Αλ. Τσίπρας: Θα δώσουν εξηγήσεις για τη ρευστότητα

Αλ. Τσίπρας: Θα δώσουν εξηγήσεις για τη ρευστότητα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ευθυνών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα έθεσε χθες, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Να τονίσω ότι δεν αποτελεί επιλογή ή ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας. Αποτελεί σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων και δεν ξέρω αν όλοι στην Ευρώπη είναι υπερήφανοι. Ολοι στο τέλος θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις για όσα έχουν διαμειφθεί στους τελευταίους τρεις μήνες», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, καθώς, όπως είπε, «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας, έπειτα από μακρές και επίπονες συζητήσεις». Οπως επισήμανε, έχει κατατεθεί στους εταίρους αναλυτικό κείμενο εξειδίκευσης των προτάσεων, το οποίο «μπορεί να αποτελέσει τη βάση βιώσιμης συμφωνίας». Ενώ αναφέρθηκε σε ειλικρινή προσπάθεια από την πλευρά της κυβέρνησης για να κλείσει η συμφωνία, άφησε αιχμές για τη στάση «δυνάμεων και κύκλων» που, όπως είπε, «δεν θα ήθελαν συμφωνία, έχοντας στο συρτάρι τους διχαστικά σενάρια για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη». Μίλησε, επίσης, για διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε συμβιβασμούς με επιδίωξη «όχι μια βραχυπρόθεσμη ανάσα, αλλά μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη λύση του χρηματοδοτικού προβλήματος».

Απευθυνόμενος στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ο πρωθυπουργός παρουσίασε το πλαίσιο εντός του οποίου θα πρέπει να κινηθεί η ανάπτυξη, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να στηρίζεται στην ενεργό ζήτηση και όχι μόνο στην ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας, στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως το ανθρώπινο δυναμικό με υψηλή εξειδίκευση, οι φυσικοί πόροι, η αξιοποίηση της γεωπολιτικής θέσης, οι επενδύσεις σε ενέργεια και τουρισμό. Αναφέρθηκε, δε, σε ανάπτυξη με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα, που να στηρίζεται σε επιχειρήσεις που υποστηρίζουν καινοτομία και ποιότητα και όχι χαμηλή τιμή και ποσότητα. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε τη συστράτευση των επιχειρηματιών στην προσπάθεια για συλλογικές συμβάσεις και μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Παθογένειες

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε στρεβλώσεις και παθογένειες, οι οποίες -τόνισε- δεν αντιμετωπίσθηκαν τα τελευταία χρόνια, αλλά επιδεινώθηκαν. Ως σημαντικότερες από αυτές παρέθεσε τη λειτουργία, τις δομές και τη διαδικασία της δημόσιας διοίκησης, την αντιμετώπιση των οποίων προέταξε ως πρώτο μέλημα της κυβέρνησης μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης. Ως βασικούς άξονες της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας παρουσίασε την ολοκλήρωση των νέων οργανισμών των υπουργείων, την απλοποίηση των διαδικασιών δημόσιας διοίκησης, συμπεριλαμβανομένης και της δανειοδότησης επιχειρήσεων, τη διαμόρφωση νέου, απλοποιημένου και σταθερού φορολογικού συστήματος, την πάταξη της διαφθοράς, την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης. Τόνισε, επίσης, την ανάγκη διαμόρφωσης εγχώριων εργαλείων προώθησης επενδύσεων και αναφέρθηκε στη δημιουργία εθνικής αναπτυξιακής τράπεζας, στην οποία θα συγκεντρωθούν όλα τα διαθέσιμα κεφάλαια του Δημοσίου και οι πόροι από ευρωπαϊκά προγράμματα. Πέραν της συμμετοχής σε ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει με ενδιαφέρον την πρόταση για συμμετοχή στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή