«Εντιμη συμφωνία» ζητεί ο Τσίπρας

«Εντιμη συμφωνία» ζητεί ο Τσίπρας

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική βούληση, ανάλογη εκείνων στις οποίες στηρίχθηκαν η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ και αργότερα η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ, είναι η βάση επί της οποίας θα επιτευχθεί ο στόχος της συμφωνίας με τους εταίρους, υποστήριξε χθες από του βήματος της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε, μάλιστα, ο κ. Αλ. Τσίπρας, ότι προκειμένου να υπάρξει «έντιμη και αμοιβαία επωφελής συμφωνία στο ευρωπαϊκό πεδίο», η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα.

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει πια κανένα τεχνικό θέμα για το αν θα επιτευχθεί ή όχι αυτή η συμφωνία. Υπάρχει μόνο ζήτημα πολιτικής βούλησης, όπως πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε τη χώρα το 1980 στην ΕΟΚ, με αντίθετη τότε την άποψη της Κομισιόν επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, και όπως πολιτική βούληση ήταν αυτή που έβαλε τη χώρα στην ΟΝΕ και στην Ευρωζώνη το 2000, με πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη, όταν η χώρα δεν πληρούσε τις τότε προϋποθέσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να συνεχίσει: «Πολιτική βούληση είναι και τώρα το αν η Ευρώπη θα ανεχθεί όχι μια αριστερή κυβέρνηση, αλλά τη δημοκρατία στη χώρα όπου γεννήθηκε. Θέλω να σας διαβεβαιώσω», συνέχισε ο πρωθυπουργός, «πως όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να επιδείξουν πολιτική βούληση και να προστατεύσουν τη δημοκρατία ως υπέρτατη αξία στην Ευρώπη. Αλλιώς, ο αδικημένος και ο πληγωμένος δεν θα είναι η ελληνική κυβέρνηση, αλλά η ίδια η Ευρώπη, που δεν μπορεί να αντέξει λιγότερη δημοκρατία». Για να συμπληρώσει: «Το έγκλημα της δημοκρατίας στον τόπο όπου γεννήθηκε δεν θα έχει σιγαστήρα. Κανείς δεν θα βάλει σιγαστήρα αν κάποιοι επιχειρήσουν έγκλημα και δολοφονία της δημοκρατίας στον τόπο όπου γεννήθηκε».

Υπό αυτό το πρίσμα, δήλωσε αισιόδοξος «ότι σύντομα θα έχουμε ένα αίσιο τέλος». Υπήρξαν, πάντως, και δύο άλλες αποστροφές στην ομιλία του κ. Τσίπρα που συζητήθηκαν ιδιαίτερα στο Περιστύλιο μεταξύ των βουλευτών: Πρώτον, η επισήμανση ότι σε κάθε περίπτωση «η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, αντιθέτως, δίνει διέξοδο και στους λαούς και στις κυβερνήσεις». Και δεύτερον, η φράση που είπε με αποδέκτες όσους δείχνουν εντός συνόρων διαθέσεις κριτικής έναντι των χειρισμών της κυβέρνησης: «Κάποιοι είναι έτοιμοι να μας κατηγορήσουν ότι προκειμένου να επιτύχουμε συμφωνία, έχουμε πάει πίσω από τις γραμμές της λαϊκής εντολής. Θα κάνουμε το παν προκειμένου να έχουμε μια συμφωνία που θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτήν την κυβέρνηση να αλλάξει τα κακώς κείμενα σε αυτόν τον τόπο».

Αξιοσημείωτο είναι ότι νωρίτερα, με αφορμή σχετική επισήμανση του προέδρου του «Ποταμιού» Στ. Θεοδωράκη, ο πρωθυπουργός ουσιαστικά απέρριψε την ιδέα μιας σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις.

«Υπάρχει ένα βουνό μπροστά μας και δεν μπορείτε μόνοι σας να τα βγάλετε πέρα. Εμείς διεκδικούμε ρόλο συνομιλητή και όχι ρόλους στην κυβέρνηση», είπε ο κ. Θεοδωράκης.

Κατ’ ιδίαν ενημέρωση

«Αν θέλετε να ταυτιστείτε με τους άλλους δύο μνημονιακούς, τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, μπορείτε και με άλλους προσφορότερους τρόπους. Να αποφύγουμε την ταλαιπωρία του Προέδρου της Δημοκρατίας με μία σύσκεψη πολιτικών αρχηγών», απάντησε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι είναι πρόθυμος για κατ’ ιδίαν ενημέρωση του προέδρου του «Ποταμιού». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να αποκοπείτε από τον σκληρό πυρήνα τού χθες που έριξε την Ελλάδα στα βράχια. Αλλιώς θα σας πάρει μαζί του στον βυθό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή