Συνελήφθη η Σταμάτη στην Παναγίτσα Χαϊδαρίου

Συνελήφθη η Σταμάτη στην Παναγίτσα Χαϊδαρίου

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Δρομοκαΐτειο Νοσοκομείο επέστρεψε το βράδυ της Παρασκευής και πάλι η Βίκυ Σταμάτη, μετά την πολύωρη εξέτασή της από τους Εισαγγελείς στη ΓΑΔΑ που διερευνούν τις συνθήκες υπό τις οποίες απέδρασε τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Η σύζυγος του πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου παραδόθηκε χθες το μεσημέρι. Με τη μεσολάβηση των συνηγόρων της ενημέρωσε τους εισαγγελείς Ισίδωρο Ντογιάκο και Γρηγόρη Πεπόνη για την πρόθεσή της να παραδοθεί. Εντοπίστηκε στο Χαϊδάρι, συνελήφθη και οδηγήθηκε αρχικά στη ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με μια εκδοχή, ο συνήγορος της Σταμάτη, Φραγκίσκος Ραγκούσης, ενημερώθηκε τηλεφωνικά χθες το μεσημέρι ότι η εντολέας του βρίσκεται στην Παναγίτσα Χαϊδαρίου και θέλει να παραδοθεί. Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε στην «Κ» ότι «αμέσως μόλις δέχτηκα το τηλεφώνημα ενημέρωσα τον κ. Ντογιάκο, μαζί με τον οποίο μεταβήκαμε στο σημείο, ενώ στο μεταξύ ειδοποιήσαμε και την αστυνομία».

Η Σταμάτη φέρεται να ισχυρίστηκε, μιλώντας στον συνήγορό της και στους εισαγγελείς, ότι μετά τη φυγή της από το Δρομοκαΐτειο περπατούσε με σκοπό να πάει στο παιδί της καθώς και ότι όταν κουράστηκε βρήκε καταφύγιο στην εκκλησία, όπου εντοπίστηκε. Σε κορμό δέντρου κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκε η Σταμάτη βρέθηκε ιδιόχειρο μήνυμα, γραμμένο με χρωματιστό στιλό, που ανέφερε: «Μάνα=10 ζωές και κάτι περισσεύει – Vicky Stam Tso».

Εως αργά χθες η Σταμάτη κρατείτο στα γραφεία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ, μάλιστα, κλήθηκε γιατρός προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση της υγείας της. Εκκρεμούσε η απόφαση των εισαγγελέων σχετικά με το εάν και πότε θα οδηγείτο στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων προκειμένου να της απαγγελθούν κατηγορίες. Η σύζυγος του φυλακισμένου πρώην υπουργού Ακη Τσοχατζόπουλου είχε αποδράσει τα ξημερώματα της Πέμπτης από δωμάτιο του ψυχιατρικού νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν. Από την έρευνα είχε διαπιστωθεί ότι το λουκέτο που βρισκόταν εξωτερικά της μπαλκονόπορτας του δωματίου της είτε είχε μείνει ανασφάλιστο είτε ξεκλειδώθηκε στη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι και το ρολό ασφαλείας εξωτερικά του δωματίου της Σταμάτη παρέμενε ανεβασμένο με απόφαση του ιατρικού προσωπικού. Χθες, διέρρευσε στον Τύπο πληροφορία, σύμφωνα με την οποία μια γυναίκα που τις τελευταίες ημέρες είχε επισκεφθεί το ψυχιατρείο βοήθησε τη Σταμάτη να αποδράσει.

Παραιτείται από συνήγορός της ο Αλέξης Κούγιας

Με σαφείς αιχμές πως η αποδραση και η «παραδοση» της Βίκυ Σταμάτη εξυπηρετούσε υπερασπιστικούς σκοπούς με τους οποίους δεν συμφωνεί, ο ποινικολόγος Αλεξης Κούγιας παραιτήθηκε από την υπεράσπισή της λίγη ωρα μετά τον εντοπισμό της στο Χαιδάρι. Μάλιστα περαν του χαρακτηρισμού «κωμικοτραγωδία» αναφέρεται και σε «αυτούς που την συμβούλευσαν ή της συμπαρίστανται σε μια τέτοια ενέργεια’. Ειδικότερα:

«Μετά από αυτήν την κωμικοτραγωδία της «αυθορμήτου» αποδράσεως – παραδόσεως  της Βασιλικής Σταμάτη – Τσοχατζοπούλου δηλώνω ότι παραιτούμαι ανεπιφύλακτα της υπερασπίσεώς της.

Τόσο προσωπικά εγώ όσο και οι συνεργάτες του γραφείου μου έχουμε αμετάκλητα αποφασίσει να σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις και το κράτος δικαίου.

Διαφωνώ απολύτως, όπως έχω ήδη δημόσια δηλώσει, με αυτήν την ενέργεια της Βασιλικής Σταμάτη – Τσοχατζοπούλου και εύχομαι αυτοί που την συμβουλεύουν ή της συμπαρίσταται σε τέτοιου είδους ενέργειες ν’ αποδειχτούν αποτελεσματικοί.

Ενημέρωσα ήδη προσωπικά με επίσκεψή μου στις φυλακές τον κο Άκη Τσοχατζόπουλο και, παρά τις προτροπές τους να παραμείνω συνήγορός της, αποφάσισα να παραιτηθώ.

Τόσο εγώ προσωπικώς, όσο και οι συνεργάτες του γραφείου μου που συμπαρεστάθησαν στην υπεράσπιση της Βασιλικής Σταμάτη – Τσοχατζοπούλου καθ’ όλη την διάρκεια του δικαστηρίου στον πρώτο βαθμό, καθώς και στην τελευταία νόμιμη προσπάθεια εξόδου της από τις φυλακές, ευχόμεθα στην κα Βασιλική Σταμάτη – Τσοχατζοπούλου να έχει την καλύτερη απόφαση και με την αξιοποίηση της νομοθετικής ρυθμίσεως που επεξεργάζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης να είναι σύντομα κοντά στο παιδί της και στα αγαπημένα της πρόσωπα».

Το χρονικό της απόδρασης

Εκτιμάται ότι η κ. Σταμάτη κατάφερε να αποδράσει με βοήθεια συνεργών. Αυτό φέρεται να προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία της έρευνας που διεξάγεται για το συμβάν.

Διαπιστώθηκε, ότι το λουκέτο που βρισκόταν εξωτερικά της μπαλκονόπορτας του δωματίου της Σταμάτη είχε, περιέργως, μείνει ανασφάλιστο ή ξεκλειδώθηκε στη διάρκεια της νύχτας από άγνωστο άτομο που προσέγγισε το δωμάτιο από την εξωτερική πλευρά. 

Αλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι και το ρολό ασφαλείας εξωτερικά του δωματίου της Σταμάτη παρέμενε ανεβασμένο με απόφαση του ιατρικού προσωπικού. Καλά πληροφορημένη πηγή χαρακτήρισε το καθεστώς κράτησης της Σταμάτη «ιδιότυπο». Είπε ότι παρέμενε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο Δρομοκαΐτειο, παρότι η νοσηλεία κρατουμένων εκεί προβλέπεται για έκτακτα περιστατικά και σύντομα διαστήματα. Προσέθεσε ότι η Σταμάτη δεχόταν τακτικές επισκέψεις στο δωμάτιό της, καθώς και ότι κυκλοφορούσε με σχετική άνεση τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους εξωτερικούς χώρους του ψυχιατρείου.

Το βράδυ της Πέμπτη αφέρθηκαν ελεύθεροι οι τέσσερις σωφρονιστικοί υπάλληλοι που εκτελούσαν σε βάρδιες τη φύλαξη της Βίκυς Σταμάτη, οι οποίοι είχαν συλληφθεί. Παράλληλα, στο πλαίσιο της έρευνας αναζητήθηκε χθες από αστυνομικούς το ανήλικο παιδί της, το οποίο τελικά εντοπίστηκε σε φιλικό σπίτι των γονιών της, στο χωριό Ζέλι Φθιώτιδας.

Υπενθυμίζεται ότι η Βίκυ Σταμάτη, η οποία εκτίει ποινή κάθειρξης 12 ετών μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση με τις μίζες εκατομμυρίων σε εξοπλιστικά προγράμματα, εισέπραξε προχθές (μία ημέρα πριν από την απόδρασή της) την 5η κατά σειρά απόρριψη του αιτήματός της για αποφυλάκιση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή