Ανοίγματα στη βάση της Ν.Δ. σχεδιάζει ο κ. Σαμαράς

Ανοίγματα στη βάση της Ν.Δ. σχεδιάζει ο κ. Σαμαράς

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρής διάρκειας, όσο δηλαδή διαρκούν οι πασχαλινές ημέρες, θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η πολιτική «εκεχειρία» μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και κυβέρνησης όσο και στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο κ. Σαμαράς, που βρίσκεται ήδη στη Μεσσηνία και χθες επισκέφθηκε το φράγμα Φιλιατρών και τον Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, εκτιμά ότι οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, κάτι που θα έχει αντανάκλαση και στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επενδύει στον κύκλο των γαλάζιων εκδηλώσεων που προγραμματίζονται στην περιφέρεια ενόψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης του Ιουλίου, προκειμένου να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τη γαλάζια βάση, μετά το αποτέλεσμα του Ιανουαρίου, και ταυτόχρονα να αφοπλίσει τις όποιες κινήσεις βουλευτών της «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» σε τοπικό επίπεδο.

Το «γαλάζιο οδοιπορικό στην Ελλάδα», ωστόσο, αναμένεται να συμπέσει τόσο με την τελική φάση της διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και «θεσμών», όσο και με την εξέλιξη των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο, που ψήφισε η Ολομέλεια τη Δευτέρα.

Η Εξεταστική αναμένεται να αποτελέσει διπλή δοκιμασία για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, καθώς πέραν της πίεσης που θα ασκηθεί στον ίδιο τον κ. Σαμαρά (σ.σ. η Ν.Δ. συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου από τα τέλη του 2011 και κυβέρνησε με τον ίδιο ως πρωθυπουργό από τον Ιούνιο του 2012 επί 2,5 έτη), θα κληθεί να διαχειριστεί και την αναμενόμενη επίθεση του ΠΑΣΟΚ του κ. Ευ. Βενιζέλου, αλλά και του κ. Γ. Παπανδρέου προς τον κ. Κ. Καραμανλή και τα κυβερνητικά πεπραγμένα της περιόδου 2004 – 2009. Ο κύβος, σε ό,τι αφορά τη στάση της Ν.Δ., έχει ριφθεί και προβλέπει την παροχή ισχυρής κάλυψης προς τον κ. Καραμανλή, με το επιχείρημα ότι το συντριπτικά μεγάλο μέρος (90%) των ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν στην εν λόγω περίοδο κληροδοτήθηκαν από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ υπό τον κ. Κ. Σημίτη, θέση που προφανώς δεν πρόκειται να μείνει αναπάντητη από τον πρώην κυβερνητικό εταίρο του κ. Σαμαρά.

Πολιτικές εξελίξεις

Σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες του, ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα κριθούν οι κρίσιμες παράμετροι της διαπραγμάτευσης αλλά και της ισορροπίας του πολιτικού σκηνικού, αν δηλαδή η όποια συμφωνία του κ. Τσίπρα με τους εταίρους (σ.σ. το ενδεχόμενο μη συμφωνίας και ρήξης δεν συζητείται καν από τον πρόεδρο της Ν.Δ. που ήδη προειδοποίησε με προανακριτικές επιτροπές για τους υπευθύνους) θα γίνει αποδεκτή από την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ ή όχι. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει σαφή γνώση των ζυμώσεων στο πολιτικό παρασκήνιο σχετικά με την επόμενη ημέρα μιας εσωτερικής ρήξης στην κυβέρνηση, τις οποίες και επιχείρησε να ακυρώσει τόσο με τη δήλωσή του περί ενδεχόμενης συμμετοχής της Ν.Δ. σε κυβέρνηση εθνικού σκοπού για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη όσο και με την προειδοποίησή του προς τον πρωθυπουργό να μη διανοηθεί δημοψήφισμα ή εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή