Στο φως βρετανικό μεσαιωνικό νεκροταφείο

Στο φως βρετανικό μεσαιωνικό νεκροταφείο

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ταφικός χώρος ενός από τα μεγαλύτερα βρετανικά νοσοκομεία, κατά τη μεσαιωνική εποχή, ανακαλύφθηκε στο υπέδαφος του Πανεπιστήμιου του Κέμπριτζ στη Βρετανία, ανέφεραν χθες αρχαιολόγοι που επιμελούνται την ανασκαφή. Στον τόπο βρέθηκαν περισσότεροι από 400 πλήρεις σκελετοί αλλά και μέλη από τουλάχιστον χίλιους νεκρούς. Τα ευρήματα εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στο Κολέγιο του Αγίου Ιωάννη, κατά την περίοδο από το 2010 ώς το 2012. Πρόκειται για ευρήματα, τα οποία χρονολογούνται από τον 13ο έως και τον 15ο αιώνα και προέκυψαν από ταφές που έγιναν από το Νοσοκομείο του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή.

Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν υπό τον συντονισμό του δόκτορος Γκρεγκ Σέσφορντ, του τμήματος Αρχαιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου, αλλά και μιας ομάδας από την αρχαιολογική μονάδα του Κέμπριτζ. Οπως δήλωσε ο δρ Σέσφορντ, τα πτώματα είχαν τοποθετηθεί σε τακτικές σειρές και ανάμεσά τους υπήρχαν μονοπάτια με χαλίκι. Σπόροι που βρέθηκαν στο σημείο υποδεικνύουν ότι η τοποθεσία αυτή ήταν κάτι ανάλογο με τα σημερινά κοιμητήρια. Ωστόσο, το γεγονός ότι οι περισσότεροι νεκροί είχαν ταφεί χωρίς φέρετρο και σε πολλές περιπτώσεις δεν έφεραν ούτε σάβανο υποδεικνύει ότι σε εκείνο τον τόπο ενταφιάζονταν φτωχοί. Αλλωστε, κατά τη διάρκεια της ανασκαφής, εντοπίστηκαν ελάχιστα ευρήματα μεγάλης αξίας, όπως παραδείγματος χάριν, κοσμήματα ή άλλα προσωπικά αντικείμενα. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, το συγκεκριμένο κοιμητήριο σχετίζεται με την περίοδο του Μαύρου Θανάτου, της επιδημίας βουβωνικής πανώλης, αλλά η ομάδα του δόκτορος Σέσφορντ δεν εντόπισε ίχνη της νόσου κατά την ανάλυση των οστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή