Γνωστοί αναρχικοί μεταξύ των συλληφθέντων

Γνωστοί αναρχικοί μεταξύ των συλληφθέντων

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γνώριμα στελέχη του αναρχικού – αντεξουσιαστικού χώρου συνελήφθησαν χθες το πρωί κατά την έφοδο της αστυνομίας στο κατειλημμένο κτίριο της Πρυτανείας. Πρόκειται για 14 άτομα, τα περισσότερα από τα οποία έχουν κατ’ επανάληψη στο παρελθόν συλληφθεί και κατηγορηθεί για συμμετοχή σε επεισόδια και παρόμοια αδικήματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του 37χρονου αναρχικού Πολύκαρπου Γεωργιάδη, ο οποίος είχε συλληφθεί μαζί με τον δραπέτη Βασίλη Παλαιοκώστα για συμμετοχή στην απαγωγή του βιομήχανου Γιώργου Μυλωνά, το 2008 στη Θεσσαλονίκη. Ο Γεωργιάδης είχε αρνηθεί την ανάμειξή του στην απαγωγή, ωστόσο, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν αυτός που είχε μισθώσει το κρησφύγετο στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όπου κρατείτο ο βιομήχανος. Εχει αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους. Την 21η Οκτωβρίου 2014 είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» λίγο πριν επιβιβαστεί σε αεροπλάνο με προορισμό τις Βρυξέλλες. Είχε τότε κατηγορηθεί για παραβίαση περιοριστικών όρων.

Πλην του Γεωργιάδη εντός της κατειλημμένης Πρυτανείας συνελήφθη 49χρονος που θεωρείται, κατά την ΕΛ.ΑΣ., καθοδηγητής των αναρχικών στα Εξάρχεια. Είναι ένας εκ των 394 ατόμων που είχαν συλληφθεί κατά την εισβολή των ΜΑΤ στο κτίριο του Πολυτεχνείου το μακρινό πλέον 1995.

Εξίσου πλούσια δράση έχουν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., και δύο 49χρονοι δίδυμοι που περιλαμβάνονται στους 14 συλληφθέντες. Βάσει πληροφοριών, τον Ιούλιο του 2007 είχαν κατηγορηθεί για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αναρχικών – αντεξουσιαστών έξω από το καζίνο της Πάρνηθας, ενώ ο ένας από αυτούς φέρεται να είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην «κατάληψη Λέλας Καραγιάννη». Τέλος, μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται ένας 19χρονος συγγενής γνωστού αντεξουσιαστή. Ο νεαρός είχε συλληφθεί μαζί με την 20χρονη φίλη του και στις 13 Απριλίου κατά την έξοδό του από την Πρυτανεία, αλλά επέστρεψε στο κατειλημμένο κτίριο.

Η αστυνομική επιχείρηση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες παρουσία των πρυτανικών αρχών και του εισαγγελέα. Αρχικά, οι αστυνομικοί κάλεσαν τους καταληψίες να βγουν, εκείνοι όμως απάντησαν αρνητικά. Με τη συνδρομή των πυροσβεστών προσπάθησαν να ανοίξουν την μπροστινή πόρτα με ειδικά εργαλεία, χωρίς να τα καταφέρουν και τελικά μπήκαν από άλλη είσοδο και έβγαλαν τους καταληψίες από το κτίριο με χειροπέδες.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα ενώπιον του εισαγγελέως κατηγορούμενοι για διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ΓΑΔΑ, για ανάμειξη στη 19ήμερη κατάληψη της Πρυτανείας συνελήφθησαν συνολικά 49 άτομα, 41 Ελληνες και 8 αλλοδαποί. Οι πρώτες συλλήψεις έγιναν την 30ή Μαρτίου και συνεχίστηκαν τις επόμενες ημέρες. Μεταξύ όσων συνελήφθησαν υπενθυμίζεται πως συγκαταλέγονται υπήκοοι Αφγανιστάν, Αλγερίας, Ισπανίας, ενώ συνελήφθη κι ένας Πολωνός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για διακίνηση ναρκωτικών.

«Θα συνεχίσουμε την πολιτική της ήπιας διαχείρισης και όχι την αποτυχημένη στρατηγική της μηδενικής ανοχής», δήλωσαν συνεργάτες του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γ. Πανούση, αμέσως μετά την αστυνομική επιχείρηση το πρωί της Παρασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό της Πρυτανείας δεν διαπιστώθηκαν φθορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή