Τα σημάδια που αγνοήθηκαν

6' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Ηταν τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου όταν σε μια συνέλευση στο ισόγειο της πολυκατοικίας της οδού Μιχαήλ Βόδα 73, οι περισσότεροι ένοικοι αντίκρισαν τυχαία για πρώτη φορά την 4χρονη Αννυ Μπορίσοβα. Την κουβαλούσε στην αγκαλιά η μητέρα της και ακολουθούσε ο σύντροφός της. «Είναι δικό μου το κορίτσι και του Σάββα» τους είπε η ξανθιά γυναίκα. Εκτοτε, τους είδαν λιγοστές φορές και αντάλλαξαν λιγότερες κουβέντες. Ακουγαν όμως συχνά φωνές και κλάματα.

Το δυάρι στο υπόγειο της πολυκατοικίας που φιλοξενούσε το ζευγάρι με το παιδί είναι σχεδόν αθέατο από τον δρόμο. Ενα παράθυρο, μικρό σα φινιστρίνι και καλυμμένο με πετσέτες και σεντόνια, βλέπει στην μπροστινή πλευρά. Αλλο ένα ανοίγει στο φωταγωγό με θέα στο ντεπόζιτο του πετρελαίου. Στην πολυκατοικία μένουν μόνιμα δέκα οικογένειες, ενώ το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα απέχει λιγότερο από 80 μέτρα. Ενοικος του 4ου ορόφου, που ζει εδώ και 40 χρόνια στην πολυκατοικία, δεν γνώριζε ότι μένει εκεί κάποιο κορίτσι. Εναν όροφο χαμηλότερα, άλλη ένοικος άκουγε το παιδικό κλάμα αλλά δεν το θεωρούσε «σοβαρό». «Εχω κι εγώ εγγόνια που κλαίνε», λέει στην «Κ». Ηλικιωμένος που μένει εδώ και μια δεκαετία σε άλλο διαμέρισμα του υπογείου δεν είδε ποτέ την 4χρονη. Αντιλήφθηκε την ύπαρξή της από φωνές. «Οταν τσακωνόταν ο Σάββας με εκείνη τη γυναίκα το παιδί έκλαιγε», λέει.

Πριν από ένα μήνα τα κλάματα σταμάτησαν. Σύμφωνα με την αστυνομία σε αυτό το σπίτι δολοφονήθηκε στις 9 Απριλίου η 4χρονη Αννυ από τον πατέρα της Stanislav Bakardzhiev, γνωστό και ως «Σάββα». Τις επόμενες τρεις ημέρες ο καθ’ ομολογίαν παιδοκτόνος προσπάθησε σύμφωνα με τη δικογραφία να εξαφανίσει στοιχεία του εγκλήματος. Από τις έρευνες της αστυνομίας βρέθηκαν κηλίδες αίματος σε σεντόνι και πάπλωμα, στην κουζίνα, στο καθιστικό, στο χολ και σε τοίχο του διαμερίσματος.

Τα σημάδια που αγνοήθηκαν-1

Η πόρτα του διαμερίσματος όπου δολοφονήθηκε σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. η 4χρονη Αννυ Μπορίσοβα. (Eurokinissi/ Αλ. Ζωντανός)

Οπως φαίνεται όμως από μαρτυρίες και μια σειρά από περιστατικά που κατέγραψε η «Κ», το έγκλημα ίσως θα μπορούσε να είχε αποτραπεί εάν συγγενείς, φίλοι και γείτονες του ζευγαριού αντιδρούσαν πιο άμεσα ή δεν προσπερνούσαν επί σχεδόν δύο μήνες τα σημάδια ενδοοικογενειακής βίας και παραμέλησης.

Στο κέντρο της Αθήνας

Ο Stanislav Bakardzhiev γεννήθηκε το 1988 στην πόλη Γκάμπροβο της Βουλγαρίας. Αφού χώρισαν οι γονείς του, σε ηλικία εννιά ετών μετανάστευσε στην Αθήνα μαζί με τη μητέρα του Ofelia Guteva.

Τα σημάδια που αγνοήθηκαν-2

Ο Stanislav Bakardzhiev μαζί με μια φίλη της μητέρας του σε φωτογραφία αμέσως μετά την άφιξή τους στην Αθήνα το 1997.

Φοίτησε στο 20ό Δημοτικό Σχολείο Πειραιά και έπειτα παρακολούθησε μαθήματα σε νυχτερινό γυμνάσιο. Η μητέρα του εργαζόταν ως καθαρίστρια. Με την ενηλικίωσή του ο Bakardzhiev έφυγε από τη μητρική στέγη, ενώ είχε απασχολήσει τις αρχές για μικροαδικήματα. Φιλοξενήθηκε για κάποιο διάστημα στο σπίτι συνταξιούχου τυπογράφου, αρχικά στην οδό Μάρνης στο κέντρο της Αθήνας και έπειτα στην οδό Αβέρωφ. Σε αυτή την περιοχή γνώρισε το 2008 την Dimitrina Borisova.

Τρία χρόνια αργότερα απέκτησαν μία κόρη, την Αννυ.

Το παιδί τους γεννήθηκε στη Σόφια της Βουλγαρίας και πέρασε εκεί τα πρώτα του χρόνια μαζί με τους γονείς της μητέρας. Ο Bakardzhiev δεν την αναγνώρισε επίσημα. Παρέμενε στην Αθήνα και έκανε χρήση ναρκωτικών και η Borisova σύμφωνα με την αστυνομία είχε συλληφθεί για πορνεία. Η 47χρονη Guteva δεν αγνοούσε ότι ο γιος της είναι εξαρτημένος. «Δεν ήξερα όμως ότι είναι τόσο δύσκολα τα πράγματα», λέει στην «Κ».

Τα σημάδια που αγνοήθηκαν-3

Οι δύο γονείς έχουν προφυλακιστεί μετά τις απολογίες τους στις ανακριτικές αρχές (ΑΠΕ/ΜΠΕ).

Στις αρχές του 2015 η Borisova αποφασίζει να φέρει την Αννυ στην Ελλάδα. Ο σύντροφός της νοικιάζει ένα υπόγειο στην οδό Μιχαήλ Βόδα. Αρχικά μετακόμισε μόνος του εκεί για να τον ακολουθήσουν αργότερα η μητέρα με το παιδί και ένα σκυλάκι, ο «Ρίκο». «Ηταν μικρό και βρώμικο το σπίτι» κατέθεσε φίλος του πατέρα στις αρχές. «Μπορεί να έβρισκες καμιά πίτσα πεταμένη που την είχε αγοράσει πριν από καμιά εβδομάδα. Είχε όμως πολλά πράγματα αξίας μέσα. Τηλεόραση SONY, home cinema, υπολογιστή σταθερό, τάμπλετ». Στα άλλα δύο διαμερίσματα του υπογείου της ίδιας πολυκατοικίας μένουν ένας λαχειοπώλης και ένας συνταξιούχος.

«Είχαν πολλές φασαρίες. Ολο τσακώνονταν και άκουγα φωνές και κλάματα, από την Dimitrina και τη μικρή», θα καταθέσει αργότερα στις ανακριτικές αρχές ο λαχειοπώλης. «Θυμάμαι ότι ήταν 5 το πρωί όταν σηκώθηκα να πάω στη δουλειά και είδα στην κεντρική είσοδο της πολυκατοικίας τον Σάββα να σέρνει σε ένα παιχνίδι σαν αυτοκινητάκι την Αννυ. Μου έκανε εντύπωση, γιατί έκανε πολύ κρύο εκείνη την ώρα για ένα παιδί για να είναι έξω».

Τουλάχιστον πέντε ένοικοι της πολυκατοικίας σύμφωνα με δηλώσεις τους στην «Κ», αλλά και καταθέσεις τους στις ανακριτικές αρχές, άκουγαν φωνές και παιδικά κλάματα από το υπόγειο της Μιχαήλ Βόδα ή είχαν καταλάβει την εξάρτηση του πατέρα από τα ναρκωτικά.

«Τσακωνόμασταν αρκετές φορές γιατί ζήλευε ο ένας τον άλλον. Πού και πού έπεφτε καμιά σφαλιάρα αλλά μέχρι εκεί», κατέθεσε στις 29 Απριλίου ο Bakardzhiev.

Τα σημάδια που αγνοήθηκαν-4

Η είσοδος της πολυκατοικίας στην οδό Μιχαήλ Βόδα (Eurokinissi/ Αλ. Ζωντανός).

Στις 9 Μαρτίου, ακριβώς ένα μήνα πριν από τη δολοφονία, ένοικος του 6ου ορόφου είδε στις 22.30 το ζευγάρι να καβγαδίζει στο ισόγειο και ειδοποίησε την κόρη της. «Ο Σάββας μου είπε ότι η γυναίκα του μόλις γύρισε από τη Βουλγαρία και δεν θέλει το παιδί της ούτε τον ίδιο και προσπαθούσε να την πείσει να ενδιαφερθεί» κατέθεσε η ένοικος στις αρχές για εκείνο το βράδυ. Οπως λέει του πρότεινε να δώσει την Αννυ σε κάποιο ίδρυμα και υποστηρίζει ότι μία ώρα μετά τον καβγά έφτασε η αστυνομία. Το ζευγάρι όμως είχε κλειστεί στο διαμέρισμα και δεν άνοιξε την πόρτα. Η ΕΛ.ΑΣ. δεν επιβεβαιώνει το περιστατικό.

Το υποστηρικτικό πλαίσιο

Η δικηγόρος Στεφανία Σουλή που έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με υποθέσεις εξαρτημένων γυναικών και επιμέλειας λέει στην «Κ» ότι οι αρχές κινητοποιούνται όταν υπάρχει καταγγελία. «Πολύς κόσμος όμως τηλεφωνεί σε υποστηρικτικές υπηρεσίες ανώδυνα, χωρίς να θέλει να εμπλακεί με οποιοδήποτε τρόπο. Ετσι το πρόβλημα παραμένει», τονίζει.

Σε παλιότερη ομιλία της στη Μονάδα Απεξάρτησης 18ΑΝΩ η κ. Σουλή είχε αναφερθεί σε πραγματικά περιστατικά εξαρτημένων γονέων, πτυχές των οποίων θυμίζουν την υπόθεση της 4χρονης Αννυ. Με τη διαφορά όμως ότι σε αυτά κάποιο πρόσωπο του υποστηρικτικού περιβάλλοντος των γονέων αντέδρασε.

Η Ψ., χρήστρια και εκδιδόμενη, είχε εκτός γάμου ένα αγόρι 4 ετών και συζούσε με άλλον χρήστη. Απουσίαζε συχνά από το σπίτι και άφηνε τη φύλαξη του παιδιού στον σύντροφό της. Τα Χριστούγεννα του 2000 το παιδί αποκάλυψε στη γιαγιά του ότι ο σύντροφος της μητέρας του το κακοποιούσε σεξουαλικά. Εκείνη κατήγγειλε το περιστατικό στην Εισαγγελία Ανηλίκων, αφαιρέθηκε η επιμέλεια από τη μητέρα και ανατέθηκε στη νονά του παιδιού. Αντίστοιχα το 2002 ένα ζευγάρι χρηστών απέκτησε ένα αγόρι. Η φύλαξη και φροντίδα του ανατέθηκε στη γιαγιά έπειτα από αίτησή της στην Εισαγγελία Ανηλίκων. Ωσπου δύο χρόνια αργότερα δήλωσε ότι αδυνατεί να το προσέχει και αυτό μεταφέρθηκε σε ίδρυμα. Σήμερα το παιδί ζει με ανάδοχη οικογένεια.

Το 18ΑΝΩ διαθέτει ειδικό ξενώνα με 30 θέσεις για εξαρτημένες μητέρες και τα παιδιά τους. Ωστόσο, σήμερα φιλοξενεί μόλις έξι γυναίκες και δύο παιδιά, παρότι σύμφωνα με ειδικούς τα περιστατικά εξαρτημένων γονέων είναι περισσότερα. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη στο ανοιχτό πρόγραμμα ήπιας παρακολούθησης για εξαρτημένους γονείς του ΚΕΘΕΑ-ΙΘΑΚΗ μετέχουν μόλις τρεις χρήστες. «Συνήθως είναι δύσκολο κάποιος χρήστης να ζητήσει βοήθεια για τον εαυτό του. Πόσω μάλλον όταν έχει και ένα παιδί», λέει η υπεύθυνη του κέντρου κοινωνικής επανένταξης του ΚΕΘΕΑ- ΙΘΑΚΗ, Αθηνά Κουλοπούλου.

Ο διευθυντής του προγράμματος 18ΑΝΩ, ψυχίατρος Αλέκος Κυρούσης, λέει στην «Κ» ότι και στη δική του γειτονιά στα Πετράλωνα, υπάρχει ένα ζευγάρι εξαρτημένων γονέων. Αυτοί όμως έχουν αναθέσει τη φροντίδα του 7χρονου γιου τους σε γείτονες. «Μαθεύτηκε το πρόβλημα στο σουπερμάρκετ της γειτονιάς. Το παιδί μένει πλέον σε κοντινό σπίτι και το επισκέπτονται οι γονείς. Τουλάχιστον είχαν την επίγνωση ότι δεν μπορούν να το συντηρήσουν», λέει.

Στην περίπτωση της Αννυ η ιστορία κύλησε διαφορετικά. Μετά τα μέσα Μαρτίου η Borisova έλειψε για ένα μήνα στη Γερμανία. Ο συνήγορός της Σταύρος Γεωργίου λέει ότι η 25χρονη μητέρα δεν γνώριζε τι πραγματικά συνέβη έπειτα στην κόρη της. Η Αννυ έμεινε για δύο εβδομάδες στη μητέρα του Bakardzhiev σε ένα χαμόσπιτο στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη, σε μια πάροδο χωμένη ανάμεσα σε μάντρες μεταφορικών εταιρειών.

«Ηρθε μετά και την πήρε ο γιος μου γιατί μου είπε ότι θα γύριζε η μάνα της», λέει στην «Κ» η Guteva. «Για μία εβδομάδα τον έπαιρνα τηλέφωνο για να ακούσω τη μικρή αλλά δεν μπόρεσα. Είτε δεν το σήκωνε, είτε έλεγε ότι η Αννυ κοιμάται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή