Ιεροκήρυκες του μίσους στρατολογούν τζιχαντιστές

Ιεροκήρυκες του μίσους στρατολογούν τζιχαντιστές

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από το σιδερένιο κλουβί στην αίθουσα του Δικαστηρίου Σοβαρών Εγκλημάτων των Τιράνων, οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές ιμάμηδες Genci Balla και Bujar Hysa και οι πέντε συγκατηγορούμενοι στενοί συνεργάτες τους επιχειρούν κάτι που παραπέμπει σε σόου. Τη μια δηλώνουν πως δεν αναγνωρίζουν το δικαστήριο των «απίστων» και αξιώνουν να δικαστούν με τον νόμο της σαρία. Την άλλη φωνάζουν ότι δεν δέχονται συνηγόρους γιατί γι’ αυτούς υπερασπιστής είναι ο ίδιος ο Αλλάχ. Προσπαθούν κάθε φορά που παίρνουν τον λόγο να μετατρέψουν το εδώλιο σε βήμα προβολής του εξτρεμιστικού Ισλάμ και των θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» ή ακόμα και να εκτοξεύουν απειλές κατά των δικαστών. Ενας εξ αυτών προέβλεψε ότι δεν είναι μακριά η μέρα που ο «στρατός του Αλλάχ» θα καταλάβει τη Ρώμη, την Περσία και την Ινδία. Ενας άλλος είπε, απευθυνόμενος στον εισαγγελέα, «μην κορδώνεσαι πολύ, γιατί σε λίγο θα έρθει και η σειρά σου…», προκαλώντας την οργή του δικαστηρίου.

Οσο διαρκεί η ακροαματική διαδικασία, φανατικοί ισλαμιστές με σήμα κατατεθέν τη μακριά γενειάδα, το κουρεμένο «γουλί» κεφάλι και τα ημίκοντα παντελόνια, γεμίζουν ασφυκτικά την αίθουσα και το προαύλιο. Προσεύχονται, εκτοξεύουν κατάρες, απειλούν, όμως τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια. Μέχρι και τις ζώνες τούς βγάζουν οι αστυνομικοί προτού εισέλθουν στο κτίριο. Η «δίκη των ιμάμηδων» εξελίσσεται μήνες τώρα στην αλβανική πρωτεύουσα και προκαλεί όχι μόνο εσωτερικό αλλά και διεθνές ενδιαφέρον. Οι ποινές, εάν κριθούν ένοχοι, φτάνουν μέχρι και τα δεκαπέντε χρόνια φυλακή. Το κατηγορητήριο είναι φορτωμένο με στοιχεία για ρητορική μίσους, προσηλυτισμό και στρατολόγηση πολιτών με προορισμό τις τάξεις ένοπλων εξτρεμιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων στη Συρία και στο Ιράκ. Οι Balla και Hysa είναι ιμάμηδες σε τεμένη, στην πόλη των Τιράνων ο πρώτος και στα περίχωρά της ο δεύτερος. Κατηγορούνται ότι εκεί, στον χώρο της προσευχής των μουσουλμάνων, εκτός από το να προπαγανδίζουν την πλέον ακραία εκδοχή του Ισλάμ, στρατολογούσαν τους πιο φανατικούς νέους με προορισμό τις εμπόλεμες περιοχές στη Μέση Ανατολή. Σημαντικοί κρίκοι στην αλυσίδα αυτού του μηχανισμού ήταν -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- και οι άλλοι τέσσερις συγκατηγορούμενοί τους.

Σχέσεις εξάρτησης

Σε μία μόνο περίπτωση, ένας κάτοικος του χωριού Γκούρα στο Πόγραδετς, ο Ντιουλμπέρι Σούλι, ένας χαμηλών τόνων μουσουλμάνος, κατήγγειλε ευθέως τον Balla ότι ο γιος του πήρε τη σύζυγο και τα τρία ανήλικα παιδιά του και πήγε να πολεμήσει στη Συρία. «Ηταν πολύ θρήσκος και είχε στενή σχέση με τον ιμάμη. Σχεδόν εξαρτιόταν από αυτόν, τώρα ανησυχώ για την τύχη του και της οικογένειάς του, σίγουρα ο ιμάμης ξέρει που είναι», είπε. Ακόμα και φυλακισμένοι, οι δύο φανατικοί ιμάμηδες κατηύθυναν το δίκτυο στρατολόγησης. Ανδρες της αλβανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, μετά τις επαφές που είχαν με Ιταλούς ομολόγους τους, άρχισαν να ερευνούν για τη δραστηριότητα των ατόμων που τους επισκέπτονταν στα κελιά τους, καθώς υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι οι δύο ιμάμηδες από τη φυλακή έδιναν κατευθύνσεις και εντολές στην ομάδα που στρατολογεί τζιχαντιστές, τους οποίους «φιλοξενεί» για ένα διάστημα στην Ιταλία και στη συνέχεια τους στέλνει στη Συρία.

Το κυνηγητό των ιμάμηδων δεν περιορίζεται όμως στην Αλβανία. Σε συλλήψεις, δίκες και φυλακίσεις προχωρούν οι Αρχές και στο Κόσοβο, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ακόμα και τη Βουλγαρία, όπου απλώνονται και λειτουργούν στους γενικά φιλήσυχους, έως τώρα, μουσουλμανικούς πληθυσμούς εξτρεμιστικά ισλαμιστικά δίκτυα με επίκεντρο μη ελεγχόμενα από τις μουσουλμανικές κοινότητες τεμένη. Τα Κοινοβούλια των χωρών αυτών της Βαλκανικής, σε μια προσπάθεια να πατάξουν τη διείσδυση του εξτρεμιστικού Ισλάμ και τη διάδοση του τζιχαντισμού, ψήφισαν σκληρούς νόμους και οι αστυνομίες τους συνεργάζονται όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες για την εξάρθρωση των ισλαμιστικών μηχανισμών που κατευθύνονται και χρηματοδοτούνται από αραβικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή