Σχέδιο για το μεταναστευτικό βάσει ελληνικής πρότασης

Σχέδιο για το μεταναστευτικό βάσει ελληνικής πρότασης

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μια ιδιαίτερα τολμηρή και φιλόδοξη πρόταση για το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης παρουσίασε χθες ο αρμόδιος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αφού είχε λάβει την ομόφωνη θετική ψήφο από το Κολέγιο των Επιτρόπων νωρίτερα το πρωί. Το σχέδιο είναι θετικό κυρίως για τις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα για όσες καλούνται άμεσα να αντιμετωπίσουν μεταναστευτικές ροές, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, καθώς για πρώτη φορά προτείνεται η ανακατανομή στο εσωτερικό της Ε.Ε. μεταναστών αιτουμένων άσυλο, ώστε να μειωθεί η πίεση που ασκείται στα άνω κράτη-μέλη.

Για την Ελλάδα, η πρόταση είναι θετική καθώς ένα από τα βασικά αιτήματα της χώρας, δηλαδή η αύξηση της χρηματικής βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ικανοποιήθηκε, καθώς εγκρίθηκε ο τριπλασιασμός της χρηματοδότησης της Frontex (27 εκατ. για το υπόλοιπο του έτους για τις επιχειρήσεις «Τρίτων» και «Ποσειδών»). Συγχρόνως, για πρώτη φορά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φραντς Τίμερμανς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο ΙΙ καθώς, όπως είπε, δημιουργήθηκε κάτω από άλλες συνθήκες. Οπως ανέφερε, το 72% των αιτήσεων ασύλου στην Ε.Ε. γίνονται μόνο σε 5 κράτη-μέλη (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ην. Βασίλειο και Σουηδία) «και αυτό πρέπει να αλλάξει».

Μαζί με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φ. Τίμερμανς, και την ύπατη εκπρόσωπο, Φ. Μογκερίνι, ο κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε για πρώτη φορά έννοιες όπως μετεγκατάσταση και αναδιανομή των βαρών της μετανάστευσης. Για να μπορούν να έρχονται άνθρωποι από τρίτες χώρες με τη διαδικασία του ασύλου, η Επιτροπή προτείνει ένα σύστημα μετεγκατάστασης, το βάρος του οποίου θα αναλαμβάνει κάθε χώρα της Ε.Ε. και θα καθορίζεται από τέσσερα κριτήρια: τον πληθυσμό της, το ΑΕΠ της, τον αριθμό των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, την ανεργία της. Στόχος είναι ώς το 2020 να έχουν δοθεί 20.000 θέσεις κατανεμημένες σε όλα τα κράτη-μέλη για άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, κάτι που θα χρηματοδοτηθεί με επιπλέον 50 εκατ. ευρώ το 2015 και το 2016. Για την Ελλάδα αναλογούν 323 άνθρωποι, ένα από τα μικρότερα νούμερα σε σχέση με τις 3.086 της Γερμανίας ή 1.989 της Ιταλίας.

Επίσης, για πρώτη φορά προτείνεται ένας μηχανισμός προσωρινής κατανομής στο εσωτερικό της Ε.Ε., σε περίπτωση που υπάρχει αιφνίδια εισροή μεταναστών. Αυτή η πρόταση σκοπό έχει τη δημιουργία ενός μόνιμου, κοινού συστήματος της Ε.Ε. που θα υποβληθεί ώς το τέλος του έτους, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί τι θεωρείται «αιφνίδια εισροή μεταναστών».

Αλλο σκέλος τής εν λόγω ατζέντας που ανέφερε χθες ο κ. Αβραμόπουλος είναι η στήριξη της Τουρκίας, της Ιορδανίας, της Τυνησίας και του Νίγηρα που φέρουν το κύριο βάρος ως χώρες διέλευσης, με αποτέλεσμα την ανάγκη ανάληψης συγκεκριμένων δράσεων, όπως η δημιουργία κέντρων υποδοχής στις χώρες αυτές. «Για την καταπολέμηση των διακινητών, θα λάβουμε μέτρα για την πρόληψη των εγκληματικών τους δραστηριοτήτων, θα τους σταματήσουμε, θα οδηγήσουμε τους δράστες στη Δικαιοσύνη και θα τους κατασχέσουμε τα περιουσιακά τους στοιχεία», είπε ο αρμόδιος επίτροπος.

Ανάγκη ομοφωνίας

Το βασικό πρόβλημα της πρότασης είναι κατά πόσο θα λάβει το «πράσινο φως» από τα κράτη-μέλη, καθώς χρειάζεται ομοφωνία. Αλλωστε, η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τ. Μέι, μερικές ώρες πριν από την παρουσίαση του σχεδίου του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε ότι διαφωνεί με την κ. Μογκερίνι που υποστηρίζει ότι κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας που περισυλλέγεται στη θάλασσα δεν θα στέλνεται στην πατρίδα του πίσω παρά τη θέλησή του. Η επίσημη πρόταση της Κομισιόν στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα γίνει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, ενώ το τελικό «πράσινο φως» θα πρέπει να το πάρει από τους αρχηγούς κρατών-μελών στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 26/6.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή