Νέο τεστ ανίχνευσης καρκίνου των ωοθηκών

Νέο τεστ ανίχνευσης καρκίνου των ωοθηκών

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Σε μια πολύ σημαντική ανακάλυψη έγκαιρης ανίχνευσης καρκίνου των ωοθηκών προχωρούν οι ερευνητές του University College του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής την καθηγήτρια Ούσα Μενόν, που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό κλινικής ογκολογίας. Πρόκειται για ένα νέο τεστ αίματος, που εμφανίζει διπλάσια αποτελεσματικότητα στην ανίχνευση του καρκίνου των ωοθηκών, μιας νόσου που προκαλεί μέχρι σήμερα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας ακριβώς επειδή είναι συνήθης η καθυστερημένη διάγνωσή της. Το νέο τεστ δείχνει ότι είναι δυνατό να διαγνωσθεί έγκαιρα η ασθένεια χάρη στη διαχρονική ανάλυση του επιπέδου μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης-βιοδέκτη CA135 στο αίμα.

Η νέα μέθοδος βασίζεται στη στατιστική ανάλυση του επιπέδου της συγκεκριμένης πρωτεΐνης διαχρονικά, εφόσον η γυναίκα κάνει το τεστ αίματος κάθε χρόνο. Ενα πρόγραμμα λογισμικού σε υπολογιστή αναγνωρίζει τα ετήσια αποτελέσματα του τεστ της γυναίκας και με τη βοήθεια ενός αλγορίθμου μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου στο μέλλον. Ο υπολογισμός βασίζεται σε διάφορα δεδομένα, όπως η ηλικία, το αρχικό επίπεδο της πρωτεΐνης κατά την πρώτη εξέταση αίματος, το πώς και το πόσο μεταβάλλεται το επίπεδο αυτό από έτος σε έτος. Σε αντίθεση με το παραδοσιακό τεστ, κάνει δυναμική διαχρονική εξέλιξη της πρωτεΐνης με ποσοστό επιτυχίας 86% σε γυναίκες με επιθετικό επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών.

Η επικεφαλής της έρευνας μιλάει για ενθαρρυντικά αποτελέσματα, μένει όμως να αποδειχθεί έως το τέλος του έτους, όταν η ανάλυση της κλινικής δοκιμής θα έχει ολοκληρωθεί. Οι πόνοι και τα επίμονα πρηξίματα στην κοιλιά αποτελούν μερικά από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή