Δεν αποκαλύπτει πολιτικά πρόσωπα ο Οσβαλντ

Δεν αποκαλύπτει πολιτικά πρόσωπα ο Οσβαλντ

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστά κρατά, προς το παρόν, τα χαρτιά του, αρνούμενος να αποκαλύψει τους αποδέκτες παράνομων πληρωμών σε εξοπλιστικά προγράμματα και άλλες μεγάλες συμβάσεις του Δημοσίου, ο Ελβετός τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ που συνελήφθη με διεθνές ένταλμα και βρίσκεται στη διάθεση των ελληνικών δικαστικών αρχών.

Ο Οσβαλντ, που θεωρείται πρόσωπο κομβικής σημασίας από τους Ελληνες ανακριτές οι οποίοι διερευνούν τις διαδρομές «μαύρου» χρήματος σε εξοπλιστικές συμβάσεις, κατέθεσε χθες στον ειδικό ανακριτή Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλή σχετικά με ένα από τα πολλά εξοπλιστικά που βρίσκονται σε έρευνα, χωρίς να προβεί σε αποκαλύψεις.

Πρόκειται για την υπόθεση της προμήθειας των αντιαεροπορικών ASRAD από τη γερμανική εταιρεία ATLAS για την οποία ο Ελβετός τραπεζίτης αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για εμπλοκή πολιτικών ή άλλων προσώπων, αναφέροντας μόνον ότι είχε ανοίξει λογαριασμό για τον άλλοτε αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνιο Κάντα, ο οποίος είναι κατηγορούμενος ήδη και έχει ομολογήσει την ύπαρξη των δικών του λογαριασμών.

Ο Οσβαλντ, εναντίον του οποίου είχε εκδοθεί από καιρό διεθνές ένταλμα, συνελήφθη στο Ντουμπάι και παραδόθηκε στις ελληνικές δικαστικές αρχές, καθώς το όνομά του εμπλέκεται σε τέσσερα, τουλάχιστον, εξοπλιστικά. Θεωρείται ο άνθρωπος που διευκόλυνε τους αποδέκτες παράνομων πληρωμών να τοποθετούν τα «μαύρα» χρήματά τους στην Ελβετία.

Εναντίον του έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για διευκόλυνση σε ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος σε εξοπλιστικά, όπως την προμήθεια αυτοκινούμενων πυροβόλων από τη γερμανική εταιρεία WEGMANN, αλλά και την προμήθεια των ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρεία Ericsson και τη βραζιλιανική Embraer.

Kαι για τις δύο υποθέσεις έχει κληθεί σε απολογία από τους ειδικούς ανακριτές που χειρίζονται τους σχετικούς φακέλους, ενώ κατηγορούμενος είναι ήδη και στην υπόθεση της Siemens αλλά και των υποβρυχίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή