Χαμηλοί τόνοι για τον αγωγό φυσικού αερίου

Χαμηλοί τόνοι για τον αγωγό φυσικού αερίου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα θα διερευνήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης ενός αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα για τη μεταφορά του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη, σεβόμενη απόλυτα το ευρωπαϊκό δίκαιο και σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους της. Η δέσμευση αυτή, που εξέφρασε χθες ο κ. Τσίπρας μετά τις συνομιλίες με τον κ. Πούτιν, δεν ήταν αυτό που ανέμενε η ρωσική πλευρά στην παρούσα φάση. Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι ο πρωθυπουργός κράτησε για το θέμα του αγωγού πολύ χαμηλότερους τόνους από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος, επιστρέφοντας από τη Μόσχα προ 15νθημέρου, ανακοίνωσε για πρώτη φορά τη στήριξη της Ελλάδας στον αγωγό, προϊδεάζοντας για κάποιου είδους δεσμευτική συμφωνία στη διάρκεια της πρωθυπουργικής επίσκεψης. Είχε μάλιστα δώσει το περίγραμμα μιας «συμφωνίας πακέτο», η οποία θα περιελάμβανε μεταξύ άλλων μείωση της τιμής προμήθειας φυσικού αερίου και περιορισμό της ρήτρας take or pay, καθώς και συμμετοχή ρωσικών εταιρειών στους διαγωνισμούς για τους υδρογονάνθρακες.

Από τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών χθες δεν προέκυψε κάποια ρητή δέσμευση για προέκταση του Turkish Stream στην Ελλάδα και δεν έγινε καμία αναφορά σε μείωση της τιμής του φυσικού αερίου. Αντιθέτως αμφότεροι έκαναν σαφές ότι το συγκεκριμένο έργο θα υλοποιηθεί μόνο σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους και με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ανταγωνισμού. Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ελλάδας να διερευνήσει τη χρηματοδότηση ενός αγωγού επί ελληνικού εδάφους που δεν θα αποκαλείται Turkish Stream, ενώ ήταν συχνές οι αναφορές του στους «Ευρωπαίους εταίρους» και στην τήρηση των «ευρωπαϊκών κανόνων», αλλά και αξιοσημείωτη η έμμεση αμφισβήτηση υλοποίησης του αγωγού παρόντος του κ. Πούτιν. «Θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης ενός ελληνικού αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στον βαθμό που το αέριο θα φτάσει μέχρι εκεί» τόνισε. Η αναφορά προφανώς δεν έγινε τυχαία, αφού εκτός της αμφισβήτησης του έργου από την Ε.Ε., η ίδια η Τουρκία που αποτελεί τον συνεταίρο της Ρωσίας στο νέο αυτό γεωστρατηγικό σχέδιο δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για την υλοποίησή του. Η Μόσχα φέρεται τις προηγούμενες ημέρες να είχε επιδιώξει την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας, κάτι που τελικώς κατέστη ανέφικτο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές πάντως οι συζητήσεις των δύο ηγετών σε ό,τι αφορά τον αγωγό ήταν προχωρημένες. Συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση να γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο Ρώσος πρόεδρος φέρεται μάλιστα να διερευνά τη δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο κ. Πούτιν έθεσε στον κ. Τσίπρα και το θέμα των υδροηλεκτρικών έργων Πευκόφυτου και Συκιάς, που προβλέπονται στη διακρατική συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου ως αντισταθμιστικά έναντι ρήτρας take or pay.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή