Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Η Ελλάδα έχει μέρες, όχι εβδομάδες για συμφωνία»

Ευρωπαίος αξιωματούχος: «Η Ελλάδα έχει μέρες, όχι εβδομάδες για συμφωνία»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ελλάδα έχει μέρες και όχι εβδομάδες για να κλείσει την αξιολόγηση ενώ οποιαδήποτε περαιτέρω συμφωνία (3ο πρόγραμμα κλπ) θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί μέχρι τέλος Μαϊου καθώς υπάρχουν μία σειρά από διαδικασίες όπως κοινοβούλια που χρειάζονται χρόνο για να συγκληθούν δηλώνει ευρωπαίος αξιωματούχος στην “Κ”.

Ο ίδιος δήλωνε μάλλον απαισιόδοξος για πλήρη συμφωνία στο Eurogroup στις 11 Μαίου αλλά εξηγούσε ότι αυτό που θα μπορούσε να γίνει είναι  μία δήλωση σε επίπεδο υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης που να αναγνώριζε την πρόοδο των συζητήσεων ώστε μετά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προβεί σε άρση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, κάτι που θα έδινε μία σημαντική ανάσα στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Όμως ακόμα και αυτό μπορεί να συναντήσει αντίσταση από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ καθώς το κλίμα είναι πολύ αρνητικό και μερικά μέλη μπορεί να ζητήσουν να περάσουν μία σειρά προαπαιτούμενα από την Βουλή και μετά να αρθεί το όριο της έκδοσης των εντόκων γραμματίων” εξηγεί στην “Κ” ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η Ελλάδα σίγουρα θα πρέπει να συμφωνήσει σε “μέτρα που θα έχουν πολιτικό κόστος” έλεγε εξηγώντας ότι η συμφωνία δεν θα είναι εύκολη και ενώ μπορεί να υπάρχει η διάθεση απο μερικά μέλη του  Εurogroup για εκπτώσεις  σε κάποιες μεταρρυθμίσεις το ασφαλιστικό θα ήταν δύσκολο να μην βρίσκεται στη συμφωνία.

Συγχρόνως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει κάποιο έκτακτο Eurogroup μέσα Μαίου σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στο προγραμματισμένο στις 11 Μάιου.

Όπως και να έχει τα περιθώρια είναι στενά και η συζήτηση ξεκινάει σήμερα σε επίπεδο Brussels Group ενώ μέχρι στιγμής είναι προγραμματισμένες συναντήσεις μόνο μέχρι το Σάββατο κάτι που προκαλεί την απορία ευρωπαίων αξιωματούχων.

Αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία τώρα είναι οι συζητήσεις σε επίπεδο Brussels Group του πολυνομοσχεδίου καθώς μέχρι τώρα ένα από τα βασικά προβλήματα στις συζητήσεις σε αυτό το επίπεδο ήταν ότι η ελληνική πλευρά δεν είχε κάποιο νομοθέτημα μαζί της που να στηρίζει τις δεσμεύσεις της.

Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφρασε την ευχή να μην γίνουν διαρροές αυτού του πολυνομοσχεδίου στην Βουλή και στον τύπο όπως έχει γίνει παλαιότερα με τις λίστες που είχε στείλει το ΥΠΟΙΚ γιατί έτσι “δεν υπάρχει καθόλου χώρος για διαπραγματεύσεις και είναι και εναντίον των διαδικασιών που έχουν συμφωνηθεί δηλαδή να γίνει πρώτα συμφωνία με τους θεσμούς.”

Οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα και κάτι τέτοιο θα χρειαστεί καινούργια χρήματα ή μείωση του χρέους ή και τα δύο λέει ο ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζοντας ότι “αυτό που γίνεται τώρα είναι η εύκολη συζήτηση αν την την συγκρίνουμε με την συζήτηση για το επόμενο πρόγραμμα.”

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή