Σχέδιο για αγροτικά προϊόντα και αντιδράσεις

Σχέδιο για αγροτικά προϊόντα και αντιδράσεις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω της ίδρυσης κοινών ελληνορωσικών εταιρειών θα επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση να ξεπεράσει το εμπάργκο που έχει θέσει η ρωσική κυβέρνηση σε σειρά αγροτικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., επομένως και από την Ελλάδα. Οι δύο πλευρές επεξεργάζονται φόρμουλα για τη δυνατότητα εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, ακριβώς μέσω της ίδρυσης αυτών των εταιρειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ένα ενδεχόμενο που συζητείται είναι να ιδρυθούν στη Ρωσία ελληνορωσικές μεταποιητικές μονάδες, κάτι όμως στο οποίο αντιδρούν έντονα οι Ελληνες ροδακινοπαραγωγοί. Ο λόγος είναι απλός. Σήμερα η ρωσική κυβέρνηση απαγορεύει τις εισαγωγές νωπών ροδακίνων, όχι όμως και των μεταποιημένων, δηλαδή αυτών που εισάγονται με τη μορφή κομπόστας και χυμών. Η εξαγωγή των ροδακίνων στη Ρωσία με τη μορφή πρώτης ύλης για τη βιομηχανία θα έχει ως συνέπεια, σύμφωνα με τους ροδακινοπαραγωγούς, να χάσουν τα ελληνικά προϊόντα την προστιθέμενη αξία που έχουν σήμερα ακριβώς λόγω της προέλευσής τους. Επίσης, διατυπώνουν την ανησυχία τους ότι οι μεταποιητικές μονάδες στη Ρωσία μπορεί σε βάθος χρόνου να εισάγουν φθηνότερη πρώτη ύλη, ροδάκινα δηλαδή από τρίτες χώρες που πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στη Μόσχα, οι εξαγωγές προς τη Ρωσία εννέα προϊόντων τα οποία από τον περασμένο Αύγουστο εντάχθηκαν στον κατάλογο αυτών στα οποία η ρωσική κυβέρνηση επέβαλε εμπάργκο υποχώρησαν το 2014 σε σύγκριση με το 2013 κατά 38,4%. Η αξία των εξαγωγών εννέα προϊόντων (ροδάκινα, φράουλες, ακτινίδια, κεράσια, βερίκοκα, αγγούρια, μανταρίνια, λαβράκια και τσιπούρες) τα οποία καταλαμβάνουν το 94,4% του συνόλου των προϊόντων εντός εμπάργκο για το 2014 ανήλθε το 2014 σε 76,7 εκατ. ευρώ έναντι 124,7 εκατ. ευρώ το 2013. Τα προϊόντα αυτά αποτελούσαν το 2013 το 30,7% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, ενώ το 2014 το μερίδιό τους υποχώρησε σε μόλις 21,5%. Στις συνολικές ελληνικές εξαγωγές αυτών των εννέα προϊόντων προς όλες τις χώρες, η Ρωσία το 2014 συνέχισε να κατέχει δεύτερη θέση, μετά την Ιταλία, έχοντας μειώσει όμως σημαντικά το μερίδιό της από 16,3% σε 10,3% το 2014.

Η Ρωσία, παρά το εμπάργκο, παρέμεινε και το 2014 ο μεγαλύτερος αγοραστής για τα ελληνικά ροδάκινα, με την αξία των εξαγωγών όμως να υποχωρεί κατά 18,7% σε σύγκριση με το 2013. Κι αυτό διότι στη Ρωσία κατευθύνθηκε το 33% των συνολικών εξαγωγών ροδακίνων από την Ελλάδα, ενώ το το 2013 η ρωσική αγορά είχε απορροφήσει το 41,5% των ελληνικών εξαγωγών ροδακίνων. Κατά 60,6% μειώθηκαν οι εξαγωγές ακτινιδίων, με συνέπεια η Ρωσία να χάσει την πρώτη θέση μεταξύ των αγοραστών, μειώνοντας το μερίδιό της από 33% το 2013 σε 12,3% το 2014. Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα για τις εξαγωγές αλιευτικών προϊόντων προς τη Ρωσία, όπως τα λαβράκια και οι τσιπούρες, που υποχώρησαν το 2014 σε σύγκριση με το 2013 κατά 81,5% και 97% αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή