Ο Στάθης Λιβαθινός ανέλαβε καθήκοντα στο Εθνικό Θέατρο

Ο Στάθης Λιβαθινός ανέλαβε καθήκοντα στο Εθνικό Θέατρο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από χθες το πρωί το Εθνικό Θέατρο έχει νέο καλλιτεχνικό διευθυντή, τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό. Το όνομά του ήταν από τα πρώτα που είχαν κυκλοφορήσει όταν ξεκίνησε η πρόσφατη περιπέτεια του Εθνικού Θεάτρου, αλλά ο Στάθης Λιβαθινός κράτησε εξαρχής απόσταση απ’ όλη αυτή τη διαμάχη.

Σήμερα θα πάει για πρώτη φορά στο κτίριο Τσίλλερ της Αγίου Κωνσταντίνου, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή διευθυντή, σκηνοθέτη Θοδωρή Αμπαζή, που ο ίδιος ο Στάθης Λιβαθινός ζήτησε να έχει δίπλα του. Εμφανώς χαρούμενος ήταν χθες το απόγευμα όταν μιλήσαμε για λίγο μαζί του στο τηλέφωνο (για την ακρίβεια, όταν καταφέραμε να του μιλήσουμε, γιατί το τηλέφωνό του ήταν διαρκώς κατειλημμένο). Δηλώσεις δεν έκανε στον καθένα ξεχωριστά. Διένειμε μια λιτή δήλωση, χωρίς μεγαλοστομίες, γιατί θεωρεί, όπως μας είπε, ότι προέχει η δουλειά κι όχι τα λόγια: «Ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, μου εμπιστεύτηκε την τύχη του Εθνικού Θεάτρου σε μια πολύ δύσκολη στιγμή και του θεάτρου και της χώρας. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που δείχνει προς το πρόσωπό μου και τον ενδιαφέρον που έδειξε στη δουλειά μου. Το Εθνικό Θέατρο υπήρξε το σπίτι μου για 7 χρόνια και τώρα επιστρέφω σ’ αυτό. Ο διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος θα γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες και το νέο διοικητικό συμβούλιο του Εθνικού Θεάτρου. Εγώ έρχομαι για να ενώσω το Εθνικό Θέατρο και να δώσω σ’ αυτό ό,τι καλύτερο μπορώ. Νιώθω απεριόριστη στήριξη από τη θεατρική κοινότητα κι αυτό με γεμίζει χαρά και με τιμά. Αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής μαζί μου θα είναι ο Θοδωρής Αμπαζής».

Δεν θα είναι εύκολη η δουλειά του Στάθη Λιβαθινού, πρωτίστως γιατί έχει να διαχειριστεί ένα ήδη έτοιμο ρεπερτόριο. Σε όσες από τις παραστάσεις που ανακοινώθηκαν για την επόμενη σεζόν έχουν υπογραφεί συμβάσεις, δεν θα μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα. Είναι άγνωστο όμως ποιος είναι αυτός ο αριθμός.

Η ανακοίνωση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θέατρου επικοινωνιακά έβαλε σε δεύτερη μοίρα το προγραμματισμένο για χθες το μεσημέρι κάλεσμα του δικηγόρου Αντώνη Βγόντζα στο γραφείο του, στην οδό Μασσαλίας, με θέμα το Εθνικό Θέατρο. Δίπλα του ήταν ο κ. Σωτήρης Χατζάκης, που ήθελε πολλές φορές να πάρει τον λόγο, αλλά δεν του επέτρεπε ο συνήγορός του, αφού «είμαστε σε δικαστική φάση», όπως είπε. Κι ο κ. Βγόντζας, άλλωστε, γι’ αυτόν τον λόγο δεν έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία σε κάποιες ερωτήσεις. Ηταν μια άβολη, για τους καλλιτεχνικούς συντάκτες, συνέντευξη Τύπου, δεδομένου ότι περιείχε πολλούς νομικούς όρους και νομικές έννοιες.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Πέρα από την αφήγηση -εκ νέου- όλου του χρονικού που ξεκίνησε από τις 12 Μαρτίου, όταν ο Ν. Ξυδάκης κάλεσε τον Σωτήρη Χατζάκη στο γραφείο του και του ζήτησε να παραιτηθεί, τα δύο νέα στοιχεία είναι:

• Η πλευρά Χατζάκη έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτημα ακύρωσης της απόφασης ανάκλησης.

• Εχει προσφύγει επίσης στα πολιτικά δικαστήρια με αίτημα χρηματικής ικανοποίησης, που δεν έχει οριστεί, και με αίτημα κράτησης του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, εφόσον δεν ικανοποιηθεί η χρηματική αποζημίωση.

Ο κ. Βγόντζας είπε ότι όλες οι κινήσεις του κ. Χατζάκη ήταν αμυντικές και όχι επιθετικές, θεώρησε ότι όλη αυτή η διαμάχη είναι προσχηματική, ότι ο υπουργός υπερέβη τα καθήκοντά του και ότι κάνει (ο Ν. Ξυδάκης) κακό στον πολιτισμό και στην κυβέρνηση.

Τέλος, το υπουργείο Πολιτισμού έστειλε τον φάκελο του Εθνικού Θεάτρου στον υπουργό Καταπολέμησης της Διαφθοράς Π. Νικολούδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή