Επανέρχεται η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο

Επανέρχεται η δυνατότητα εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να επωφεληθούν από τη νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή για την επαναφορά της δυνατότητας εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο Δημόσιο. Αυτό αναφέρουν στην «Κ» στελέχη της αγοράς ακινήτων, με τον εκπρόσωπο των ιδιοκτητών, πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), κ. Στράτο Παραδιά, να εκτιμά ότι τη σχετική ρύθμιση θα αξιοποιήσει έως το 10% των ιδιοκτητών που εκμισθώνουν σήμερα κάποιο ακίνητο.

Κατά τον ίδιο, το Δημόσιο θα κερδίσει διπλά από την εν λόγω ρύθμιση, καθώς και μόνον η παροχή της σχετικής δυνατότητας προς τους ιδιοκτήτες είναι ικανή να φοβίσει αρκετούς ενοικιαστές, προκειμένου να προβούν σε διακανονισμό της οφειλής τους, γεγονός που θα σημάνει και την τόνωση των εσόδων του Δημοσίου από τον φόρο εισοδήματος από ενοίκια. Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 11% για ποσά έως 12.000 ευρώ και με 33% για ποσά που από 12.000 και άνω.

Ακόμα όμως κι αν δεν λειτουργήσει ως κίνητρο η ρύθμιση, είναι σαφές ότι το Δημόσιο θα μπορεί να προσδοκά σε σημαντικά ποσά, δεδομένου ότι πλέον, βάσει της σχετικής διαδικασίας, τα ανείσπρακτα ενοίκια θα καταχωρίζονται αυτομάτως στο taxisnet ως οφειλή του ενοικιαστή. Γι’ αυτό άλλωστε και οι ιδιοκτήτες που θα προχωρούν στην κίνηση αυτή θα αναγράφουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του ενοικιαστή τους, περιλαμβανομένου και του ΑΦΜ του, ώστε να πιστώνονται άμεσα οι σχετικές οφειλές. Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι ιδιοκτήτες που επιθυμούν να εκχωρήσουν ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο θα το πράττουν μέσω σχετικής δήλωσής τους στον προϊστάμενο της οικείας ΔΟΥ τους, πριν από την εμπρόθεσμη υποβολή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Σημειωτέον ότι φέτος θα εκχωρηθούν ανείσπρακτα ενοίκια για τη χρήση του 2014.

Πέραν του οικονομικού οφέλους, είναι σαφές ότι με τη ρύθμιση αυτή αποκαθίσταται και μια κοινωνική αδικία, καθώς μέχρι σήμερα, πολλοί ήταν οι ιδιοκτήτες που είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με ενοικιαστές που έχουν υιοθετήσει την πρακτική του «δεν πληρώνω» στην καθημερινότητά τους, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση. Οι εν λόγω ιδιοκτήτες καλούνταν να πληρώσουν και τον αναλογούντα φόρο από εισοδήματα που ποτέ δεν εισέπραξαν, με την αδικία να μεγεθύνεται αν επρόκειτο για ανθρώπους χαμηλών εισοδημάτων, όπως π.χ. μακροχρόνια ανέργους ή χαμηλοσυνταξιούχους. Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά, μέχρι σήμερα επικρατούσε ο παραλογισμός τού να αναγκάζεται ο ιδιοκτήτης ο οποίος απώλεσε τα ενοίκια που προσδοκούσε να εισπράξει να πληρώσει φόρο γι’ αυτά, γνωρίζοντας, μάλιστα, ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα μελλοντικής είσπραξής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή