Επικίνδυνο παιχνίδι από την κυβέρνηση

Επικίνδυνο παιχνίδι από την κυβέρνηση

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκακιέρα του αυριανού Eurogroup θα γραφτεί μια από τις πλέον κρίσιμες σελίδες του «ελληνικού δράματος» των τελευταίων τριών μηνών. Από το κλίμα που θα διαμορφωθεί και τις αποφάσεις που θα ληφθούν, θα κριθεί εάν οι συζητήσεις με τους πιστωτές θα μπουν στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ή το αδιέξοδο θα επιταθεί, μια μόλις ημέρα πριν από την προβλεπόμενη καταβολή της επόμενης δόσης προς το ΔΝΤ και ενώ η ΕKT εξετάζει πάντα το ενδεχόμενο περαιτέρω περιορισμού της ρευστότητας προς την Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η απόσταση παραμένει μεγάλη, η συμφωνία τοποθετείται πλέον περί τα τέλη Μαΐου και η κυβέρνηση εμφανίζεται να παίζει ένα «παιχνίδι με τον χρόνο και τη φωτιά», ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, προειδοποίησε χθες, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, ότι «η εμπειρία σε άλλα μέρη του κόσμου έχει δείξει ότι μία χώρα μπορεί ξαφνικά να γλιστρήσει σε πτώχευση».

Ηδη, στον απόηχο του «κοινού ανακοινωθέντος» Τσίπρα – Γιουνκέρ, αλλά και της συνάντησης Δραγασάκη – Ντράγκι, οι προσδοκίες της Αθήνας για τα αποτελέσματα του αυριανού Eurogroup έχουν μειωθεί. Ο πρωθυπουργός, πάντως, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ.

Τι αναμένουν

To ενδεχόμενο μέσω της επικείμενης συνεδρίασης να ανοίξει ο δρόμος ώστε να αυξηθεί από τον κ. Ντράγκι το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων και η Ελλάδα να πάρει μια μεγάλη ανάσα ρευστότητας έχει απομακρυνθεί, κατ’ ορισμένους οριστικά. Ετσι, βασικός στόχος είναι από το Eurogroup να προκύψει το μήνυμα ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «θετική τροχιά» για την επίτευξη συμφωνίας, ώστε η στρόφιγγα της ΕΚΤ να μην κλείσει ακόμη περισσότερο.

Ομως, κάθε πρόβλεψη για την αυριανή συνεδρίαση είναι παρακινδυνευμένη, καθώς παρά τα αισιόδοξα μηνύματα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου, η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών παραμένει μεγάλη. Διαφορές υφίστανται στα δημοσιονομικά, αλλά και στα εργασιακά και το ασφαλιστικό, παρά τις «ευέλικτες» διατυπώσεις που για πρώτη φορά εμφανίσθηκε να υιοθετεί η Αθήνα στο ανακοινωθέν Τσίπρα – Γιουνκέρ. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, προκειμένου να γίνουν τα επόμενα βήματα και μέχρι το τέλος του μήνα να οριστικοποιηθεί η συμφωνία, η κυβέρνηση επιμένει με κάποιον τρόπο να σηματοδοτηθεί ότι δεν «απεμπολούνται» οριστικά τα όσα αναφέρονται στο σχέδιο Σκουρλέτη για τις εργασιακές σχέσεις. Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, επιμένει να μην υπάρξουν τώρα, αλλά να μετατεθούν για τη «μεγάλη συμφωνία» του Ιουνίου και αφού προηγηθούν αναλογιστικές μελέτες, οι όποιες παρεμβάσεις στο ύψος των συντάξεων με διαφαινόμενη γραμμή υποχώρησης, στην παρούσα φάση, την περικοπή μόνο των πολύ υψηλών επικουρικών.

Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό της λεπτής φάσης στην οποία έχει εισέλθει η πολυεπίπεδη διαπραγμάτευση τις τελευταίες ημέρες, ότι υπήρξαν και πάλι εισηγήσεις προς τον κ. Αλ. Τσίπρα, εάν στο Eurogroup καταγραφεί αδιέξοδο, η Αθήνα να μην καταβάλει την προγραμματισμένη για μεθαύριο δόση του ΔΝΤ (κάτι που σημαίνει χρεοκοπία της χώρας εντός ενός μηνός και επιβολή capital control νωρίτερα, για την αποφυγή μαζικών εκροών από τις τράπεζες), παρότι αρμόδια κυβερνητικά στελέχη διαβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις εγχώριες και διεθνείς υποχρεώσεις της μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Παράλληλα, αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και από την άλλη πλευρά του τραπεζιού της διαπραγμάτευσης. Ειδικότερα, μεταξύ των πιστωτών, κατά πληροφορίες, διακινείται το σενάριο εάν οι διαπραγματεύσεις καρκινοβατούν μέχρι τα τέλη του μήνα, στην Αθήνα να γίνει μια τελική πρόταση που θα πρέπει να γίνει αποδεκτή ή να απορριφθεί στο σύνολό της.

«Στροφή» και δημοσκοπήσεις

Πάντως, συνομιλητές του κ. Αλ. Τσίπρα προεξοφλούν πως ακόμη και εάν τα αποτελέσματα της αυριανής συνεδρίασης είναι πενιχρά, οι δύο πλευρές οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια προς συμφωνία εντός του Μαΐου. Οπως επισημαίνεται, τη «μεγάλη στροφή» του πρωθυπουργού ευνοούν πλέον οι δημοσκοπήσεις, όπου καταγράφονται υψηλά ποσοστά υπέρ της συμφωνίας, ακόμη και εάν αυτή συνοδεύεται με μέτρα. Επίσης, στο Μέγαρο Μαξίμου κυριαρχεί η εκτίμηση πως οι εσωκομματικές αντιδράσεις θα είναι μεν ισχυρές, αλλά ελεγχόμενες. Είναι, δε, ενδεικτικό, ότι στο παρασκήνιο έχουν ήδη αρχίσει συζητήσεις για το «πρόπλασμα» του νέου προγράμματος με τους εταίρους, που είναι απαραίτητο προκειμένου η χώρα να μη βρεθεί στο κενό στις 30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η προεργασία για τη μεγάλη συμφωνία, που η Αθήνα θεωρεί απαραίτητο να περιλαμβάνει και την παράμετρο της ρύθμισης του χρέους, είναι απαραίτητη, καθώς σε άλλη περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα είναι δυνατόν να αποπληρώσει τις καλοκαιρινές δόσεις προς την ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή