Συμφωνίες για νέες επενδύσεις 22 δισ. δολ. μεταξύ Κίνας και Ινδίας

Συμφωνίες για νέες επενδύσεις 22 δισ. δολ. μεταξύ Κίνας και Ινδίας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμφωνίες συνεργασίας, αξίας 22 δισ. δολαρίων, υπέγραψαν κινεζικές επιχειρήσεις με ομόλογές τους της Ινδίας δίνοντας ώθηση στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις των δύο ανταγωνιστριών ασιατικών οικονομιών αλλά και εταίρων στο πλαίσιο της ομάδας των BRICS. Την ίδια στιγμή, κι ενώ δρομολογεί επενδύσεις ύψους 50 δισ. δολαρίων στη Βραζιλία, το Πεκίνο προωθεί αναπτυξιακό πακέτο στο εσωτερικό της χώρας με έργα υποδομής αξίας άνω των 250 δισ. γουάν, ποσού αντίστοιχου των 40 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος τόνωσης της επιβραδυνόμενης κινεζικής οικονομίας.

Οι 26 συμφωνίες που υπέγραψαν κινεζικές με ινδικές επιχειρήσεις αφορούν τους τομείς του χάλυβα, των χρηματοπιστωτικών, των φωτοβολταϊκών, των λιμένων, των τηλεπικοινωνιών και της ψυχαγωγίας. Υπεγράφησαν όλες υπό το βλέμμα του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, ο οποίος παρέστη σε επιχειρηματικό φόρουμ στη Σαγκάη και κάλεσε τις κινεζικές επιχειρήσεις να επιδείξουν ενδιαφέρον για τη χώρα του τονίζοντας πως «το οικονομικό περιβάλλον της Ινδίας έχει αλλάξει». Το γενικότερο πλαίσιο για τις συμφωνίες αυτές έχει τεθεί από τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο επίσκεψης που πραγματοποίησε στην Ινδία ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Ο Ινδός πρωθυπουργός συναντήθηκε, άλλωστε, με τους διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων και δήλωσε πως είναι ώριμες οι συνθήκες για συνεργασία ανάμεσα στους επιχειρηματικούς τομείς των δύο χωρών. Σε αυτή τη συνεργασία ο κ. Μόντι ευελπιστεί να συμπεριληφθεί το πρόγραμμα της ινδικής κυβέρνησης για την ανέγερση 50 εκατ. διαμερισμάτων, 50 σταθμών του υπογείου σιδηροδρόμου και ενός μεγάλου αυτοκινητοδρόμου, καθώς και έργα επέκτασης λιμένων και παραγωγής ενέργειας.

Στο μεταξύ, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας (NDRC) έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα έργων υποδομής. Εχει προηγηθεί μια αύξηση κατά 33,2% των δημοσιονομικών δαπανών τον Απρίλιο, που ακολούθησε την αισθητά μικρότερη αύξηση του 4,4% που είχε σημειωθεί τον Μάρτιο.

Δεδομένου ότι τουλάχιστον πέντε από τα έργα που δρομολογούνται εγκρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή μόλις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, ο Ουάνγκ Γιουν, οικονομικός αναλυτής στο οικονομικό ινστιτούτο China Centre for International Economic Exchanges, εκτιμά πως «το Πεκίνο κατέγραψε ότι είναι σοβαρή η κατάσταση της οικονομίας και θέλησε να επισπεύσει τη στήριξη που θα παράσχει ώστε να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη». Αναφέρεται στη θεαματική επιβράδυνση που σημείωσε το πρώτο τρίμηνο ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας όταν περιορίστηκε στο 7%, καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών. Τα τελευταία στοιχεία κατατείνουν, άλλωστε, σε μια εικόνα επιδείνωσης για το δεύτερο τρίμηνο. Ενδεικτική των συντονισμένων κινήσεων του Πεκίνου για τόνωση της οικονομίας ήταν η εντολή που έδωσε την περασμένη εβδομάδα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας στις τράπεζες της χώρας να εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούν έργα υποδομής περιφερειακών αρχών που αφορούν την προσφορά προσιτής στέγης και τα υπόγεια οδικά δίκτυα.

«Φρένο» στην ανάπτυξη η αγορά κατοικίας

Πτώση 6,1% σημείωσαν τον Απρίλιο οι τιμές των νεόδμητων κατοικιών στις 70 μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, υποχωρώντας για όγδοο συναπτό μήνα. Η μείωση ήταν η ίδια με τον Μάρτιο, κάτι που μπορεί να υποδηλώνει ότι βρίσκεται προς το τέλος η επιβράδυνση στην αγορά ακινήτων, που επιβαρύνει σημαντικά την κινεζική οικονομία. Αναλυτές της αγοράς, όμως, προειδοποιούν ότι θα χρειαστεί χρόνος για να ανακάμψει ο κλάδος καθώς υπάρχει μεγάλο απόθεμα από κατοικίες που δεν έχουν πωληθεί και έτσι η αγορά στέγης εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο. Εξαίρεση αποτελούν οι κατοικίες στο Πεκίνο, όπου οι τιμές σημείωσαν άνοδο για έβδομο συναπτό μήνα, όπως και στη Σαγκάη, όπου αυξήθηκαν για πρώτη φορά ύστερα από 12 μήνες. Εξακολούθησαν, άλλωστε, να υποχωρούν οι τιμές των κατοικιών σε μικρότερες πόλεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% των πωλήσεων σε όλη την επικράτεια της Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή