηκαν στο πανεπιστημιακό συγκρότημα.

Τουλάχιστον 147 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων 2 αστυνομικών, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε ότι 50 φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι. Μία φωτογραφία που παρείχε τοπικός δημοσιογράφος απεικονίζει δεκάδες σορούς πνιγμένες στο αίμα μέσα σε μία μόνο αίθουσα του πανεπιστημίου, εγείροντας φόβους πως ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά, μόλις οι δυνάμεις ασφαλείας βεβαιωθούν ότι η περιοχή είναι ασφαλής. Ο υπουργός Εσωτερικών Τζόζεφ Νκαϊσέρι είπε ότι 280 από τους 815 φοιτητές έχουν εντοπιστεί και ότι διεξάγονταν προσπάθειες να συμβεί το ίδιο και με τους υπόλοιπους. Απέφυγε όμως να προβεί σε μία εκτίμηση για τον αριθμό των αγνοουμένων. Κάποιοι από τους φοιτητές κατάφεραν να διαφύγουν. «Ακούσαμε πυροβολισμούς ενώ κοιμόμασταν, ήταν περίπου 5 και πολλά παιδιά άρχισαν να πηδάνε πάνω – κάτω για να γλιτώσουν τη ζωή τους» δήλωσε φοιτητής στην τηλεόραση του Reuters, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Εβδομήντα εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν και 4 εξ αυτών διακομίστηκαν σε νοσοκομεία του Ναϊρόμπι για νοσηλεία. «Μέχρι στιγμής έχουμε 79 τραυματίες από σφαίρες και θραύσματα» ανέφερε γιατρός στο νοσοκομείο της Γκαρίσα.

Η οργάνωση

Η Αλ Σαμπάαμπ, που διεκδικεί θέσπιση της δικής της σκληρής εκδοχής της σαρίας, έχει επανειλημμένα χωρίσει τους μουσουλμάνους από τους Χριστιανούς σε προηγούμενες επιδρομές της στην Κένυα. Οι επιθέσεις αυτές σε συνδυασμό με την πυρπόληση εκκλησιών από εγχώριες ισλαμικές ομάδες έχουν προκαλέσει τριγμούς στις παραδοσιακά εγκάρδιες σχέσεις των δύο θρησκευτικών κοινοτήτων. Εχοντας σκοτώσει πάνω από 200 άτομα στην Κένυα τα τελευταία δύο χρόνια, η οργάνωση έχει πλήξει καίρια τον τουρισμό στη χώρα. Σαμπάαμπ σημαίνει «νεολαία» στα αραβικά και η οργάνωση αριθμεί χιλιάδες μέλη. Ξεπήδησε μέσα από μία βίαιη εξέγερση εναντίον της Αιθιοπίας, της οποίας τα στρατεύματα εισέβαλαν στη Σομαλία το 2006, υπό την κάλυψη των ΗΠΑ, για να ανατρέψουν τους ισλαμιστές που ήλεγχαν την πρωτεύουσα Μογκαντίσου και μέρος των οποίων ήταν και η Σαμπάαμπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή