Τσίπρας: «Δεν είναι δυνατόν Ελλάδα και Ιταλία να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών»

Τσίπρας: «Δεν είναι δυνατόν Ελλάδα και Ιταλία να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών»

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι είχε πριν λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή το νέο ναυάγιο – με πρόσφυγες – ανοιχτά της Ιταλίας.

O κ. Τσίπρας εξέφρασε στον Ιταλό πρωθυπουργό τη θλίψη του για το τραγικό ναυάγιο, ενώ του εξέφρασε την υποστήριξή του σε ό,τι αφορά την πρότασή του για την σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Εξάλλου, ο κ. Ρέντσι περιέγραψε στον Έλληνα πρωθυπουργό την κατάσταση που επικρατεί κατά τη διάρκεια των ερευνών διάσωσης. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας επισήμανε στον κ. Ρέντσι ότι «θα πρέπει να διεκδικήσουμε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και ότι «δεν είναι δυνατόν οι χώρες μας να μετατραπούν σε αποθήκες ψυχών και οι θάλασσές μας σε αποθήκες νεκρών» και του τόνισε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει ανάγκη για συντονισμό των προτάσεων των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου».

«Απευθύνω επείγουσα έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ για την άμεση διαμόρφωση ενός συνεκτικού σχεδίου προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει άλλο χρόνος για χάσιμο. Η αργοπορία κοστίζει ανθρώπινες ζωές».

Παράλληλα επεσήμανε πως το σχέδιο πρέπει να κινηθεί σε τρία επίπεδα:

1. Αναβάθμιση των δομών διαχείρισης της μετανάστευσης και της έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο,

2. Στήριξη των ευρωπαϊκών μεσογειακών χωρών που υποδέχονται έναν κύμα μεταναστών και προσφύγων πολύ μεγαλύτερο από τις δυνατότητες τους, με δίκαιη κατανομή των βαρών σε επίπεδο οικονομικής βοήθειας και φιλοξενίας

3. Ανάληψη διπλωματικών πρωτοβουλιών για ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων στη Συρία, στο Ιράκ και στη Λιβύη, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του τζιχαντισμού.

Το ζήτημα των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών θα τεθεί αύριο Δευτέρα προς συζήτηση κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή