ΣΥΡΙΖΑ: δίχασε η επέμβαση

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκαν 19 ημέρες προκειμένου η κυβέρνηση να υπερβεί τις εσωτερικές αγκυλώσεις και να αποφασίσει τη λήξη της κατάληψης στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ με την επέμβαση της αστυνομίας. Στο μεσοδιάστημα εκδηλώθηκε η πρώτη σοβαρή ενδοκυβερνητική κρίση, με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση να διαφοροποιείται ευθέως με τη στάση ανοχής έναντι των καταληψιών, της οποίας υπεραμύνθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης. Η παραλυτική στάση της κυβέρνησης έναντι των καταληψιών εγκαταλείφθηκε έπειτα από ευθεία συνεννόηση του κ. Πανούση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έδωσε το «πράσινο φως» για την παρέμβαση της αστυνομίας, όπως ο ίδιος ο κ. Πανούσης άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις του.

Ακόμα και μετά την επέμβαση της αστυνομίας, ωστόσο, η αμηχανία με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα έχον την ευθύνη διακυβέρνησης πλέον, τοποθετείται έναντι του ζητήματος των καταλήψεων και του ασύλου και η οποία πιθανότατα θα επανακάμψει την επόμενη φορά που θα προκύψει ανάλογο ζήτημα, αναδείχθηκε από αντικρουόμενες δηλώσεις. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Πετράκος, χαρακτήρισε (Ρ/Σ ΒΗΜΑ) «σημαντικό θέμα» την είσοδο της αστυνομίας στην Πρυτανεία, που, όπως είπε, συνιστά «παραβίαση του ασύλου». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η κατάσταση έληξε χωρίς να υπάρξουν βίαιες ενέργειες. «Υπάρχουν δύο αντιφάσεις σε αυτή την ενέργεια: από τη μία πλευρά η παραβίαση του ασύλου και από την άλλη η αναίμακτη επίλυση του θέματος. Για εμάς το πανεπιστημιακό άσυλο είναι αδιαπραγμάτευτο και γι’ αυτό θα το επαναφέρουμε με νέο νομοσχέδιο. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή εφαρμόστηκε ένας νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Πετράκος.

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης επικαλέσθηκε (ΑΝΤ1) τους αριθμούς, για να δικαιολογήσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς: «Είδαμε μια κατάληψη, η οποία αφορούσε 14 ανθρώπους. Αυτή η κίνηση δεν είχε στην παραμικρή στιγμή τη στοιχειώδη συναίνεση, έστω του χώρου από τον οποίο προέρχονται αυτοί οι οποίοι κινητοποιήθηκαν», τόνισε.

Υπέρ ο Παπαδημούλης

Υπέρ της απόφασης για λήξη της κατάληψης τάχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος έγραψε στο Τwitter ότι «η κυβερνητική απόφαση για τερματισμό της κατάληψης της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ υπηρετεί τη δημοκρατία και στηρίζει τη δημόσια εκπαίδευση».

Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η αντίδραση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, που καταδίκασε την επέμβαση της αστυνομίας σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση. «Η σημερινή επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ συνιστά καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο οι αγώνες δεκαετιών του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος, καθώς και της Αριστεράς, έχουν κατοχυρώσει και διαφυλάξει. Ως τέτοια είναι από εμάς καταδικαστέα».

Στην ανακοίνωση, η χθεσινή αστυνομική επέμβαση χαρακτηρίζεται «υποχώρηση προς τις πιέσεις και την τρομο-υστερία του συντηρητικού μπλοκ και των καθεστωτικών ΜΜΕ, που με τέτοιες κινήσεις βλέπουν τον δικό τους αυταρχισμό να δικαιώνεται».

Αναφέρεται, τέλος, ότι «η διαφύλαξη του ασύλου δεν αφορά τις δυνάμεις καταστολής. Το δόγμα “Νόμος και Τάξη” της ακροδεξιάς κυβέρνησης Σαμαρά καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό στις εκλογές της 25ης Γενάρη και έτσι πρέπει να παραμείνει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή