Διχάζουν υπουργείο, Δήμο οι μετανάστες που… λιάζονται

Διχάζουν υπουργείο, Δήμο οι μετανάστες που… λιάζονται

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αντίποδα των χθεσινών δηλώσεων της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανέφερε ότι στην Ομόνοια «δεν υπάρχουν μετανάστες, αλλά πρόσφυγες που λιάζονται», ο Δήμος Αθηναίων τονίζει ότι οι δρόμοι της πόλης αργά αλλά σταθερά επιστρέφουν στην προ του 2012 κατάσταση. Η κ. Χριστοδουλοπούλου εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι «δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα για 100 ανθρώπους», οι ενδείξεις όμως δεν είναι το ίδιο καθησυχαστικές.

Οπως ο ίδιος ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα στην «Κ», στις πλατείες Ομονοίας και Βικτωρίας έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται ομάδες ανθρώπων που δεν διαθέτουν κατάλυμα, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και οι προσερχόμενοι στα συσσίτια του δήμου. «Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν», τονίζει ο δήμαρχος.

Ενδεικτικά, μόλις προχθές έφθασαν στην Αθήνα οι περίπου 150 μετανάστες από τη Γαύδο, στην πλειονότητά τους Σομαλοί. Σύρος που ζει στην Αθήνα εδώ και δέκα χρόνια τονίζει ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι ομοεθνείς του που φτάνουν στην πόλη και του τηλεφωνούν ζητώντας πληροφορίες για το πού να απευθυνθούν. «Ερχονται πολλές οικογένειες, 10-15 άτομα όλοι μαζί. Φτάνουν στο νησί και μόλις βγάλουν το χαρτί για εξάμηνη αναβολή απέλασης, έρχονται στην Αθήνα για να δουν τι θα κάνουν», λέει. Ο λόγος που οι νεοεισερχόμενοι δεν «φαίνονται» ακόμη τόσο πολύ είναι το γεγονός ότι οι Σύροι –σ.σ. η πλειονότητα όσων εισέρχονται το τελευταίο χρονικό διάστημα– έχουν επαφές με ανθρώπους στην Ελλάδα και δίκτυα τα οποία τους βοηθούν. Ομως οι αριθμοί παρουσιάζουν γεωμετρική αύξηση.

«Η Αθήνα “πληρώνει” ότι είναι η πρωτεύουσα και όλα γίνονται εδώ. Οι διοικητικές διαδικασίες δεν μπορούν να γίνουν στα νησιά, μόνο στο κέντρο», τονίζει ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, πρόεδρος του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών του Δήμου Αθηναίων. «Ακόμα και οι διακινητές είναι εδώ», προσθέτει.

«Οχι» από τον Δήμο

Οσον αφορά στις δυνατότητες του Δήμου Αθηναίων να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει μεγάλους αριθμούς μεταναστών η απάντηση είναι κατηγορηματική: «Σε καμία περίπτωση». Οπως προσθέτει ο κ. Παπαγιαννάκης, «ο δήμος δεν διαθέτει υποδομές. Ακόμα φιλοξενούμε 10 Σύρους από εκείνους που βρίσκονταν στο Σύνταγμα παραμονές Χριστουγέννων. Ο δήμος τότε είχε αναλάβει τη φιλοξενία 50 ατόμων σε δομές που κανονικά προορίζονταν για άλλες κοινωνικές ομάδες. Από τότε είχαμε πει ότι το πρόβλημα θα διογκωθεί όσο η κατάσταση στη Συρία επιδεινώνεται και είχαμε ζητήσει την εφαρμογή ολοκληρωμένου σχεδίου».

Ο κ. Παπαγιαννάκης τονίζει ότι δεν μπορούμε να αγνοήσουμε πως πρόκειται για πρόσφυγες που χρειάζονται βοήθεια, αλλά ταυτόχρονα η Αθήνα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Ο δήμος θα πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρύ εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης των αυξημένων ροών. Είναι το τελευταίο σκαλοπάτι. Δεν μπορούμε να φορτώνουμε το πρόβλημα στον Δήμο Αθηναίων». Αύριο, η Κεντρική Ενωση Δήμων θα συνεδριάσει εκτάκτως για το συγκεκριμένο θέμα. Κυβερνητικές πηγές, εξάλλου, ανέφεραν χθες ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον δήμαρχο Γιώργο Καμίνη προκειμένου να υπάρξει συνεργασία.

Δείτε τι κατέγραψε η «Κ» σε οδοιπορικό στη Λέρο:

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή