Eurobank: Γιατί η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ

Eurobank: Γιατί η Ελλάδα δεν θα βγει από το ευρώ

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια στάση πληρωμών ή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν εξαιρετικά αντιπαραγωγική και, στην πραγματικότητα, άκρως επικίνδυνη στρατηγική για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, υποστηρίζει η Eurobank σε μελέτη της που εξηγεί γιατί δεν θα συμβεί το Grexit. Επίσης, η τράπεζα επισημαίνει ότι στην τρέχουσα συγκυρία, η αποκατάσταση θετικών και βιώσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί το κύριο ζητούμενο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της περιφέρειας της Ευρωζώνης, με στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων και την αύξηση της ποσότητας (και ποιότητας) των τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού και ενεχύρων.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του ελληνικού χρέους, η Eurobank σημειώνει ότι άνω του 95% του χρέους είναι σήμερα σε ευρώ και το μεγαλύτερο μέρος του (άνω το 80%) έχει συναφθεί σε ξένο δίκαιο. «Αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι μια χρεοκοπία θα εξέθετε τη χώρα σε τεράστια νομική αβεβαιότητα και τον κίνδυνο δαπανηρών και χρονοβόρων διαδικασιών για την επίλυση μεγάλων νομικών διαφορών με τους διεθνείς πιστωτές», υποστηρίζει η τράπεζα. Επιπλέον, σε περίπτωση εξόδου από την Ευρωζώνη, η μετατροπή των εγχώριων συμβάσεων και συμβατικών απαιτήσεων (π.χ. τραπεζικά δάνεια και καταθέσεις) στο νέο εθνικό νόμισμα «θα ήταν ιδιαιτέρως αποσταθεροποιητική για τους καταθέτες, το τραπεζικό σύστημα, το εγχώριο επιχειρηματικό περιβάλλον και, ιδιαίτερα, τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού» κατά τη Eurobank.

Σχετικά με τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η τράπεζα αναφέρει πως δεν είναι πρόβλημα μισθών, αλλά μιας σειράς άλλων παραγόντων που συνεχίζουν να παρεμποδίζουν τον εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας. «Οι στρεβλώσεις αυτές πρέπει να αντιμετωπισθούν με σαρωτικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και στο εσωτερικό κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο», σημειώνει η τράπεζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή