Πώς είδε ο γερμανικός Τύπος την επίσκεψη Τσίπρα στην Μόσχα

Πώς είδε ο γερμανικός Τύπος την επίσκεψη Τσίπρα στην Μόσχα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα απασχολεί σήμερα το σύνολο του γερμανικού Τύπου, με ρεπορτάζ, αναλύσεις και σχόλια.

«Οι ωραίες προοπτικές από τη Μόσχα» μπορεί να μην οδήγησαν σε άμεσα και συγκεκριμένα αποτελέσματα – αλλά σίγουρα σε μια ουσιαστική πολιτική επίδραση, αναφέρει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών έγινε λόγος για τις «κοινές πνευματικές ρίζες» των δύο χωρών, ενώ «ο άθεος Τσίπρας πριν από λίγες μέρες είχε μιλήσει με παρόμοιο τρόπο» σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Tass. «Στις συνομιλίες, ωστόσο, οι οποίες διήρκεσαν σημαντικά περισσότερο από ό,τι είχε ανακοινωθεί, συζητήθηκαν πιο χειροπιαστά πράγματα: κυρώσεις, αέριο και χρήμα», αναφέρει ο συντάκτης.

«Ο βασιλιάς και ο γελωτοποιός του» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην εφημερίδα Die Welt, στο οποίο επισημαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας έκανε τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν να βαριέται. «Ο Πούτιν κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να παίξει τον ρόλο του καλού οικοδεσπότη, όταν υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό Τσίπρα. Μπορούσε κανείς να διακρίνει στον Πούτιν ότι θα προτιμούσε να συνομιλεί με τον επικεφαλής του γερμανικού ή του γαλλικού κράτους».

Η Sueddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, επισημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας τις χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές και επιβλαβείς» και πως τόνισε ότι δεν οδηγούν πουθενά, αλλά ενισχύουν το ψυχροπολεμικό κλίμα. «Για τον λόγο αυτόν η συναίνεση της Ελλάδας στις κυρώσεις δεν θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένη», τονίζει η εφημερίδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Βλαντιμίρ Πούτιν «έχουν και οι δύο μια διαμάχη με την ΕΕ. Οι δύο λαϊκιστές δεν έχασαν την ευκαιρία να εκνευρίσουν λίγο την ΕΕ, ίσως και να την θέσουν υπό πίεση. Οι εικόνες της επίσκεψης δεν κοστίζουν τίποτα, είναι ωστόσο πολύ σημαντικές, καθώς η Ρωσία δεν εμφανίζεται απομονωμένη, ενώ, αντίθετα, η Ευρώπη είναι αδύναμη, καθώς τα μέλη της σπεύδουν προς την πρώτη σαν ικέτες», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

«Ευτυχισμένες στιγμές Μόσχας», είναι ο τίτλος της Handelsblatt, η οποία αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες σκηνοθέτησαν τη συνάντησή τους ως μία κίνηση συναδέλφωσης, ωστόσο οι συγκεκριμένες συμφωνίες υπήρξαν λίγες. «Οι Έλληνες φρουτοπαραγωγοί μάταια ελπίζουν στο άνοιγμα των συνόρων με τη Ρωσία. Ακόμη και οι συζητήσεις για ένα νέο αγωγό φυσικού αερίου παραμένουν μετέωρες», σημειώνεται στο δημοσίευμα. Σε άλλο άρθρο της, η εφημερίδα αναφέρεται στη διαφθορά που αποτελεί πρόβλημα και για την Ελλάδα και για τη Ρωσία. «Τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Πούτιν θέλουν να εντυπωσιάσουν τους πολίτες τους, εξοργίζοντας και προκαλώντας την αντιδημοφιλή ΕΕ. Το πρόβλημα με την Ελλάδα βρίσκεται στην ίδια τη χώρα: οι πολιτικές της ελίτ δεν ενδιαφέρονται να εκσυγχρονίσουν το κράτος και να κάνουν ανταγωνιστική την οικονομία», τονίζεται.

«Εμπόδιο» για τις διαπραγματεύσεις η επίσκεψη Τσίπρα στην Ρωσία

H επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν βοήθησε τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές, εκτιμά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ, προσθέτοντας ότι αυτήν τη στιγμή η Ρωσία «δεν μπορεί να είναι σοβαρός εταίρος για την Ελλάδα».

Ο κ. Τσίπρας πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα και να παρουσιάσει αποτελέσματα με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, δηλώνει ο κ. Βέμπερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και τονίζει ότι «το προτεταμένο χέρι της ΕΕ είναι εδώ. (Ο Αλέξης Τσίπρας) πρέπει τώρα να το πιάσει».

Ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομίας του γερμανικού Κοινοβουλίου Πέτερ Ραμζάουερ, σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse» δηλώνει ότι «μετά τις οικονομικές περιπλανήσεις, έρχεται τώρα και ο εκβιασμός της εξωτερικής πολιτικής» και προσθέτει ότι σύμφωνα με την αρχή της CSU, «αλληλεγγύη μόνο έναντι σταθερότητας», ξεπεράστηκε με την επίσκεψη στη Μόσχα η τελευταία «κόκκινη» γραμμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή