Πισώπλατες σφαίρες κατά Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό

Πισώπλατες σφαίρες κατά Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κύμα αγανάκτησης στη μαύρη κοινότητα των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε μία ακόμη δολοφονία άοπλου Αφροαμερικανού από λευκό αστυνομικό, η οποία, μάλιστα, ξεπέρασε σε ωμότητα και κυνισμό όλα τα πρόσφατα προηγούμενα.

Η εφημερίδα New York Times ανάρτησε στην ιστοσελίδα της βίντεο-σοκ, το οποίο δείχνει τον εν λόγω αστυνομικό να πυροβολεί οκτώ φορές πισώπλατα έναν άοπλο μαύρο άνδρα, ενώ αυτός έτρεχε να απομακρυνθεί. Το περιστατικό έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στο Νορθ Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας.

Οπως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, ο 33χρονος αστυνομικός Μάικλ Σλάγκερ σταμάτησε τον 50χρονο Ουόλτερ Σκοτ, που οδηγούσε αυτοκίνητο, για έλεγχο ρουτίνας, καθώς είχε εντοπίσει ότι ένα πίσω φανάρι του οχήματός του ήταν σπασμένο. Ακολούθησε ένας σύντομος διαπληκτισμός, προτού ο Σκοτ αποπειραθεί να διαφύγει, για να δεχθεί τα πυρά του αστυνομικού. Τρεις από τις σφαίρες που εκτοξεύθηκαν εναντίον του τον βρήκαν στην πλάτη.

Το περιστατικό κατεγράφη στο κινητό ενός περαστικού, ο οποίος ακούγεται εξοργισμένος στο ανατριχιαστικά αποκαλυπτικό βίντεο. Οπως αναφέρουν οι New York Times στο σχετικό ρεπορτάζ, ο Σλάγκερ ισχυρίστηκε στον ραδιοπομπό του ότι βρισκόταν σε αυτοάμυνα γιατί το θύμα του άρπαξε μέσα από τα χέρια το όπλο ηλεκτρικής εκκένωσης (Taser). Ωστόσο, το βίντεο αποκαλύπτει ότι ήταν ο αστυνομικός εκείνος που χρησιμοποίησε το Taser εναντίον του Σκοτ, στη διάρκεια του διαπληκτισμού τους. Στη συνέχεια, ο άτυχος μαύρος ξεφεύγει, τρέχοντας με δυσκολία, και ο Σλάγκερ τον πυροβολεί απρόκλητα. Ο Σκοτ πέφτει χτυπημένος στο έδαφος και ο αστυνομικός βαδίζει ατάραχος προς το μέρος του και του γυρίζει τα χέρια στην πλάτη για να του περάσει χειροπέδες. Λίγες στιγμές αργότερα, ο Σκοτ αφήνει την τελευταία του πνοή.

Μετά τη συγκλονιστική αποκάλυψη, οι δικαστικές αρχές διέταξαν τη σύλληψη του Σλάγκερ και του απήγγειλαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία από πρόθεση, κακούργημα που τιμωρείται με φυλάκιση 30 χρόνων έως και ισόβια κάθειρξη ή και με θανατική ποινή. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι «θα λάβει τα αναγκαία μέτρα», ενώ έρευνα για το θέμα διεξάγει και το FBI.

Το θύμα άφησε πίσω του τέσσερα παιδιά και ήταν διαζευγμένος. Ο πατέρας του, επίσης Ουόλτερ Σκοτ, εμφανίστηκε συντετριμμένος, αλλά και ευγνώμων στον ανώνυμο περαστικό, χάρη στον οποίο έλαμψε η αλήθεια. «Ο τρόπος που πυροβολούσε (ο Σλάγκερ) ήταν λες και σκόπευε ένα ελάφι ή κάποιο άλλο θήραμα στο δάσος. Δεν ξέρω αν αυτό ήταν αποτέλεσμα φυλετικού μίσους ή αν κάτι δεν πάει καλά με το μυαλό του» δήλωσε ο πατέρας του θύματος, πιθανολογώντας ότι ο γιος του μπορεί να έτρεξε να φύγει γιατί φοβόταν μην τον στείλουν στη φυλακή. Ο άτυχος 50χρονος είχε καθυστερήσει τη διατροφή που υποχρεώνεται να καταβάλει στην πρώην σύζυγό του, γεγονός που, με βάση την πολιτειακή νομοθεσία, θα μπορούσε να του επισύρει κράτηση. Ο Σκοτ χαρακτηριζόταν από γνωστούς και γείτονες καλός πατέρας, διατηρούσε σταθερή σχέση, δεν είχε ποινικό μητρώο, ενώ είχε υπηρετήσει επί δύο χρόνια στην Ακτοφυλακή.

Ο δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Κρις Στιούαρτ, δήλωσε ότι το περιστατικό υπερβαίνει το φυλετικό πρόβλημα. «Αφορά την ίδια την εξουσία. Εδώ είχαμε έναν αστυνομικό, ο οποίος πίστευε ότι μπορεί να σκοτώσει κάποιον, πυροβολώντας τον κάμποσες φορές πισώπλατα κι ύστερα να τη γλιτώσει», σημείωσε.

Η δημοσιοποίηση του περιστατικού, που ήρθε να προστεθεί σε σειρά ανάλογων, πολύκροτων περιστατικών κατά τους τελευταίους μήνες, άναψε φωτιές στη μαύρη κοινότητα της Νότιας Καρολίνας. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων πραγματοποίησαν διαδήλωση, χθες το βράδυ, έξω από το δημαρχείο του Νορθ Τσάρλεστον εναντίον των φυλετικών διακρίσεων. Από τους 100.000 της πόλης, περίπου οι μισοί είναι μαύροι. Ωστόσο, μόλις το 18% της τοπικής αστυνομικής δύναμης -η οποία αριθμεί 340 άνδρες και γυναίκες- είναι Αφροαμερικανοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή