Εξαγορά – μαμούθ 65 δισ. ευρώ στην ενέργεια

Εξαγορά – μαμούθ 65 δισ. ευρώ στην ενέργεια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντικές εξελίξεις παρατηρούνται στον κλάδο των πετρελαϊκών ομίλων. Μετά σχεδόν είκοσι χρόνια η πρώτη μεγάλη συμφωνία στον κλάδο είναι πραγματικότητα με την αγγλοολλανδική Royal Dutch Shell να προχωρεί στην εξαγορά του βρετανικού ομίλου πετρελαίου και φυσικού αερίου, BG Group, σε μία συμφωνία 47 δισ. στερλινών (64,8 δισ. ευρώ). Με τον τρόπο αυτό ο αγγλοολλανδικός όμιλος θα επεκτείνει την κυριαρχία του στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ δεν αποκλείεται να υποβάλει αντιπροσφορά για την BG και ο κολοσσός της Exxon. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς, πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη συμφωνία στον ενεργειακό κλάδο από το 1996. «Αρχής γενομένης από τον Ιούνιο του 2014, όταν ξεκίνησε η πτωτική πορεία στις τιμές του πετρελαίου, πολλοί προέβλεπαν ότι ο ενεργειακός κλάδος θα οδεύσει προς ένα κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων» αναφέρουν οι Financial Times. Επιπλέον, επισημαίνουν πως ο χάρτης της ενέργειας αναμένεται να αλλάξει ριζικά, όπως και στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν και πάλι οι τιμές του πετρελαίου ήταν χαμηλές.

Η Shell θα καταβάλει 47 δισ. στερλίνες και αυτό σημαίνει προσαύξηση 52% με βάση τον μέσο όρο 90 ημερών για την τιμή της μετοχής της BG. Αποκτώντας την τελευταία, η Shell θα έχει πρόσβαση σε σημαντικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ θα εξοικονομήσει τις δαπάνες για εντοπισμό νέων κοιτασμάτων. Η κίνηση της Shell λειτουργεί ως πρόκληση για τον κολοσσό της ExxonMobil, ο οποίος έχει την οικονομική ευρωστία να μην παρακάμψει ό,τι ενδιαφέρον βρεθεί μπροστά του. Ενδεχομένως, όπως αναφέρουν αναλυτές, η εταιρεία να θελήσει να παρεισφρήσει στη συμφωνία Shell-ΒG και να κάνει αντιπροσφoρά.

Ισως, πάλι, είναι πιθανότερο να αποκτήσει άλλη εταιρεία στο μέγεθος της BG, ώστε μέσα στην έντονη κινητικότητα του κλάδου να μην απομείνει τελευταία στην επιλογή συμμάχου. Οπως και η Shell, έτσι και η Exxon ενδιαφέρεται να αναπτυχθεί και ο ευκολότερος τρόπος είναι η αύξηση παραγωγής μέσω συμφωνιών. Εάν «επιτεθεί» στην BG, τότε θα ενισχύσει τη θέση της στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, ένα πεδίο, στο οποίο υστερεί. Εντούτοις, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στον κλάδο είναι σπάνιες οι εχθρικές εξαγορές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή