Αντ. Σαμαράς: Να δοθεί το 1,9 δισ. των τραπεζών

Αντ. Σαμαράς: Να δοθεί το 1,9 δισ. των τραπεζών

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ανάγκη να κλείσει άμεσα η συμφωνία εξέφρασε από τις Βρυξέλλες χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ολοκληρώνοντας έτσι έναν κύκλο επαφών που είχε την προηγούμενη εβδομάδα με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Το μήνυμα του κ. Σαμαρά στις συναντήσεις του ήταν βασικά ένα: να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού. Ανέφερε, δε, ότι ζήτησε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να στηρίξουν την Ελλάδα και να εκταμιεύσουν άμεσα τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών (SMPs), τα οποία ανέρχονται σε 1,9 δισ. ευρώ, «κάτι το οποίο αποτελεί άλλωστε μέρος της συμφωνίας που είχα πετύχει τον Νοέμβριο του 2012», όπως είπε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνοδευόμενος από τον συνεργάτη του κ. Στ. Παπασταύρου, δήλωσε εξερχόμενος από το κτίριο της Επιτροπής ότι «κριτήριο της κάθε κίνησής μας είναι να διασφαλίσουμε την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ». Συγχρόνως τόνισε ότι «ο Ζ.-Κ. Γιουνκέρ είναι φίλος της Ελλάδας». Αλλά ο κ. Γιουνκέρ είναι και προσωπικός φίλος του κ. Σαμαρά, κάτι που επιβεβαιώθηκε καθώς το γεύμα εργασίας διήρκεσε σχεδόν δύο ώρες, ενώ ο κ. Γιουνκέρ συνόδευσε τον κ. Σαμαρά μέχρι την έξοδο του κτιρίου, μια κίνηση που ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν συνηθίζει.

«Ο χρόνος στενεύει»

Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι πρέπει πάση θυσία να βρεθεί συμφωνία με τους εταίρους. Οπως είπε, «ο χρόνος στενεύει πολύ επικίνδυνα» και κάθε μέρα που περνάει είναι επιζήμια για την ελληνική οικονομία, αλλά και για την ψυχολογία των πολιτών και της αγοράς. Πρόσθεσε, δε, ότι πρέπει να σταματήσει η πορεία της οικονομικής ύφεσης. Ο ίδιος θέλησε να στείλει και μήνυμα προς την κυβέρνηση λέγοντας ότι «πρέπει επιτέλους να σταματήσει τα ψέματα και τα επικοινωνιακά τεχνάσματα και να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε μια συμφωνία». Ο κ. Σαμαράς βρίσκεται στις Βρυξέλλες με αφορμή εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το μέλλον της Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Ινστιτούτο Βίλφριντ Μάρτενς στην πόλη Λουβέν.

Στην Αθήνα, πάλι, η Ν.Δ. εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, στον απόηχο του πρώτου briefing από τον κ. Γ. Σακελλαρίδη. Αναδεικνύοντας τις διαδοχικές μεταθέσεις στον χρόνο «επίτευξης συμφωνίας» και τις νέες διαρροές για «συμφωνία-πακέτο», ο κ. Καραγκούνης έκανε λόγο για πλήρη ασυναρτησία και αυτοδιάψευση της κυβέρνησης, ενώ υπεραμύνθηκε της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των επικουρικών στο μέλλον, σε αντίθεση με την πρακτική της κυβέρνησης «που οδηγεί τους συνταξιούχους σε αγωνία αν θα καταβληθούν συντάξεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή