Ν.Δ.: Εξεταστική για την οικονομία από το 1981

Ν.Δ.: Εξεταστική για την οικονομία από το 1981

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξεταστική επιτροπή που θα διερευνήσει την πορεία των οικονομικών από το 1981 έως και τις τελευταίες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση μεταξύ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και «θεσμών», αντιπροτείνει η Νέα Δημοκρατία.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καταψηφίσει, ως εκ τούτου, την κυβερνητική πρόταση που θέτει στο επίκεντρό της την περίοδο 2009 – 2014, ωστόσο θα συμμετάσχει κανονικά στις εργασίες της επιτροπής που θα συγκροτηθεί, καθώς στόχος είναι να αντικρουστεί και η επιχειρηματολογία που θα αναπτύξει η κυβερνητική πλευρά. Στη Νέα Δημοκρατία υπήρξαν και σκέψεις για καταψήφιση και, παράλληλη, αποχή από την εξεταστική επιτροπή, οι οποίες ωστόσο εγκαταλείφθηκαν όταν γνωστοποιήθηκε ότι ΠΑΣΟΚ και «Ποτάμι» θα συμμετείχαν κανονικά. Αντίστοιχα, εδώ και ημέρες, σειρά στελεχών επέμεναν για την ανάγκη συμμετοχής, ενδεχομένως και υπερψήφισης της κυβερνητικής πρότασης, υπό το επιχείρημα ότι η Ν.Δ. δεν έχει να φοβηθεί κάτι.

Κομματικές σκοπιμότητες

Η εκτίμηση που έγινε στο Πολιτικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε χθες, είναι πως στην κυβέρνηση προσπαθούν να προσφέρουν θέαμα, «συζητούν για το 2010 και το 2012 και δεν ξέρουμε τι θα συμβεί σε δυο μέρες».

«Την ώρα που ο κόσμος αγωνιά για το αν ο Τσίπρας μπορεί να μας κρατήσει στην Ευρωζώνη, βρήκε η κυβέρνηση τη στιγμή να ασχοληθεί με την εξεταστική. Αλλη μια φορά, λοιπόν, μπροστά από τον τόπο μπαίνει το κόμμα», φέρεται να υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος ουσιαστικά, αν και συμφώνησε στην ανάγκη να διερευνηθούν τα πάντα, χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ διχαστική.

Μάλιστα, η Νέα Δημοκρατία ζητεί η όποια εξεταστική να συγκροτηθεί μετά τον Ιούνιο, οπότε και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Στη Ν.Δ. εκτιμάται πως η εξεταστική θα χρησιμοποιηθεί από την κυβέρνηση ως επιχείρημα είτε για να «αντέξει» τους κλυδωνισμούς από μια επώδυνη συμφωνία είτε για να χρησιμοποιηθεί ως αντιστάθμισμα σε άλλες επιλογές του Μαξίμου.

Εσωτερική διαχείριση

Η εξεταστική επιτροπή αποτελεί και δοκιμασία για το εσωτερικό της Ν.Δ. καθώς θεωρείται δεδομένο ότι οι κ. Ευ. Βενιζέλος και Γ. Παπανδρέου θα επιδιώξουν να στοχοποιήσουν τη διακυβέρνηση Κ. Καραμανλή ως βασική υπεύθυνη για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Τις προηγούμενες ημέρες διαπιστώθηκε ένταση μεταξύ Συγγρού και καραμανλικών στελεχών, με τους τελευταίους να ρίχνουν βέλη για την απόφαση της «γαλάζιας» ηγεσίας να μην απαντήσει στον κ. Βενιζέλο.

Η κατάσταση βαίνει προς, προσωρινή τουλάχιστον, εξομάλυνση καθώς επικεφαλής της «γαλάζιας» ομάδας στην εξεταστική επελέγη ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας, στέλεχος που διατηρεί καλή σχέση και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη και των δύο πλευρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή