Σπέτσες: Τρέχουν με χίλια (και την άνοιξη)

Σπέτσες: Τρέχουν με χίλια (και την άνοιξη)

4' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επισκεφθήκαμε το νησί με αφορμή το Spetsathlon, την αθλητική διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά, φέρνοντας κόσμο στο νησί εκτός σεζόν και προσφέροντας εμπειρίες (και τζίρους) που θα ζήλευαν πολλοί.

«Ερχεται, έρχεται! Είναι στην ψαραγορά, σε δύο λεπτά θα έχει φτάσει!» Μεσημέρι του τελευταίου Σαββάτου του Απριλίου, εκατοντάδες άνθρωποι είμαστε συγκεντρωμένοι στην παραλία, μπροστά από το πανέμορφο Poseidonion Grand Hotel, στη γραμμή τερματισμού του 3ου Τρίαθλου των Σπετσών. Περιμένουμε να χειροκροτήσουμε τον αδιαμφισβήτητο σταρ του αγώνα, τον 16χρονο Νίκο Παπαγγελή. Μόλις ένα χρόνο μετά τον ακρωτηριασμό του αριστερού του ποδιού από το ύψος του μηρού, σε ατύχημα, και με προσθετικό μέλος, ο Νίκος συμμετείχε στην κατηγορία Sprint: 750 μέτρα κολύμπι, 25 χλμ. ποδήλατο και 5 χλμ. τρέξιμο. Οχι μόνο ολοκλήρωσε τη δοκιμασία σε χρόνο που θα ζήλευαν πολλοί αρτιμελείς (και πολύ καλά προπονημένοι), αλλά και μας έκανε να βουρκώσουμε με την υπερπροσπάθεια και τη δύναμη της θέλησής του.

Είχε πολλές έντονες συγκινήσεις το φετινό Spetsathlon. Ηταν μια «καλοκουρδισμένη» αθλητική διοργάνωση που διέθετε όλα τα χαρακτηριστικά μιας γιορτής: μεγάλη συμμετοχή, παλμό και ενθουσιασμό. Οι αριθμοί είναι εύγλωττοι: 540 τριαθλητές από 17 χώρες, 300 επιπλέον συμμετοχές στον κολυμβητικό αγώνα και στον ποδηλατικό γύρο του νησιού, 250 εθελοντές και 3.000 επισκέπτες, Ελληνες και ξένοι. Η Μαρίνα-Λύδα Κουταρέλλη, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και «ψυχή» του event, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται ικανοποιημένη και δικαιωμένη.

Πριν από πέντε χρόνια, ο Δήμος Σπετσών την κάλεσε, ως διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας Communication Lab, να βρει τρόπους διεύρυνσης της τουριστικής σεζόν στο νησί. Ετσι προέκυψε ο φθινοπωρινός Mini Μαραθώνιος (φέτος θα διεξαχθεί 9-11 Οκτωβρίου), «διανθισμένος» με παιδικούς αγώνες δρόμου και κολύμβησης και ποικίλες δραστηριότητες. Η επιτυχία του οδήγησε, πριν από τρία χρόνια, στη γέννηση του Spetsathlon. Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα από την αρχή. Χρειάστηκε χρόνος -και τα πρώτα απτά αποτελέσματα- για να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των ντόπιων και να εξασφαλιστεί η πολύτιμη βοήθειά τους σε μια διοργάνωση τόσο πολύπλοκη και απαιτητική. «Την πρώτη χρονιά, δηλαδή το 2011, έδινα αγώνα να μας ανοίξουν τα ξενοδοχεία. Σχεδόν κανείς δεν πίστευε στο εγχείρημα», λέει η κυρία Κουταρέλλη. Αλλά πλέον το Spetsathlon είναι θεσμός. Δεν έχει απλώς βρει το βηματισμό του· τρέχει με χίλια! Τις τρεις μέρες που διαρκεί, ο τζίρος για τις επιχειρήσεις του νησιού ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ.

Το στοίχημα κερδήθηκε, λοιπόν. Επιμύθιο; Το «εκτός σεζόν» δεν μπορεί πλέον να αποτελεί άλλοθι για κανέναν. Φτάνει να υπάρχει μια καλή ιδέα, να οργανωθεί στην τελευταία λεπτομέρεια και να εκτελεστεί με συνέπεια. Επίσης, ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, με σπα και πισίνα, δεν αρκεί πια στους απαιτητικούς ταξιδιώτες. Οσοι έχουν ταξιδέψει πολύ θεωρούν δεδομένες τέτοιου είδους παροχές. Αυτό που αναζητούν είναι μοναδικές εμπειρίες: πολιτιστικές, γαστρονομικές, αθλητικές. Και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να τις ζήσουν.

Ανοιξη στο νησί των αρωμάτων

«Τζένη, Τζένη! Καπετάνιε, στοπ! Βουλευτής Μαντάς εδώ, μέλλων υπουργός Ναυτιλίας». Βγαίνοντας στην προκυμαία από το ταχύπλοο (3½ ώρες από τον Πειραιά), δεν μπορείς να μη θυμηθείς τη θρυλική ταινία της Finos Films με την Τζένη Καρέζη, τον Ανδρέα Μπάρκουλη και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, που γυρίστηκε εδώ το 1965. Δεν έχει αλλάξει και πολύ η εικόνα του νησιού από τότε. Ευτυχώς! Οι Σπέτσες παραμένουν πανέμορφες – με τα σπουδαία μνημεία, τη ναυτική παράδοση, την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, τα υπέροχα αρχοντικά, τους βοτσαλωτούς πεζόδρομους και τα κρυστάλλινα νερά στις παραλίες, όπου τα πεύκα σχεδόν ακουμπούν τη θάλασσα. Ιδανικός προορισμός για όλο το χρόνο, πόσω μάλλον την άνοιξη που οι αυλές των σπιτιών «ξεχειλίζουν» από λουλούδια, δικαιολογώντας στον απόλυτο βαθμό την ετυμολογία της λέξης Σπέτσες: από το ενετικό Isola delle Spezie, δηλαδή το νησί των αρωμάτων.

7 must για τον επισκέπτη

  • Βόλτα στην Ντάπια. Ο πάλαι ποτέ τόπος συνάντησης αρχόντων και καπεταναίων -και πυροβολείο κατά τη διάρκεια της ελληνικής Επανάστασης- είναι σήμερα η πιο όμορφη βεράντα του νησιού. Για καφέ ή ουζάκι.
  • Εαρινή ποδηλατάδα. Η άνοιξη είναι ιδανική εποχή να επιχειρήσει κανείς το γύρο του νησιού με ποδήλατο: 24 χλμ. δίπλα στη θάλασσα. Αν δεν έχετε το δικό σας, μπορείτε να νοικιάσετε.
  • «Τράβα, αμαξά μου, να χαρείς!» Τα διάσημα αμαξάκια παραμένουν διαθέσιμα για μια αξέχαστη ρομαντική βόλτα. Οι τιμές είναι καθορισμένες από το τοπικό Σωματείο Αμαξηλατών. Παλιό λιμάνι: 10 €. Αρματα: 15 €. Βόλτα κατόπιν συμφωνίας: 20 €
  • Επίσκεψη στο μουσείο της Μπουμπουλίνας. Το 300 ετών αρχοντικό, χτισμένο από Μαυριτανό αρχιτέκτονα, είναι ανοιχτό στο κοινό. Στη διάρκειας 40 λεπτών ξενάγηση θα ακούσετε την ιστορία της Καπετάνισσας (όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι): από τη γέννησή της στις φυλακές της Κωνσταντινούπολης και τη δράση της κατά τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821 μέχρι το τραγικό τέλος της (www.bouboulinamuseum-spetses.gr).
  • Αμυγδαλωτά περιωπής. Φτιαγμένα χωρίς βούτυρο και αυγά, μπορούν να αποθηκευτούν για μεγάλο διάστημα. Ετσι, ήταν κάποτε το αγαπημένο γλυκό των πληρωμάτων των σπετσιώτικων εμπορικών ιστιοφόρων, που ταξίδευαν επί μήνες χωρίς να πιάνουν λιμάνι. Επιβάλλεται, λοιπόν, να τα δοκιμάσετε. Από τον Πολίτη (Τ/22980-72.248), τον Κλήμη (Τ/22980-73.725) ή τη Βανίλια (Τ/22980-77.170).
  • Η χαρά του ψαροφάγου. Τη σπιτική ταραμοσαλάτα, το γαύρο μαρινάτο, την κακαβιά και τη μακαρονάδα με θαλασσινά που απολαύσαμε στον Ταρσανά (Τ/22980-74.490), στο παλιό λιμάνι, θα τα θυμόμαστε για καιρό. Γενικά, οι καλοφαγάδες δύσκολα θα φύγουν δυσαρεστημένοι από τις Σπέτσες, όποιο εστιατόριο κι αν επιλέξουν. Ενδεικτικά αναφέρω: μεζεδοπωλείο Καπελογιάννη (Τ/22980-74.899), Ορλώφ (κάτω από το ομώνυμο ξενοδοχείο) για μεσογειακό γκουρμέ -δοκιμάστε οπωσδήποτε κριθαρότο με γαρίδες-, Λιοτρίβι (για φαγητό ή ποτό), Νερό της Αγάπης (Τ/22980-74.009) στην Κουνουπίτσα, Πάτραλης (Τ/22980-75.380), Νυχθημερόν (Τ/22980-72.465) για θαλασσινά αλλά και μαγειρευτά, Στέλιος (Τ/22980-73.748) στην Ντάπια (για πεντανόστιμη ελληνική κουζίνα).
  • Απογευματινός καφές στο «Poseidonion Grand Hotel». Ακόμη κι αν δεν μείνετε εκεί! Δημιούργημα του ευπατρίδη ευεργέτη Σωτήριου Ανάργυρου, άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1914 και έκτοτε παραμένει σημείο αναφοράς, φέρνοντας στο νησί άρωμα… Κυανής Ακτής (www.poseidonion.com).

Για κρατήσεις που αφορούν τη διαμονή σας επισκεφθείτε τo:

www.booking.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή