Οι πρώτες εικόνες από το Φιξ

Οι πρώτες εικόνες από το Φιξ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκαν έντεκα χρόνια εργασιών, δώδεκα διοικητικά συμβούλια, πέντε υπουργοί και δύο διευθύντριες. Διαφωνίες με εργολάβους, αναβολές, απογοητεύσεις. Όμως άξιζε τον κόπο η αναμονή, η αναμέτρηση με τα ατέλειωτα κτιριακά, νομικά και οικονομικά εμπόδια: Το αποκατεστημένο κτίριο του Φιξ, που είδαμε το μεσημέρι για πρώτη φορά εμείς οι δημοσιογράφοι στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, παρέα με τον αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη, την διευθύντρια Κατερίνα Κοσκινά, τον πρόεδρο του Δ.Σ. Γιώργο Παπαναστασίου και τον αρχιτέκτονα  Βαγγέλη Στυλιανίδη, είναι χάρμα οφθαλμών. Ομορφο, λειτουργικό, σε κομβική θέση στην καρδιά της πόλης και επιτέλους έτοιμο να υποδεχθεί έργα και προσωπικό και να δώσει επιτέλους ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την δοκιμαζόμενη Αθήνα. Ο δημόσιος χώρος απέκτησε μια νέα λαμπρή προσθήκη, μέσα στα δύσκολα υφεσιακά χρόνια. Και σε μια σπουδαία συγκυρία, όταν οι ξένοι στρέφουν το βλέμμα τους στην ελληνική τέχνη για να δουν πως μια κρίση επενεργεί στην δημιουργικότητα.

Η πρώτη εντύπωση: μεγάλοι χώροι στο τόνο του λευκού με ξύλινα δάπεδα στον ίδιο τόνο και οπτικές φυγές από τα κάθετα ανοίγματα στον τοίχο. Στο υπόγειο και το ισόγειο είναι οι χώροι για τις περιοδικές εκθέσεις. Στον ημιόροφο και τον πρώτο όροφο, οι χώροι για τις διοικητικές υπηρεσίες, την βιβλιοθήκη κλπ. Στον δεύτερο, τρίτο και τέταρτο όροφο, θα μπουν οι μόνιμες συλλογές. Στο δώμα των 3.000 τ.μ. με περιμετρική θέα 360 μοιρών όλα γίνονται μια συμβολική συνύπαρξη. Η Ακρόπολη ανάμεσα στις πολυκατοικίες, οι οδικοί άξονες με τους τους λόφους του Φιλοπάππου και του Λυκαβηττού, τον Καρέα και την θάλασσα. Το φυσικό τοπίο συνομιλεί με το δομημένο, το χθες με το σήμερα.. Τρία ερωτήματα εκκρεμούσαν στην χθεσινή πρώτη παρουσίαση. Το πρώτο και αυτονόητο είναι πότε με το καλό θα ανοίξει το μουσείο. Σύμφωνα με το παρόν χρονοδιάγραμμα, περιμένουμε να γίνουν τα εγκαίνια μέσα στους επόμενους τεσσερις με έξι μήνες. Φαίνεται ότι το νερό έχει πλέον μπει στο αυλάκι και δεν φαίνεται να υπάρξει κάποιο πρόσκομμα που να μπορεί να δημιουργήσει περεταίρω καθυστέρηση.

Ερώτημα δεύτερον: υπάρχει το προσωπικό και οικονομικοί πόροι για να μπει σε λειτουργία; Απ’ ότι ειπώθηκε υπάρχουν προβλήματα αλλά φαίνεται ότι βαίνουν προς την λύση για την εξασφάλιση επαρκούς αριθμού εργαζομένων (αυτή την στιγμή είναι 14 προβλέπονται 60 -70) αλλά και των χρημάτων που χρειάζονται για την μισθοδοσία, τα πάγια έξοδα, τις εκθέσεις. Υπάρχει από την πλευρά του ΥΠΠΟ καλή θέληση και πείσμα για να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής. Η δωρεά των τριών εκατομμυρίων του Ιδρύματος Νιάρχος επίσης θα προχωρήσει μέσω μιας ειδικής επιτροπής. Και ποιος θα είναι επικεφαλής του μουσείου όταν θα γίνουν τα εγκαίνια; Προς το παρόν την θέση της διευθύντριας έχει η Κατερίνα Κοσκινά αλλά ο Νίκος Ξυδάκης ανακοίνωσε για μια ακόμα φορά την βούληση να γίνει ανοιχτός διεθνής διαγωνισμός. Ενα από τα ονόματα που αναφέρθηκαν περισσότερο στην συνέντευξη Τύπου ήταν αυτό της Αννας Καφέτση, ως τον άνθρωπο που εργάστηκε όσο κανείς άλλος προς τον σκοπό της ολοκλήρωσης. Ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρχει αναγνώριση για την προσφορά της.

Εγιναν και άλλες αναφορές σε ανθρώπους που συνέβαλαν με κάθε τρόπο, από τους καλλιτέχνες που δώρισαν έργα για να γίνει η μόνιμη συλλογή μέχρι τους Ελληνες συλλέκτες που έβαλαν πλάτη για να προχωρήσει το έργο. Είναι άσχημο να μιλάμε για την ιστορία του ΕΜΣΤ, ως γεφύρι της Αρτας και όχι ως παράδειγμα συσπείρωσης της καλλιτεχνικής κοινότητας.

Και μια είδηση της τελευταίας στιγμής από υπουργικά χείλη: θα προχωρήσει η συνένωση του Κρατικού Μουσείου Σύχγρονης Τέχνης με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή