«Εφιάλτης» του Ερντογάν, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP

«Εφιάλτης» του Ερντογάν, το φιλοκουρδικό κόμμα HDP

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Να καταστεί ο «εφιάλτης» του προέδρου Ερντογάν της Τουρκίας δεσμεύθηκε χθες το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, εφόσον εξασφαλίσει την εκπροσώπησή του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση μετά τις εκλογές του Ιουνίου, σχεδιάζοντας να παρεμποδίσει τα σχέδιά του για ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών.

Σε χθεσινή του συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη, το HDP παρουσίασε το εκλογικό του μανιφέστο, το οποίο υπερβαίνει τα παραδοσιακά αιτήματά του για δικαιώματα στην κουρδική μειονότητα. Το HDP ζητεί έτσι περισσότερα δικαιώματα για τις γυναίκες και όλες τις μειονότητες στην Τουρκία, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη στήριξή του στην ειρηνευτική διαδικασία, με στόχο το τέλος της ένοπλης διένεξης μεταξύ τουρκικού κράτους και Κούρδων ανταρτών.

«Το μανιφέστο μας είναι εφιάλτης του σουλτάνου και όνειρο όλων των λαών της Τουρκίας. Οι κυβερνώντες ήδη έχουν αρχίσει να βλέπουν εφιάλτες και θα δουν πολλούς ακόμη», δήλωσε η πρόεδρος του HDP, Φιγκέν Γιουκσεκντάγκ.

Ο Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο οι επικριτές του αποκαλούν συχνά «ο σουλτάνος», είπε το περασμένο Σαββατοκύριακο ότι η προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού, ως αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουνίου, αποτελεί «εφιάλτη». Το κυβερνών κόμμα AKP πρέπει να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 των εδρών της Εθνοσυνέλευσης, ώστε να μπορεί να προωθήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση, με στόχο τη ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών και τη δημιουργία «εκτελεστικής προεδρίας». Η φιλοδοξία αυτή του Ερντογάν θα αντιμετωπίσει, όμως, σοβαρές δυσχέρειες, εάν το HDP εξασφαλίσει ποσοστό ανώτερο του 10% των ψήφων και εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση.

Με ποσοστό 10%, το HDP θα κατακτούσε μέχρι 60 έδρες επί συνόλου 550. Αν πάλι το φιλοκουρδικό κόμμα δεν φτάσει το 10% των ψήφων, το AKP μπορεί να ενισχυθεί κατά 30 έδρες.

«Το πρόγραμμά μας υπογραμμίζει ότι ουδέποτε θα επιτρέψουμε την επιβολή προεδρικής δημοκρατίας», είπε η κ. Γιουκσεκντάγκ, δίπλα στην οποία καθόταν ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στο HDP λίγο πάνω από 10% των ψήφων ενώ το κυβερνών AKP αναμένεται να αναδειχθεί πρώτο, εξασφαλίζοντας ποσοστό μεταξύ 42% και 48%.

Ενδεχόμενη αποτυχία του HDP να εξασφαλίσει έδρες στην Εθνοσυνέλευση θα απειλήσει το ειρηνευτικό σχέδιο που έχει συμφωνηθεί ατύπως μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του έγκλειστου στη φυλακή του Ιμραλί, Κούρδου ηγέτη του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

Το μανιφέστο του HDP προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση του ορίου του 10% για κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, τη δημιουργία υπουργείων Νεολαίας και Γυναικείων Θεμάτων, τη μείωση του ορίου ηλικίας για την ψήφο στα 16 έτη, την κατάργηση του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το HDP, που ιδρύθηκε το 2012, είναι το τελευταίο σειράς φιλοκουρδικών κομμάτων, των οποίων οι υποψήφιοι κατέβαιναν ως ανεξάρτητοι, για να σχηματίσουν κοινοβουλευτικές ομάδες μετά την εκλογή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή