Φωτιές στην κυβέρνηση λόγω Πανούση

Φωτιές στην κυβέρνηση λόγω Πανούση

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρούς τριγμούς και αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο κόμμα, προκάλεσε με τις δημόσιες παρεμβάσεις του χθες, μέσω της εφημερίδας «Τα ΝΕΑ» και της ηλεκτρονικής έκδοσης της «Κ», ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης. Το Μέγαρο Μαξίμου -που θεώρησε ότι οι όποιες ενστάσεις του υπουργού στον χειρισμό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων από αντεξουσιαστές απαντήθηκαν στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Τετάρτη, όταν αποφασίσθηκε να δρομολογηθεί η «μετακόμιση» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης- αιφνιδιάσθηκε από την εξέλιξη. Η αμηχανία στο επικοινωνιακό επιτελείο της κυβέρνησης ήταν εμφανής. Ωστόσο, η κυβερνητική ηγεσία διεμήνυσε από νωρίς την πρόθεσή της να μη «σηκώσει» το θέμα, καθώς κάτι τέτοιο θα μεταφραζόταν σε διαδικασία αποπομπής του κ. Πανούση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη ουσιαστικά με το άρθρο του αμφισβητεί την «αριστεροσύνη» καθενός που θεωρεί ότι «αριστερή διακυβέρνηση σημαίνει ανοχύρωτη χώρα και πόλη (δίχως προσωπική, κοινωνική, εθνική ασφάλεια, δίχως στρατό και δίχως αστυνόμευση, ίσως και χωρίς δικαστές ή φυλακές)», ενώ διερωτάται «πώς νοούν οι “καθαρόαιμοι” την “αριστερή Αστυνομία”. Να καίγονται οι αστυνομικοί από τους κουκουλοφόρους; Κι αν ναι, ποιοι εκπροσωπούν τη Δημοκρατία και την κοινωνία και από ποιους ελέγχονται;».

Το Μαξίμου έσπευσε να διαπιστώσει με ανακοίνωσή του ότι «οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού κ. Γ. Πανούση στο άρθρο του προφανώς και δεν αφορούν ούτε την πολιτική της κυβέρνησης ούτε κυβερνητικά στελέχη ούτε τις πολιτικές δυνάμεις που τη στηρίζουν». Ο ίδιος ο κ. Πανούσης επανήλθε με γραπτή δήλωση και τόνισε ότι «με τις γραπτές μου παρεμβάσεις στηρίζω τον πρωθυπουργό και συνολικά την κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της. Ολα τα υπόλοιπα είναι αυθαίρετες ερμηνείες και ύποπτες στρεβλώσεις». Ηταν η απάντησή του στην πληθώρα αντιδράσεων που εκδηλώθηκε νωρίτερα.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, αφού δήλωσε ότι θα μπορούσε κανείς να συμφωνήσει σε αρκετά από αυτά που αναφέρονται στην επιστολή, προσέθεσε (ρ/σ ΒΗΜΑ) ότι «στη φάση που βρισκόμαστε, έπρεπε να γνωρίζουμε ότι θα γίνει μεγάλη “αγιοποίηση” αυτού του γράμματος και θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει». Ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς εμφανίσθηκε να συμφωνεί σε γενικές γραμμές με τον κ. Πανούση και πρόσθεσε (MEGA) ότι «δεν μπορεί να μείνει το πράγμα έτσι ελεύθερο. Οι χώροι αυτοί είναι χώροι εκπαίδευσης, έρευνας, ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, οι άνθρωποι πρέπει να μπαίνουν εκεί και να εργάζονται». Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε «αυτονόητα κατά το Σύνταγμα» αυτά που λέει ο κ. Πανούσης. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης χαρακτήρισε «ατόπημα» το άρθρο, επισημαίνοντας ότι ο κ. Πανούσης είναι υπουργός και όχι σχολιαστής, θέση την οποία συμμερίστηκε η κ. Ραχήλ Μακρή, που κάλεσε τον κ. Πανούση να ζητήσει συγγνώμη.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης έθεσε ζήτημα συγκυρίας, λέγοντας (ρ/σ ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ) ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων χρειάζεται μεγάλη προσοχή και σοβαρότητα από όλους, ενώ η εκπρόσωπος του κόμματος Ράνια Σβίγκου δήλωσε (ρ/σ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ) ότι ο κ. Πανούσης δεν απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερά εν γένει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή