Τελεσίγραφο με σχέδιο Β από Βρυξέλλες

Τελεσίγραφο με σχέδιο Β από Βρυξέλλες

4' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Ενα πρόγραμμα σε μορφή τελεσιγράφου που θα παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση συζητούν οι εταίροι στο παρασκήνιο, σε περίπτωση που οι συζητήσεις δεν προχωρήσουν επί της ουσίας. Βλέποντας τα χρονικά όρια να εξαντλούνται για επίτευξη συμφωνίας και παρόλο που αναγνωρίζεται ότι το κλίμα είναι καλύτερο στις διαπραγματεύσεις, η πραγματικότητα είναι μακριά από την αισιοδοξία που απέπνεε η κυβέρνηση στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.

«Είμαστε ακόμα μακριά από μία τελική συμφωνία» έλεγε χαρακτηριστικά ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Γι’ αυτό τον λόγο και για να αποφευχθεί τυχόν ατύχημα (από την έλλειψη χρόνου με αποτέλεσμα η Ελλάδα να βρεθεί ξαφνικά χωρίς ρευστότητα και συμφωνία), παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις που εξελίσσονται στο Brussels Group, οι εταίροι εξετάζουν στο παρασκήνιο και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Β που θα εμφανίσουν στην ελληνική κυβέρνηση υπό μορφή τελεσιγράφου (take it or leave it).

Θα είναι μία λίστα μέτρων που θεωρούν οι ίδιοι ότι θα μπορούσε να πάρει το πράσινο φως από το Eurogroup και έτσι να εξασφαλισθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει αν δέχεται ή όχι την πρόταση αυτή, όταν πια τα χρονικά περιθώρια που της απομένουν θα είναι ελάχιστα και δεν θα υπάρχει χρόνος ούτε για προσφυγή στις κάλπες ή σε δημοψήφισμα.

Την πληροφορία του σχεδίου Β επιβεβαιώνουν τέσσερις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην «Κ», χωρίς να θέλουν να δώσουν λεπτομέρειες αυτή τη στιγμή, εξαιτίας του ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος, αλλά και επειδή δεν έχουν ξεκινήσει τη συγγραφή του. Η πρόταση αυτή αναμένεται να γίνει στο τέλος Μαΐου, καθώς τότε είναι η εκτίμηση των Βρυξελλών ότι θα προκύψει πρόβλημα ρευστότητας της χώρας και η ανάγκη για άμεση συμφωνία και εκταμίευση.

Αλλωστε, το τέλος του μήνα είναι ιδιαίτερα σημαντικό όχι μόνο όσον αφορά τη ρευστότητα της χώρας αλλά και για το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί. «Αν μέχρι αρχές Ιουνίου δεν κλείσει η αξιολόγηση, θα έχουμε πρόβλημα» είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος, εξηγώντας ότι τέλος Μαΐου είναι η τελευταία προθεσμία ώστε να υπάρξει αρκετός χρόνος για την επικύρωση και εκταμίευση, αλλά και για τη συζήτηση της συμφωνίας της επόμενης μέρας.

Εδώ και ένα μήνα

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η συζήτηση αυτή έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα, καθώς οι θεσμοί έβλεπαν ότι οι διαπραγματεύσεις «τραβάνε» πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν και θεώρησαν ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένοι -σε περίπτωση που η ελληνική πλευρά δεν έχει ετοιμάσει μία πλήρη πρόταση- να την έχουν έτοιμοι οι ίδιοι. Η πρόταση αυτή δεν αναμένεται να είναι κάτι ιδιαίτερα διαφορετικό από αυτό που συζητείται και τώρα, δηλαδή μία συμφωνία στο πνεύμα του 70%-30% (70% από το παλιό μνημόνιο, 30% καινούργιες μεταρρυθμίσεις).

Ενδεικτικό της απόστασης που πρέπει να καλυφθεί είναι πως Ευρωπαίος αξιωματούχος με γνώση των διαπραγματεύσεων έλεγε ότι ακόμα δεν έχει καταλάβει ποιο είναι το 70% του μνημονίου που δέχεται η Αθήνα και ποιο είναι το 30% που θέλει να αλλάξει. Αλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ιδιαίτερα ανήσυχος, έλεγε στην «Κ» ότι αν συνεχιστούν οι συνομιλίες σε αυτό τον ρυθμό «ούτε μέχρι τέλος Μαΐου δεν θα έχουμε κάποια συμφωνία». Και όλα αυτά ενώ η οργάνωση των διαπραγματεύσεων είναι σαφές ότι έχει βελτιωθεί, ωστόσο μέρος του προβλήματος παραμένει η διαδικασία που έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση.

Οι συναντήσεις μόνο στις Βρυξέλλες και όχι σε υπουργεία στην Αθήνα περιπλέκουν την κατάσταση που απαιτεί εξαιρετική ταχύτητα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» γύρω στα 70 άτομα είναι αυτά που εμπλέκονται σε συζητήσεις, πηγαινοέρχονται στις Βρυξέλλες και βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Αθήνα τις τελευταίες 10 μέρες που ξεκίνησαν εντατικά οι συνομιλίες. Σε σημείο που Ευρωπαίος αξιωματούχος να σχολιάσει με χιούμορ ότι αυτή η διαδικασία «είναι πολύ καλή για την Aegean Airlines, οπότε και για την Ελλάδα», υπονοώντας ότι η ομάδα Ελλήνων αξιωματούχων που βρίσκονται στις Βρυξέλλες είναι μεγάλη και οι μετακινήσεις

Αθήνα – Βρυξέλλες συνεχείς.

Εκτός από τη διαδικασία που μόλις αναφέρθηκε, Ευρωπαίος αξιωματούχος κάνει και λόγο -ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου- μιας αίσθησης απόκλισης μεταξύ των θέσεων του ΥΠΟΙΚ και της διαπραγματευτικής ομάδας του κ. Χουλιαράκη στις Βρυξέλλες. Και αυτό έρχεται να επιβεβαιωθεί από δημοσίευμα της Wall Street Journal την Παρασκευή που αποκαλύπτει έγγραφο που διένειμε ο κ. Βαρουφάκης σε ομολόγους του στην Ευρωζώνη (στους υπουργούς Οικονομικών της Ιταλίας και της Ισπανίας, αλλά και σε υψηλόβαθμους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες), το οποίο διαφέρει ουσιωδώς από το περιεχόμενο των τεχνικών διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών. Από την πλευρά του το ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε στο έγγραφο αυτό ως «ένα μακρόπνοο σχέδιο που υπερβαίνει κατά πολύ, ως οφείλει, τα όρια της διαπραγμάτευσης που εξελίσσεται τώρα στο πλαίσιο του Brussels Group».

Χαμηλές προσδοκίες για το Eurogroup

Αύριο στο Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έρθουν με χαμηλές προσδοκίες για την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ενδεχόμενο για μία δήλωση προόδου ως προς τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις παραμένει ανοιχτό. Αν πάντως προκύψει κάτι τέτοιο -σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο- «δεν θα είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά απλά μία αποτίμηση των διαπραγματεύσεων».

Παρόλο που από την Αθήνα εκπέμπονται σήματα κινδύνου για τη ρευστότητα της χώρας, στις Βρυξέλλες -παραδόξως- δεν φαίνεται να συμμερίζονται την ίδια ανησυχία. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι Ευρωπαίος αξιωματούχος εξέφραζε τη σιγουριά του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει τελικά να εκπληρώσει τις επόμενες δανειακές της υποχρεώσεις και μάλιστα με ευκολία.

Στο κατά πόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει το όριο συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στις εκδόσεις των εντόκων γραμματίων, εφόσον υπάρξει μία θετική δήλωση του Εurogroup τη Δευτέρα, πηγή της ΕΚΤ έλεγε στην «Κ» ότι δεν αναμένεται κάτι τέτοιο με μια απλή δήλωση. Πρόσθετε δε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πρέπει να αναμένεται όταν η εκταμίευση κάποιας δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό

Στήριξης ή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) είναι εξασφαλισμένη.

Τέλος, να σημειωθεί εδώ ότι εκτός από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αύριο στο Eurogroup υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καθίσει μαζί του στο τραπέζι του συμβουλίου είτε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον συντονισμό της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος είτε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης. Και αυτή η εξέλιξη θα έχει τη δική της, σημειολογική σημασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή