450 εκατ. από τα ταμειακά διαθέσιμα

450 εκατ. από τα ταμειακά διαθέσιμα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διχασμένη εμφανίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση όσον αφορά τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των ΟΤΑ και των Περιφερειών στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς κάποιοι δήμοι, όπως ο Δήμος Ρέντη – Νίκαιας, ανακοίνωσαν ότι θα εφαρμόσουν την απόφαση. Πάντως, προς το παρόν, η συγκέντρωση των ταμειακών διαθεσίμων βρίσκεται πολύ χαμηλά σε σχέση με τις κυβερνητικές προσδοκίες, μόλις στα 450 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 1,5 δισ. που αναμενόταν. Η κριτική από την πλευρά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εστιάζεται στον τρόπο που επέλεξε η κυβέρνηση να υποχρεώσει τους δήμους και τις Περιφέρειες να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ).

Χθες στην ομιλία του στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος) Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την κάθετη αντίδραση της Ενωσης στην πρακτική της κυβέρνησης να νομοθετεί για ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση με ΠΝΠ, ωστόσο κατέληξε «θα δώσουμε τα χρήματά μας, αλλά αυτό που ζητάμε είναι να μας ξεκαθαρίσετε με νόμο, και όχι με μισόλογα και υπεκφυγές, πόσο διάστημα θα διαρκέσει η δέσμευση των χρημάτων μας και με ποιο μηχανισμό θα διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της λειτουργίας των δημοτικών μας υπηρεσιών». Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, ο κ. Πατούλης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ (Ενωση Περιφερειών Ελλάδος) Κώστας Αγοραστός, μιλώντας στη Βουλή, εξέφρασε τον φόβο πως αν τα χρήματα επενδυθούν σε ομόλογα, θα χαθούν. Δυσαρέσκεια επίσης εκφράστηκε και για το γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής «αυτονόμως» έχει ήδη μεταφέρει τα αποθεματικά της στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Kυπριανίδου, μιλώντας για το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, ανέφερε ότι «μια ενέργεια που εφαρμόζεται σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, η χρήση δηλ. διαθέσιμων κεφαλαίων των ΟΤΑ, προκάλεσε αδικαιολόγητη έκρηξη. Πρόκειται για μια αναγκαία κίνηση, έναν προσωρινό χειρισμό, για να διευκολυνθεί η βραχυπρόθεσμη ταμειακή ρευστότητα ώστε να ξεφύγει η χώρα από το ασφυκτικό πλαίσιο και να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του κράτους, τους μισθούς, τις συντάξεις, τις κάθε είδους πληρωμές».

Οι υπηρεσίες πολλών δήμων θα κλείσουν αύριο στις 12 το μεσημέρι σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση μπροστά στη Βουλή όπου συζητείται η ΠΝΠ. Για το απόγευμα στις 7 έχει προγραμματιστεί φοιτητικό συλλαλητήριο.

Το επαγγελματικό Σωματείο Τεχνιτών Επιστημόνων Κτηματολογίου σε σχέση με τα αποθεματικά του Κτηματολογίου ζήτησε από την κυβέρνηση να δεσμευθεί «ότι τελικώς τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό για τον οποίο έχουν συλλεχθεί από τους πολίτες και ότι θα συνεχισθεί απρόσκοπτα η χρηματοδότηση του έργου με στόχο την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή