Επίκαιρο και βατό το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας

Επίκαιρο και βατό το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την επικαιρότητα συμβάδισε η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ) στην επιλογή των θεμάτων για τη Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας, το πρώτο μάθημα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων οι οποίες ξεκίνησαν χθες. Το κείμενο που δόθηκε στους υποψηφίους αφορούσε την προστασία και αξιοποίηση της πολιτισμικής μας κληρονομίας και «έδενε» απόλυτα με τον εορτασμό χθες της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, αλλά και ευρύτερα με τις προσπάθειες για ανάδειξη και αξιοποίηση των μνημείων των αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας. Ας μην ξεχνάμε τα ταφικά ευρήματα στην Αμφίπολη, την προσπάθεια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων.

Ειδικότερα, στους υποψηφίους των Γενικών και των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Β΄) -πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατηγορία υποψηφίων από τους συνολικά περίπου 105.000 που θα διεκδικήσουν μία από τις 68.345 θέσεις σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ- δόθηκε κείμενο που είναι διασκευή του κειμένου «Εμείς και οι αρχαίοι χώροι θέασης και ακρόασης» του καθηγητή Βασίλη Λαμπρινουδάκη στον συλλογικό τόμο «“Διάζωμα”, Κίνηση Πολιτών για την Ανάδειξη των Αρχαίων Θεάτρων» (εκδόσεις Διάζωμα, 2009). «Η επιλογή του κειμένου είναι επιτυχής, καθώς ανταποκρίνεται στις γνώσεις των μαθητών, και επίκαιρη, λόγω του σημερινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Επιπλέον, συμβάλλει στη συνειδητοποίηση, εκ μέρους των μαθητών, της σημασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Το θέμα του εντάσσεται στους Θεματικούς Κύκλους που αποτελούν διδακτέα ύλη του μαθήματος Εκθεση-Εκφραση της Γ΄ Λυκείου. Η διατύπωση του κειμένου είναι σαφής και η δόμησή του ευκρινής», ανέφερε η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων (ΠΕΦ).

Συγκεκριμένα, για το θέμα της Εκθεσης ζητήθηκε «σε ομιλία που θα εκφωνήσετε σε ημερίδα του δήμου με θέμα “Προστασία και αξιοποίηση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς”, να εκθέσετε τις απόψεις σας (500-600 λέξεις) σχετικά με: α) τους λόγους για τους οποίους πρέπει το ευρύ κοινό να πλησιάσει και να γνωρίσει τους χώρους και τα μνημεία της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και β) τις δραστηριότητες με τις οποίες οι πολίτες και ειδικότερα οι νέοι θα εξοικειωθούν με αυτά». «Η ανάπτυξη του θέματος υποστηρίζεται επαρκώς από τις απόψεις του κειμένου. Τα ερωτήματα είναι σαφή και ανταποκρίνονται στις γνωστικές και βιωματικές δυνατότητες των εξεταζομένων», σχολίασε η ΠΕΦ.

Αλλά και από τους περισσότερους υποψηφίους τα χθεσινά θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας κρίθηκαν εύκολα. «Αφορούσαν ένα ζήτημα για το οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στο σχολικό εγχειρίδιο. Αλλωστε, σε μια εποχή που εγκυμονεί ο κίνδυνος του αποχρωματισμού των εθνικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών, λόγω κυρίως της διαβρωτικής επίδρασης του μηδενιστικού κοσμοπολιτισμού, και σε μια εποχή που τα μνημεία υφίστανται την αδιαφορία πολιτών και κρατικών φορέων ή σε διεθνές επίπεδο γίνονται δέκτες καταστροφικής μανίας και ιερόσυλης βεβήλωσης, λόγω του τυφλού φανατισμού, το θέμα κρίνεται εύστοχο. Οι ασκήσεις επιλέχθηκαν από το ευρύ φάσμα της γλωσσικής θεωρίας και κάποιες κρίθηκαν καινοτόμες (Β1)», ανέφερε στην «Κ» η καθηγήτρια του φροντιστηρίου ΟΡΙΟΝ Φανή Σταθοπούλου. Βέβαια, σύμφωνα με την ίδια, «πρόβλημα παρουσιάζεται στο ζητούμενο Β2α, καθώς μαθητές ανέφεραν ως τρόπο ανάπτυξης τα παραδείγματα και όχι τη διαίρεση, κάτι που δικαιολογείται λόγω της λειτουργικής χρήσης της διπλής παύλας που συνήθως περιλαμβάνει διασαφηνίσεις».

Λόγω της ευκολίας των θεμάτων θεωρείται ότι δεν είναι δύσκολο να αυξηθούν τα άριστα γραπτά, με δεδομένο ότι πέρυσι κατεγράφη το μικρότερο ποσοστό αρίστων γραπτών την τελευταία πενταετία. Μόλις το 0,93% των υποψηφίων έγραψε πάνω από 18. Ο υπεύθυνος του ΟΡΙΟΝ Μανώλης Φουντουλάκης εκτίμησε ότι το 15% των υποψηφίων έγραψε έως 9,9, το 62% από 10 έως 14,9 και το 23% από 15 έως 20.

Τέλος, η Ενωση Ελληνικού Βιβλίου διαμαρτύρεται για τη μείωση των ωρών της Λογοτεχνίας στη Γ΄ Λυκείου από δύο σε μία, ενώ η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων διαμαρτύρεται τόσο για την απόφαση για τη Λογοτεχνία όσο και για την κατάργηση της διδασκαλίας του «Επιτάφιου» του Περικλή στη Γ΄ Λυκείου.

Η "Καθημερινή", σε συνεργασία με το φροντιστήριο Οριον, παρουσιάζει λύσεις και σχόλια για το θέμα της Νεοελληνικής Γλώσσας και όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα www.minedu.gov.gr αλλά και στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου www.sch.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή