Συμφωνία ώς την Τετάρτη θέλει ο κ. Τσίπρας

Συμφωνία ώς την Τετάρτη θέλει ο κ. Τσίπρας

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσανατολισμένος στην επίτευξη μιας καταρχήν συμφωνίας στο Βrussells Group έως την προσεχή Τετάρτη είναι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, παρά τις κυβερνητικές παλινωδίες των τελευταίων ημερών για το εύρος των μέτρων που είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί η Αθήνα και το κλίμα αμοιβαίας καχυποψίας που επικρατεί στις σχέσεις με τους εταίρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι, με διαβατήριο την προσδοκώμενη προσέγγιση μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να… ανάψει το πράσινο φως για την αύξηση του πλαφόν των εντόκων γραμματίων που θα μπορεί να εκδίδει το Δημόσιο, ώστε να καταστεί δυνατή η αποπληρωμή των δύο επερχόμενων δόσεων προς το ΔΝΤ, αλλά και μισθών και συντάξεων. Εξάλλου, κυβερνητικά στελέχη, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, αναγνωρίζουν ότι τα χρήματα για την καταβολή συντάξεων την περασμένη εβδομάδα συγκεντρώθηκαν στο «παρά ένα», αλλά και τον κίνδυνο η κυβέρνηση να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις επερχόμενες υποχρεώσεις της.

Η αισιοδοξία του Μεγάρου Μαξίμου για αύξηση του πλαφόν των εντόκων εδράζεται σε δηλώσεις του μέλους του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπ. Κερέ, ότι θα μπορούσε να ληφθεί η σχετική απόφαση εάν η Αθήνα και οι εκπρόσωποι των δανειστών διαπιστωθεί ότι «είναι κοντά σε συμφωνία», καθώς και στο γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογα μηνύματα έχει εκπέμψει παρασκηνιακά και το Βερολίνο, με το οποίο ο πρωθυπουργός έχει ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, με δίαυλο τον υπουργό Επικρατείας, Ν. Παππά. Πάντως, πηγές που έχουν γνώση των διεργασιών στο μέτωπο των δανειστών αποκλείουν το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αυξήσει το πλαφόν για τα έντοκα, τουλάχιστον την επόμενη εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, το «πακέτο» που καταβάλλεται προσπάθεια να συμφωνηθεί στο Brussels Group περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό και τον στόχο του πλεονάσματος για το 2015, τα φορολογικά, τα «κόκκινα δάνεια», το άνοιγμα σειράς κλειστών επαγγελμάτων και τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο κ. Τσίπρας, εξάλλου, έχει ήδη αποστείλει μήνυμα για διατήρηση του ΕΝΦΙΑ το 2015, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται, επίσης, μέτρα όπως η κατάργηση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης –από κάποιο εισόδημα και πάνω– που είχε ανακοινώσει η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και η επιβολή ενός ενιαίου φόρου στα «τουριστικά» νησιά.

Οπως προκύπτει, όμως, από το φάσμα των ανωτέρω μέτρων απουσιάζουν πλήρως τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Είναι, δε, εξαιρετικά αμφίβολο εάν το ΔΝΤ πρόκειται να αποδεχθεί να κλείσει η όποια συμφωνία χωρίς η κυβέρνηση να αποδεχθεί παρεμβάσεις σ’ ένα, τουλάχιστον, από τα ανωτέρω πεδία. Το συγκεκριμένο ενδεχόμενο δεν το αποκλείουν και συνεργάτες του πρωθυπουργού, με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του να αναγνωρίζει ότι, ενώ από τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιουνκέρ, αλλά και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, εισπράττει μηνύματα ευελιξίας, δεν ισχύει το ίδιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Πάντως, τα περιθώρια σκληρής διαπραγμάτευσης από την πλευρά της Αθήνας διαρκώς στενεύουν, παρά την επιμονή σε «κόκκινες γραμμές» που διακηρύσσει διαρκώς το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα κρατικά ταμεία έχουν πλέον αδειάσει.

Παράλληλα, από τα ποιοτικά στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων προκύπτει πως η παράταση της διαπραγμάτευσης και η συνεπαγόμενη αβεβαιότητα πλήττουν πλέον καίρια την εικόνα της κυβέρνησης, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σταθερό προβάδισμα στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου. Τέλος, ακόμη και στο εσωκομματικό πεδίο, το «σιωπητήριο» που είχε υιοθετήσει η Αριστερή Πλατφόρμα δείχνει να αποτελεί, πλέον, παρελθόν.

Υπό αυτή την έννοια, ίσως ο χρόνος για τον συμβιβασμό μετράει αντίστροφα, παρότι η κυβέρνηση έχει τις τελευταίες εβδομάδες προσδιορίσει διάφορα χρονοδιαγράμματα, τα οποία εν συνεχεία αναίρεσε η ίδια. Πάντως, εάν τελικώς η συμφωνία με τους εταίρους δρομολογηθεί, το «θέατρο» της μάχης θα μεταφερθεί, εκ των πραγμάτων, στην εσωτερική πολιτική σκηνή. Ο κ. Τσίπρας, την περασμένη εβδομάδα, εμφανίσθηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών και να ανοίγει τον φάκελο του δημοψηφίσματος. Ο πρωθυπουργός εμφάνισε το δημοψήφισμα ως επιλογή, εάν υποχρεωθεί να προχωρήσει σε συμφωνία που υπερβαίνει τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλ. Φλαμπουράρης, με τον οποίο διατηρεί εξαιρετικά στενή σχέση, έδωσε μια άλλη εκδοχή, εμφανίζοντας το δημοψήφισμα ως εντολή νέας και σκληρότερης διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Πάντως, στο παρασκήνιο διακινείται με ένταση η άποψη πως στις επιλογές του κ. Τσίπρα δεν βρίσκεται το δημοψήφισμα, το οποίο προβάλλεται ως ενδεχόμενο για επικοινωνιακούς και εσωκομματικούς λόγους. Αντιθέτως, λέγεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, εάν το σχέδιο συμφωνίας δημιουργήσει μεγάλο ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως λέγεται, μέσω της προσφυγής στις κάλπες ο κ. Τσίπρας θα είναι σε θέση να επαναβεβαιώσει την πολιτική του ηγεμονία, αλλά και να απαλλαγεί από τυχόν «βαρίδια» εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πάντως, στελέχη που έχουν γνώση της ανθρωπογεωγραφίας της Κ.Ο. του κυβερνώντος κόμματος, εκτιμούν πως οι βουλευτές που μπορεί να αντιδράσουν στην όποια συμφωνία κινούνται σε μονοψήφιο νούμερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή