«Βροχή» τροπολογιών στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου

«Βροχή» τροπολογιών στο νομοσχέδιο Κατρούγκαλου

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μαζική αποδοχή, εκ μέρους του κ. Γ. Κατρούγκαλου, τροπολογιών που είχαν καταθέσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και η εξ αυτού του λόγου αποχώρηση της Ν.Δ. από την αίθουσα της Ολομελείας της Βουλής σημάδεψαν χθες τη μαραθώνια κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «για τον εκδημοκρατισμό της δημόσιας διοίκησης». Νωρίτερα είχε αποχωρήσει και το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού, καθώς μέσω του σχεδίου νόμου επαναπροσλαμβάνονται υπάλληλοι του Δημοσίου, τα αιτήματα των οποίων υποστήριζε ως δικηγόρος ο κ. Κατρούγκαλος όταν ο ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στην αντιπολίτευση.

Πριν αποχωρήσει η Ν.Δ., οι τόνοι είχαν ανέβει κατακόρυφα όχι μόνο για το περιεχόμενο των προωθούμενων ρυθμίσεων, αλλά και με αφορμή τα «νέα» που έφθαναν στο Κοινοβούλιο αναφορικά με την εξέλιξη των κρίσιμων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Πάντως, στην ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση επί της αρχής του νομοσχεδίου και η οποία έγινε νωρίς το απόγευμα, επί 254 παρόντων βουλευτών υπήρξαν 157 «ναι», 79 «όχι», ενώ καταγράφηκαν και 17 «παρών».

Λίγη ώρα μετά το τέλος της ψηφοφορίας και καθώς η συζήτηση άρχισε να επικεντρώνεται στα άρθρα και τις τροπολογίες, η σπίθα που άναψε τη νέα φωτιά στη Βουλή ήταν η επιλογή του κ. Κατρούγκαλου να δηλώσει πως κάνει αποδεκτές δεκαέξι εκ των βουλευτικών τροπολογιών. Συνολικά, στο σχέδιο νόμου είχαν κατατεθεί 58 τροπολογίες, εκ των οποίων οι εννέα  ήταν  υπουργικές. Από τις 16 που απεδέχθη ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών οι δύο ήταν από το ΚΚΕ και όλες οι υπόλοιπες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αντικρίζοντας τις εντονότατες αντιδράσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Εσωτερικών Ν. Βούτσης είπε πως «χρειάζεται ευαισθησία όταν οι τροπολογίες έχουν να κάνουν με τον πόνο εκατοντάδων και χιλιάδων ανθρώπων που έχουν αδικηθεί».

Αμφισβήτηση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του κ. Βούτση, επισημαίνοντας ότι μεταξύ των «αδικημένων» είναι και η τακτοποίηση ακόμη και δικαστικών υποθέσεων δημάρχων. Παράλληλα, τόνισε πως αν και θα έπρεπε να υπάρχει έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφορικά με το δημοσιονομικό κόστος των επίμαχων τροπολογιών, κάτι τέτοιο δεν υπήρξε. Ανταπαντώντας, ο κ. Κατρούγκαλος ανέβασε ακόμη περισσότερο τους τόνους: «Αναρωτιέμαι τι είναι χειρότερο: ένας φαύλος ή ένας υποκριτής πολιτικός. Οι θύτες, αυτοί που δημιούργησαν το πελατειακό κράτος, κατηγορούν τα θύματα για το θεσμικό αίσχος που δημιούργησαν. Τι τερατώδης υποκρισία είναι αυτή εκ μέρους σας;», είπε.

«Αφού με λέτε υποκριτή, να υποθέσω ότι κρατάτε για τον εαυτό σας τον χαρακτηρισμό του φαύλου», σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης. Και πριν αποχωρήσει κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη συγκυρία, ενημερώνει για την  πορεία των διαπραγματεύσεων μέσω non papers και όχι επισήμως, όπως θα έπρεπε, τη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή