Ψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο

Ψηφίστηκε το αθλητικό νομοσχέδιο

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπόδια μέχρι την τελευταία στιγμή έμπαιναν στη ψήφιση του αθλητικού νόμου ο οποίος τελικά ψηφίστηκε και στο σύνολο και κατ’ άρθρο με ευρεία πλειοψηφία. Η πλειοψηφία των κομμάτων ψήφισε «ναι» στα περισσότερα άρθρα, ενώ λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας η Ν.Δ. απέσυρε το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 15 που αφορούσε το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, λόγω της νομοτεχνικής παρέμβασης που έκανε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Στ. Κοντονής, έπειτα από την αντίδραση της UEFA.

Η τελική διατύπωση που κατατέθηκε αναφέρει ότι: «Θέματα του ποδοσφαίρου και της οργάνωσης και λειτουργίας της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας ρυθμίζονται από την ΕΠΟ στο πλαίσιο της αυτοδιοικητικής λειτουργίας της και σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, τα οποία είναι εναρμονισμένα με το Σύνταγμα, την κείμενη νομοθεσία, με δεδομένο ότι η ΕΠΟ διαχειρίζεται τις υποθέσεις της ανεξάρτητα και χωρίς επιρροή από τρίτους, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας, των οποίων είναι μέλος».

Ομως, λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας άνοιξε θέμα με το άρθρο 5 που αφορά την τοποθέτηση τακτικών δικαστών στα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΟ, με τον Π. Χαϊκάλη των ΑΝΕΛ ο οποίος στις ομιλίες του προέτρεπε για παρέμβαση ακόμα και στο εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ, να μεταφέρει από βήματος ως «επίσημη θέση της ΕΠΟ», τη διαφωνία της στην τριετή θητεία των μελών των πειθαρχικών οργάνων.

Κατά την ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 5 που ζήτησε η Ν.Δ., «ναι» ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ και ψηφίστηκε επί των παρόντων με 146 «ναι», 67 «όχι» και 33 «παρών».

«Ναι» στο συγκεκριμένο άρθρο είπαν από τους ΑΝΕΛ οι Μαυραγάνης, Παπαχριστόπουλος, Ξουλίδου, Κόκκαλης και Δ. Καμμένος. «Οχι» ψήφισε ο Π. Χαϊκάλης και «παρών» οι Δαμαβολίτης και Κάτανας. Απόντες ήταν μεταξύ άλλων οι Π. Καμμένος και Κόλλια.

Από την ψηφοφορία για το συγκεκριμένο άρθρο δήλωσε ότι απέχει η πρόεδρος της Βουλής, Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Μετά την ψήφιση του νόμου ο υφυπουργός Αθλητισμού, δήλωσε: «Η κυβέρνηση έκανε τις αναγκαίες υποχωρήσεις, που δεν έθιγαν τον πυρήνα του νομοσχεδίου και επιχειρεί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια να δώσει λύση σε παθογένειες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αλλά και του επαγγελματικού αθλητισμού γενικότερα».

Για «εγχώριους υπόδικους κουκουλοφόρους της ΕΠΟ που πιέζουν τις διεθνείς ομοσπονδίες και δεν έβλεπαν στο παρελθόν τίποτα, ούτε για στημένα παιχνίδια, ούτε τίποτα» μίλησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθ. Πετράκος, προσθέτοντας ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να εξυγιάνει το βρώμικο κύκλωμα που υπάρχει στον χώρο του ποδοσφαίρου».

Από την ΕΠΟ διέρρευσε ότι υπάρχει επιφυλακτικότητα ως προς το άρθρο 5 και ότι θα ενημερωθούν σχετικά οι διεθνείς ομοσπονδίες. Η UEFA αναμένεται να συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι βασικές αλλαγές που θα φέρει ο νέος αθλητικός νόμος στο ποδόσφαιρο συμπυκνώνονται στις εξής:

• Σε σοβαρές περιπτώσεις επεισοδίων ο αρμόδιος για τον αθλητισμό υπουργός δύναται να επιβάλει σε συλλόγους, ομοσπονδίες και επαγγελματικές λίγκες πρόστιμα έως ένα εκατ. ευρώ και να απαγορεύει προσωρινά για μία ή περισσότερες αγωνιστικές τη διεξαγωγή συγκεκριμένων αγώνων ή να διακόπτει οριστικά τις διοργανώσεις.

• Από την αγωνιστική περίοδο 2015-2016 δεν θα γίνονται αγώνες παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα που δεν έχει τοποθετηθεί σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου και κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης που να λειτουργούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον νόμο.

• Οι ιδιοκτήτες χώρων που χρησιμοποιούνται ως λέσχες φιλάθλων χωρίς να έχουν βεβαίωση από τη ΓΓΑ κινδυνεύουν με πρόστιμο έως 100.000 ευρώ.

• Τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου συγκροτούνται αποκλειστικά από τακτικούς δικαστές που έχουν τριετή θητεία που δεν μπορεί να ανανεωθεί. Η επιλογή και ο διορισμός τους γίνεται από την ΕΠΟ από κατάλογο που συγκροτεί και αποστέλλει το αρμόδιο δικαστικό όργανο. Το ίδιο ισχύει και για τον υπεύθυνο άσκησης πειθαρχικών διώξεων («ποδοσφαιρικό εισαγγελέα») στη θέση του οποίου θα τοποθετηθεί εν ενεργεία εισαγγελικός λειτουργός με βαθμό αντεισαγγελέα πρωτοδικών.

• Οι διαιτητές, βοηθοί διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας επαγγελματικών πρωταθλημάτων θα υποβάλουν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δήλωση περιουσιακής κατάστασης για τη διεξαγωγή σχετικών ελέγχων.

• Εφόσον επιβληθεί ποινή φυλάκισης για επεισόδια με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις που δεν εμπίπτει στις διατάξεις που προσδιορίζουν το αδίκημα ως ιδιώνυμο και επιβληθεί ποινή φυλάκισης με αναστολή, ο καταδικασθείς υποχρεούται να διαμένει στο σπίτι του κατά το Σαββατοκύριακο για όσο διάστημα διαρκεί η ποινή.

• Η ΕΠΟ υποχρεούται να διαβιβάζει αμελητί στον αρμόδιο για τον αθλητισμό υπουργό και στην ΕΕΑ, τις εκθέσεις της UEFA για τους ύποπτους χειραγώγησης αγώνες. Η ΕΕΑ δύναται να απαγορεύει τη συμμετοχή ομάδων στο κουπόνι του στοιχήματος, ενώ οι πληροφορίες που έρχονται σε γνώση του υπουργείου σχετικά με τη χειραγώγηση αγώνων θα διαβιβάζονται στην ΕΠΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή